Administratie

La Păuşeşti Măglaşi, „gaura” vine de la rromi, care nu-şi plătesc amenzile şi taxele

Păuşeşti Măglaşi este una dintre comunele dezvoltate din judeţul Vâlcea. Şi pentru că se află aproape de municipiul Rm. Vâlcea şi de staţiunea Băile Olăneşti, dar şi datorită investitorilor şi condiţiilor create de autorităţile locale. În continuare interesul pentru deschiderea unor mici afaceri este ridicat. Primarul Alexandru Dediu spune, însă, că se confruntă cu o altă problemă, lipsa terenurilor.


”Vin şi mă întreabă mereu agenţi economici interesaţi să deschidă ceva aici, dar nu am să le dau teren. Nu avem nicio rezervă. Şi noi suntem nevoiţi să cumpărăm, ca să ne putem dezvolta, să amenajăm frumos centrul localităţii. Aşezarea e de aşa natură încât sunt multe dealuri, dar terenuri pe care să se poată construi ceva, puţine. Pe raza comunei nostre îşi au sediul social vreo 86 de firme. O parte dintre ele sunt dezvoltate, merg foarte bine. Sano Vita cred că are vreo 150 de angajaţi numai din Păuşeşti Măglaşi. Şi Brutăria Agrodor are o activitate extinsă. Mai erau cei cu gaterele. Toţi aceşti agenţi economic, pe lângă faptul că au creat locuri de muncă, au adus şi bani la bugetul local, care să ne ajute în susţinerea investiţiilor. Câteva sute de mii de lei se strâng din impozite pe clădiri, terenuri, maşini”.

Primăria Păuşeşti Măglaşi câştigă pe o parte, dar pierde pe altă parte. Cei mai mulţi dintre cetăţenii de etnie rromă din localitate nu-şi plătesc taxele, producând o mare gaură financiară.


”Avem de recuperat 600.000 lei, însemnând amenzi, impozite pe maşini, case, terenuri. Sunt foarte mulţi cetăţeni de etnie romă care nu vor să plătească. Numai o persoană are datorii de 40.000 lei. Nu avem posibilitatea să recuperăm aceşti bani. Legislaţia nu ne ajută. Am încercat să transformăm amenzile în muncă în folosul comunităţii. Unii au mai venit, alţii nu. Nu e vorba că nu au bani. Pur şi simplu nu vor să plătească. Au maşini cu motoare puternice, pentru care impozitul anual se ridică şi la 6000 lei. Am primit şi 25 de procese verbale pentru amenzi de circulaţie. E o problemă delicată şi nu zice nimeni, nimic. Trebuie făcut ceva. Nu plăteşte, îi iei permisul, talonul, numerele de la maşină. E o gaură imporantă în bugetul local. Curtea de Conturi ne impută nouă aceste datorii, că de ce nu le-am încasat. Ne afectează şi când ne repartizează banii de Ministerul Finanţelor şi de la Guvern, pentru că se ţine cont de gradul de încasare, de colectare a taxelor şi impozitelor locale”, a explicat Alexandru Dediu, primarul comunei Păuşeşti Măglaşi.

Articole Similare

Back to top button