Politica

Măruţă a lăudat la Pro TV legea lui Buican privind înființarea Punctelor Gastronomice Locale în satele românești

Săptămâna aceasta, Cătălin Măruţă a lăudat la Pro TV legea gândită şi promovată de deputatul Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea, privind înființarea Punctelor Gastronomice Locale în satele românești.


Emisiunea lui Măruţă cuprinde de câteva zile concursul – „România, arată-ţi farfuria!” – o competiţie în care se întrec cei mai pricepuţi bucătari din ţară. Proveniţi din toate zonele României, aceştia trebuie să convingă juriul, format din cunoscutul chef Iosif Ştefănescu, chef Daniela Graura şi chef Alin Barabancea, că preparatele lor sunt cele mai gustoase, dar şi că au la bază reţete autentice româneşti. Pentru majoritatea concurenţilor de la „România, arată-ţi farfuria!”, apariţia legii gândită şi promovată de deputatul Cristian Buican a fost ca o mană cerească, aşa că şi săptămâna aceasta au vorbit despre ea şi au lăudat-o. La fel şi moderatorul emisiunii. Chef Daniela Graura a explicat că ea a şi participat la elaborarea legii şi a reamintit câteva lucruri esenţiale: un Punct Gastronomic Local funcţionează ca un restaurant, dar nu poate avea mai mult de 12 oaspeţi pe serie, iar produsele servite nu trebuie să fie toate obligatoriu din curtea gospodarului respectiv, ci pot să provină şi de la vecini. Referindu-se la această lege, deputatul Cristian Buican spunea într-o conferinţă de presă recentă că ideea i-a venit în urma discuţiilor cu vâlcenii din satele judeţului. „De multă vreme, fermierii se plângeau că nu pot ajunge cu produsele lor, deşi foarte bune şi sănătoase, în farfuriile românilor şi în marile lanţuri de magazine. Aşa a apărut întâi legea care stabilea relaţiile contractuale dintre marile lanţuri de magazine şi micii fermieri din ţara noastră, în aşa fel încât acestora din urmă să nu li se mai impună tot felul de lucruri şi, în loc să câştige un ban, să iasă chiar în pierdere. Discutăm, bineînţeles, de condiţii abuzive, care acum sunt ilegale. După ce am promovat această lege, mulţi afacerişti au început să mă urască, pentru că nu mai pot profita de fermieri, aşa cum făceau înainte. S-au eliminat taxa de raft, de publicitate, şi sigur că unora nu le-a convenit. (…) Tot de la discuţiile cu gospodarii de la sate mi-a venit şi ideea promovării legii privind înfiinţarea Punctelor Gastronomice Locale. Multe discuţii pe acest subiect am avut iniţial cu ţăranii din Tulcea. Aceste puncte sunt privite ca nişte unităţi de alimentaţie publică, dar la nivelul gospodăriei ţărăneşti. Modelul a fost Delta Dunării, unde ştiţi că satele de pescari sunt asaltate de turişti, care doresc să mănânce un borş sau mai ştiu eu ce mâncăruri specifice zonei respective. Aşa şi prin alte părţi din ţară, inclusiv pe la noi, pe la Vâlcea, la Vaideeni şi nu numai. Sunt sate căutate pentru anumite mâncăruri, dar şi pentru alte lucruri interesante. Ei, vreau să vă spun că ideea a prins fantastic, peste tot. Sunt foarte multe gospodării care au capacitatea şi condiţii pentru a fi veritabile Puncte Gastronomice Locale. Legea a trecut de Comisia pentru agricultură. Urmează să vină în plen şi, fără îndoială, aşa cum s-a întâmplat la Senat, unde majoritatea au votat-o, va trece”, a făcut cunoscut deputatul Cristian Buican, preşedintele PNL Vâlcea.

 

Articole Similare

Back to top button