Fără categorieDiverse

Euro 2012, la jumătate de drum

COLŢUL MICROBISTULUI

Suntem la jumătatea europeanului din Polonia şi Ucraina desfăşurat sub sloganul „Respect”. În grupa A, cea mai accesibilă, Cehia şi-a revenit miraculos după un KO administrat de Rusia în primul meci, scor 4-1, şi merge mai departe de pe primul loc, chiar cu un golaveraj negativ. Jocul şi calificarea „la mustaţă” a Greciei aminteşte de Euro 2004, atunci când elenii au câştigat turneul. Veteranii Karagounis şi Katsouranis, supravieţuitorii Campioanei Europene din Portugalia, au fost şi de această dată jucătorii-cheie. Construită pe scheletul lui Zenit Sankt Petersburg, cu şapte fotbalişti în primul „11”, ruşii nu au putut ţine pasul până la finalul grupei şi au fost eliminaţi. În schimb, Alan Dzagoev, la cei 22 de ani, a demonstrat că este un atacant percutant şi de valoare, rusul având în faţă un viitor promiţător.
În „grupa morţii” B, Olanda a plecat acasă, după trei înfrângeri şi o prestaţie jalnică, nemaivăzută la batavi de acum 50 de ani, atunci când învăţau fotbal de la românul Ştefan Covaci. Danemarca, deşi a învins 1-0 Olanda în primul meci şi a pierdut 2-3 în finalul jocului cu lusitanii, a sperat până la ultimul meci în calificare, dar nemţii nu au făcut rabat la efort şi au câştigat meciul, calificându-se „en fanfare”, cu 9 puncte din 9 (singura cu punctaj maxim). Alături de nemţi s-au calificat portughezii, după doua jocuri şterse şi o victorie clară împotriva Olandei, în care Ronaldo şi-a arătat clasa.
În grupa C, Spania a confirmat aşteptările şi a câştigat grupa, dar fără strălucirea de altă dată. Vicente del Bosque a folosit în premieră o formula de joc fără atacanţi în sistemul 1-4-6. Croaţia a arătat că rămâne o echipă redutabilă, dar a plecat acasă cu patru puncte obţinute. Italia a ocupat locul doi fără înfrângere, după trei prime reprize excelente în cele trei meciuri.
Grupa D a trimis în sferturi cele două mari puteri, Anglia şi Franta (ambele cu evoluţii şterse), după ce au remizat  suspect în primul meci al grupei. Dacă e să-mi pară rău de vreo echipă că nu s-a calificat, aceasta e Suedia, care a jucat fotbal în toate meciurile. Ţările gazde au ieşit din competiţie, deşi au sperat până la ultimul fluier într-o minune. De remarcat, Konoplianka de la ucrainieni şi Blaszcykowski de la polonezi. Astfel, merg mai departe Germania, Spania, Anglia, Cehia, de pe primul loc şi Grecia, Portugalia, Franţa şi Italia, de pe poziţia a doua. Până acum, Suedia-Anglia, scor 2-3, este cel mai frumos meci al turneului, după două răsturnări de situaţie şi trei goluri „braziliene” reuşite de elevii lui Roy Hodgson. Cea mai bună şi constantă evoluţie a avut-o Germania, venită la acest turneu final cu 17 consilieri ai antrenorului Low. Unul dintre aceştia are rolul ca înaintea fiecărui joc, să le spună fotbaliştilor despre istoria, cultura, psihologia colectivă şi mentalitatea adversarilor şi atitudinea specifică pe care trebuie să o abordeze la meciul respectiv. Mă întreb cum ar arăta o astfel de şedinţă înaintea unui meci contra României? Valahii se mulţumesc cu puţin, nu au avut apucături imperialiste sau de cotropire şi au un principiu „capul plecat, sabia nu-l taie” ar suna cuvintele sociologului. La polul opus, cea mai slabă naţională a fost Irlanda, 3 înfrângeri, 9 goluri primite şi doar unul marcat. Cele mai spectaculoase goluri au fost marcate de: spaniolul David Silva din mijlocul careului printre picioarele a trei irlandezi, Daniel Welbeck, englezul care a reuşit un călcâi de efect realizat în viteză şi cu spatele la poartă în meciul cu Suedia şi Zlatan Ibrahimovici, cu o foarfecă superbă din marginea careului, în meciul cu Franţa.
La lucruri negative notam suprafeţele de teren alunecoase din primele jocuri, condiţiile de organizare de slabă calitate oferite de Ucraina şi nu în ultimul rând nemernicia unor compatrioţi care, din interese obscure, ne-au privat în primele zile de vizionarea tuturor meciurilor. Ca o pată de culoare, punctăm amânarea cu o oră a meciului Ucraina – Franţa, din cauza unei ploi torenţiale. Cea mai mare greşeală în organizarea acestui ultim turneu cu 16 echipe (din 2016 urmând să participe 24 de naţionale din 52 de ţări europene afiliate!) mi s-a părut a fi introducerea a încă doi asistenţi în spatele porţilor. Cei doi „paznici din lanul de porumb” nu au contribuit cu nimic la stabilirea unor decizii corecte: 5-6 penalty-uri neacordate, faulturi nesesizate (a se vedea atacul brutal al lui Ramos asupra croatului Mandzukici), golul nevalidat al Ucrainei în meciul cu Anglia, chiar şi un balon părăsind cu o jumătate de metru linia de fund a rămas nesancţionat, toate acestea chiar sub ochii „liniorilor de serviciu”. În rest, foarte bine au arbitrat tuşierii, iar centralii au avut mici scăpări la acordarea sau neacordarea unor cartonaşe galbene. Bătrânul Karagounis a fost unul dintre dezavantajaţi, el fiind avertizat cu galben după ce fusese faultat clar în careu, în meciul cu Rusia. El ratează astfel incendiarul sfert de finală cu Germania. Apropo de acest meci şi de criza economică din Grecia, ţara udată din plin cu euro de nemţi pentru salvarea monedei unice, „se spune” că la acest meci echipa Greciei va avea inscripţionat pe tricouri „Germania”. La întrebarea de ce nu e imprimat cuvântul „Grecia”, elenii au răspuns sec: Germania e sponsorul nostru principal!
După grupe, echipa ideala a EURO 2012 este următoarea: CASILLAS (SPA) – A. COLE (ANG), DE ROSSI (ITA), MELLBERG (SWE), ARBELOA (SPA), GERRARD (ANG), JIRACEK (CEH), INIESTA (SPA), DZAGOEV (RUS), MANDZUKIC (CRO), SILVA (SPA). Antrenor ROY HODGSON (cel care a preluat naţionala Albionului în mai 2012, după un scandal de presă al fostului selecţioner Fabio Capello) este până acum cel mai inspirat şi norocos selecţioner de la acest turneu final. Urmează meciurile eliminatorii în care nu prea mai există favoriţi, deşi Germania – Spania e finala propusă de specialişti. Până atunci, să auzim numai de fotbal!

• Ec. Gabriel ALBINARU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button