Acasă Volei Victoria care îngreunează soarta vâlcenilor

Victoria care îngreunează soarta vâlcenilor

107
0

BC Rm. Vâlcea – BC Târgovişte 109-98

Derbiul codaşelor s-a încheiat fericit pentru BC Rm. Vâlcea. Sâmbătă, 5 aprilie, echipa pregătită de Cristian Achim a izbutit să se impună în faţa grupării BC Târgovişte şi să urce până pe locul 11 în clasament. A fost cel de-al doilea succes consecutiv pentru elevii lui Achim, după cel obţinut în etapa precedentă, tot în Sala Traian, în dauna echipei Gaz Metan Mediaş. Încă din startul partidei, BC Târgovişte a arătat că îşi doreşte victoria, care ar fi urcat-o pe locul 12 în clasament, poziţie ce i-ar fi conferit un avantaj deloc de neglijat în play-out, cu mai multe meciuri pe teren propriu.

Primul sfert a fost unul echilibrat, fiecare echipă fiind totuşi prudentă. Vâlcenii s-au mişcat mai greoi, încă nehotărâţi dacă trebuie să câştige sau nu acest meci. Până la urmă, cele 10 minute de joc s-au încheiat cu un scor egal (29-29), însă din al doilea sfert, trupa lui Achim a devenit din ce în ce mai stăpână pe joc şi s-a desprins încet-încet pe tabela de marcaj. La pauză, vâlcenii aveau deja 9 puncte avans (53-44) şi păreau a nu avea probleme în faţa dâmboviţenilor, oarecum resemnaţi cu soarta lor. N-a fost însă decât o impresie greşită, BC Târgovişte a refăcut miraculos handicapul în al treilea sfert, graţie şi unor aruncări de 3 puncte, iar înaintea ultimelor 10 minute de joc conduceau pe tabela de marcaj (66-70). Eliminarea lui Alexander Belanovic pentru cinci greşeli personale (survenită în a doua jumătate a sfertului al patrulea) părea să fie decisivă pentru soarta partidei. Dar vâlcenii au avut tăria să strângă rândurile şi să se mobilizeze altfel în finalul jocului, egalând situaţia. Mai mult decât atât, elevii lui Achim au avut chiar şi ultimul atac, pe care însă Eugeniu Melnic a încercat să-l fructifice cu o aruncare de la distanţă, care nu şi-a atins ţinta. Cele 40 de minute regulamentare de joc s-au încheiat aşadar nedecis (89-89).
Prelungirile au început dezastruos pentru vâlceni, care l-au pierdut repede şi pe Şenai Işleam, descalificat de asemenea pentru cinci greşeli personale. Puţini dintre spectatorii prezenţi în Sala Traian au mai crezut atunci în victoria echipei favorite, mai ales că BC Târgovişte se afla la conducere pe tabela de marcaj şi părea că va controla finalul de meci. Silviu Lupusavei nu a fost însă deloc de acord cu acest lucru, a marcat trei coşuri de 3 puncte care-au făcut diferenţa. Scor final: 109-98 pentru BC Rm. Vâlcea. Rezultatul a propulsat echipa antrenată de Cristian Achim pe locul 11 în Divizia A..
Au marcat pentru BC Rm. Vâlcea: Silviu Lupusavei – 38 de puncte (11×3, 3/4), Şenai Işleam – 29 (1×3, 2/4), Alexander Belanovic – 18 (2×3, 0/4), Dejan Mladenovic – 9 (2×3, 1/3), Rareş Paşca – 2 (2/2), Vasile Ştefan – 2 şi Gabriel Hallai – 1 (1/2).

Lupusavei, MVP-ul meciului

Fără îndoială, MVP-ul meciului cu BC Târgovişte a fost Silviu Lupusavei, marcator a nu mai puţin decât 38 de puncte, atât în timpul regulamentar de joc, cât şi-n prelungiri (atunci când a înscris trei coşuri de la distanţă care-au turnat practic plumb în picioarele dâmboviţenilor). Lupusavei a dovedit încă o dată că rămâne un jucător de clasă, printre cei mai buni aruncători de la distanţă din Divizia A. În total, pe toată durata partidei cu BC Târgovişte, baschetbalistul adus vara trecută de la CS Otopeni a marcat 11 coşuri de 3 puncte. Nu e o greşeală când spunem că victoria împotriva dâmboviţenilor i se datorează în proporţie covârşitoare. Lupusavei şi-a făcut astfel un frumos cadou de ziua sa de naştere, pe care şi-a aniversat-o chiar în săptămâna care-a precedat meciul cu dâmboviţenii (a împlinit 27 de ani).

Ilic a plecat acasă

Situaţia echipei vâlcene s-a complicat brusc săptămâna trecută după ce sârbul Ilic a decis să plece acasă! Totul s-a datorat unui conflict iscat de unii oficiali vâlceni în timpul meciului cu Gaz Metan Mediaş, atunci când s-a cerut expres din tribună introducerea pe teren a lui Ilic. Lucru pentru care şi antrenorul Cristian Achim – ce ştia că sârbul nu era complet refăcut după accidentarea suferită la Oradea, s-a ales la rândul său cu o beşteleală zdravănă şi nejustificată din partea conducerii. Rămâne de văzut dacă oficialilor le va veni până la urmă mintea la cap şi-l vor chema totuşi înapoi pentru că play-out-ul nu e o joacă. Dar asta numai dacă îşi mai doresc să menţină această echipă în Divizia A.

