Volei

Cea mai mare performanta din baschetul masculin vâlcean

Cristi Achim ne vorbeşte despre

Cea mai mare performanţă din baschetul masculin vâlcean

Baschetul masculin vâlcean a bătut în această vară la porţile Diviziei A. Echipa SCB CSŞ Rm. Vâlcea, pregătită de profesorul Cristian Achim, a ratat de puţin promovarea, în urma meciurilor de baraj cu Rapid Bucureşti, dar aşteaptă acum o decizie favorabilă din partea federaţiei, care are în intenţie să menţină 14 formaţii în prima ligă a ţării. În interviul care urmează, Cristian Achim ne-a vorbit în detaliu despre această performanţă şi şi-a exprimat speranţele că gruparea pe care-o antrenează poate să facă faţă în Divizia A.

* Cum caracterizaţi evoluţia echipei pe care-o pregătiţi în acest sezon?

– În mod logic, a fost una foarte bună pentru că am obţinut cea mai notabilă performanţă din istoria baschetului masculin vâlcean. Consider că prin ocuparea acestui loc 2 în a doua ligă a ţării, ne-am obţinut dreptul de a juca în sezonul viitor în Divizia A.

* Care credeţi că au fost atu-urile principale ale echipei?

– Atu-urile noastre principale au fost munca, la modul cel mai sincer, coeziunea echipei, dar şi tinereţea, care s-a dovedit a fi, cum se zice, şi înger, şi demon. Ne-a trădat când ne aşteptam mai mult şi ne-a dat speranţe când ne aşteptam mai puţin. Pe de altă parte vreau să aduc aminte că noi nu ne-am propus un obiectiv chiar atât de mare anul acesta, e un lucru foarte important de ştiut. Am realizat acest rezultat şi cu un lot desul de restrâns numeric şi valoric, dacă vreţi şi extrem de tânăr. Aţi văzut că nu mai este nici o echipă cu atâţia tineri! Au rămas cu toţii surprinşi că nu avem nici un jucător peste 25 de ani în lot.

* De ce jucători, pe posturi, aţi mai avea nevoie pentru ca echipa să poată face faţă în Divizia A?

– În primul rând, avem nevoie de pivoţi, pentru că nu am avut nici în Divizia B jucători pe acest post. Nu trebuie să ne spună nimeni că jucăm cu patru fundaşi şi cinci extreme, ştim asta! Cu atât mai mare este rezultatul pe care l-am reuşit în acest an! Am izbutit aşadar, cu o echipă într-adevăr fără pivoţi, cu jucători reprofilaţi, să ne batem cu formaţii care aveau de regulă jucători foarte valoroşi pe acest post, de peste 2 metri înălţime.

* În afară de pivoţi, ce mai lipseşte echipei pentru a supravieţui în prima ligă?

– Este nevoie de câte un jucător cu experienţă pe fiecare compartiment în parte. Dacă ar fi să mergem în Divizia A ne mai trebuie în mod cert 2-3 jucători de valoare, pentru că nu ne putem baza pe juniorii pe care-i mai avem în lot, cel puţin nu acum, dar poate mai târziu o vom face, când şi aceştia vor mai prinde experienţă.

* Dacă decizia federaţiei pentru 14 echipe în Divizia A va fi favorabilă, care ar fi prima persoană căreia vă veţi adresa pentru a vă sprijini?

– Este clar că avem nevoie de sprijinul Primăriei. Însă în mod cert, prima persoană căreia ne-am adresa ar fi tot domnul director Enache de la Protectchim. Însă cred că nu trebuie să o mai facem pentru că acesta se află la curent cu tot ce se întâmplă. Practic, domnul Enache va lua toate deciziile în acest sens, va fi pârghia noastră.

* Dacă hotărârea federaţiei nu va avantaja echipa noastră, ce se va întâmpla?

– Aici aş vrea să vă spun câteva aspecte interesante. În momentul în care, anul trecut, s-a decis reducerea numărului de echipe din prima divizie, s-a mai hotărât încă un lucru peste care lumea trece acum cu mare uşurinţă. Acea decizie privea transformarea Diviziei B în Divizia B-tineret, acolo unde era permisă doar folosirea a maxim trei jucători peste 25 de ani. Ni s-a spus atunci, chiar de către preşedinta federaţiei în persoană, Carmen Brănişteanu-Tocală, că acest sistem competiţional va fi bătut în cuie, cel puţin trei ani. Pe baza acestei decizii, noi am făcut o strategie pe termen lung şi am alcătuit un lot format numai din jucători tineri, cu gândul de a ataca promovarea în sezonul 2006-2007, când relaţiile între ei s-ar fi sudat complet. Între timp însă, Divizia B s-a împărţit în două: cea normală (care dă dreptul de participare în Divizia A) şi cea de tineret (un campionat separat, cu jucători născuţi în anii 1987-1988). Dacă s-ar fi menţinut decizia de transformare a Diviziei B în Divizia B-tineret pe noi ne-ar fi avantajat enorm acest lucru în sezonul viitor, cu lotul pe care-l avem. De aceea, repet, am şi conceput o strategie pe termen lung, cu jucători tineri. Ori, cum s-a modificat sistemul competiţional la nivelul Diviziei B, atunci mi se pare normal să se renunţe şi la reducerea numărului de echipe din Divizia A. Dacă la acel nivel s-a modificat ceva din mers, atunci în acest caz de ce nu s-ar putea?

* Totuşi, decizia de întinerire a echipei a fost benefică, nu-i aşa?

– Nu asta e problema, sigur că şi-a dovedit avantajele. Dacă vroiam cu adevărat să intrăm anul acesta în Divizia A am fi luat 2-3 jucători cu experienţă şi cred că am fi promovat fluierând. S-a văzut că noi ne-am bătut de la egal la egal cu Rapidul în ambele meciuri.

* Pentru că tot aţi amintit de acele meciuri, credeţi că se putea mai mult, să obţineţi promovarea direct?

– Sigur că da. Însă nu facem un capăt de lume din acele eşecuri, pentru că eu sunt absolut convins – şi nu fabulez deloc – când spun că dacă la anul vor avea loc întâlniri în Divizia A între noi şi Rapid îi vom învinge. Este foarte clar, noi nu putem decât să creştem din clipa asta, pe când ei sigur vor regresa, aşa cum se întâmplă de altfel de câţiva ani încoace. (va urma)

Doar două echipe se opun formulei cu 14 echipe

Prezent în această săptămână la sediul FR Baschet, antrenorul Cristian Achim s-a întors acasă cu veşti dintre cele mai bune pentru suporterii echipei pe care-o pregăteşte. Astfel, tehnicianul vâlcean a aflat că în proporţie de 90 de la sută, formula cu 14 echipe va fi aprobată, chiar dacă în acest moment două grupări se opun cu îndârjire. Este vorba de cluburile Asesoft Ploieşti şi Atlassib Sibiu (care au un cuvânt greu de spus la acest nivel şi care mizează pe faptul că un campionat cu 14 formaţii ar fi diluat valoric), însă se poate ajunge la un compromis în acest sens.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button