Două victorii consecutive pentru elevii lui Achim

Baschetbaliştii antrenaţi de Cristian Achim au încheiat cum nu se poate mai bine sezonul regulat. Deşi fără trei dintre sârbii cu care a început campionatul (Cica şi Kijac au fost daţi afară acum două luni, iar Ilic a părăsit gruparea chiar săptămâna trecută), BC Rm. Vâlcea a obţinut în premieră două victorii consecutive în Divizia A, pe rând, în Sala Traian fiind învinse Gaz Metan Mediaş şi BC Târgovişte. Altfel, în ultimele cinci runde, vâlcenii au avut de asemenea un bilanţ pozitiv: trei victorii, două înfrângeri. Cele două succese din final fiind precedate de izbânda de la Oradea. În perspectiva play-out-ului, pofta de joc a vâlcenilor este dătătoare de speranţe.

Mai bine ca anul trecut

Deşi au existat infinit mai multe tensiuni decât în sezonul trecut, BC Rm. Vâlcea a reuşit să termine al doilea sezon în Divizia A pe locul 11. O poziţie superioară celei din 2007, când vâlcenii au evoluat în play-out de pe locul 12, fiind învinşi atunci de Cuadripol Braşov cu 3-0 şi trimişi la barajul de promovare-retrogradare. La acel turneu a participat şi BC Târgovişte, echipă care-a obţinut de asemenea dreptul de a evolua pe prima scenă baschetbalistică a ţării.

Dilema vâlcenilor

Vâlcenii au fost în faţa unei dileme înaintea meciului cu Târgovişte. Disputat de la ora 17, meciul Cuadripol Braşov – BCM US Piteşti se încheiase deja cu victoria argeşenilor, astfel încât ardelenii rămăseseră cu 6 victorii la activ. Caz în care, dacă BC Rm. Vâlcea învingea echipa din Târgovişte sălta până pe locul 11 în clasamentul final al sezonului regulat, iar în play-out urma la rând CSM Oradea. Dacă ar fi pierdut cu dâmboviţenii, în calea vâlcenilor ar fi apărut tot BC Târgovişte, dar de această dată adversarii noştri de sâmbăta trecută ar fi avut avantajul terenului propriu.

În play-out: Vâlcea vs. Oradea

Play-out-ul va arăta dacă victoria în faţa târgoviştenilor a fost sau nu benefică. Într-un fel, iar antrenorul Cristian Achim a fost întru totul de acord cu acest lucru, chiar şi dacă ar fi evoluat de două ori în deplasare, parcă tot BC Târgovişte era echipa mai slabă în comparaţie cu CSM Oradea, gruparea pe care BC Rm. Vâlcea o va întâlni în primul tur al play-out-ului. Vâlcenii vor avea avantajul de a juca pe teren propriu primul meci, însă ulterior, dacă va fi mai nevoie şi anume dacă scorul întâlnirilor directe va fi egal, îl vor juca şi pe al treilea în Sala Traian. Primele meciuri din play-out vor avea loc după terminarea turneului final al Diviziei B, atunci când se vor stabili şi cele două echipe care vor evolua pe poziţiile 15 şi 16 în ultima fază a Campionatului Naţional de baschet masculin. Dacă va pierde în faţa bihorenilor, BC Rm. Vâlcea mai are o a doua şansă de calificare. Să se impună ulterior în lupta pentru locurile 13-16, atunci când elevii lui Cristian Achim vor da piept cu învinsa din dubla dintre CS Otopeni şi echipa clasată pe locul 1 în Divizia B.

S-a terminat sezonul regulat

La capătul celor 26 de etape ale sezonului regulat, aşa cum era de aşteptat, prima poziţie în clasament a revenit echipei Asesoft Ploieşti, campioana ultimelor patru ediţii ale Diviziei A. Prahovenii au trecut cu brio peste înlocuirea survenită în tur pe banca tehnică, atunci când consacratul Mladen Jojic a fost înlocuit cu Vladimir Arnautovic. Cu două excepţii (înfrângerea în deplasare la Dinamo Bucureşti şi cea de acasă cu Atlassib Sibiu), echipa lui Ghiţă şi Iacobescu a mers şi de această „brici” şi se anunţă a fi marea favorită la cucerirea unui nou titlu naţional. Principalele rivale sunt fără îndoială cele două echipe ardelene, Atlassib Sibiu şi Mobitelco Cluj-Napoca, situate în această ordine pe podiumul sezonului regulat. Doar una dintre acestea se va bate însă în finală cu Asesoft Ploieşti, cele două urmând a se duela cel mai probabil într-o semifinală care se anunţă a fi foarte atractivă. Altfel, faţă de campionatul trecut, în play-off s-au calificat în premieră două echipe noi. Rapid Bucureşti şi BC Tg. Mureş sunt grupările care-au pătruns în primele opt în dauna celor de la BCM US Piteşti (finalista de anul trecut) şi CS Otopeni (semifinalistă în sezonul precedent).
Nicolae CIUCESCU