Editorial

El Clasico – un regal fotbalistic

Duminică seara iubitorul de fotbal din România a trebuit să aleagă între Steaua – Vaslui, derbiul etapei a XV-a din campionatul României şi meciul aşteptat de întreaga suflare fotbalistică a Spaniei şi a lumii, El Clasico: FC Barcelona – Real Madrid.
Cei necablaţi pe Digi Sport precum şi „talibanii” stelişti probabil că au optat pentru primul meci (aproximativ 30% conform unui sondaj GSP.ro), restul au ales să vizioneze, după o lungă perioadă de absenţă în România, în direct Barça – Real. Şi nu au avut ce regreta: pe de-o parte, gazdele mândre că în echipa de start se aflau şapte jucători (!) crescuţi la academia de fotbal a clubului – Valdes, Puyol, Pique, Xavi, Busquets, Messi, Iniesta – pe de altă parte oaspeţii cu „galacticii ediţia a doua” adunaţi de prin toate colţurile lumii – Pepe, Diarra, Kaka, Marcelo, Cristiano Ronaldo, dar şi Benzema (pe bancă).
Erau aşa de multe sute de milioane de euro pe „hectarul” verde de pe Nou Camp încât nu ştiai la care vedetă să te uiţi mai întâi. Erau şi doi câştigători ai Balonului de aur, Kaka – 2007,
Cristiano Ronaldo – 2008, dar şi (probabil) viitorul câştigător al ediţiei 2009 – Lionel Messi.
Constelaţia de stele fotbalistice ne-a prezentat o lecţie de fotbal a mileniului III: presing sufocant al ambelor echipe, viteză de joc infernală, pase din prima, echipe „scurte” pe maxim 40m-50m (ne uitam uneori pe zonele libere şi nu vedeam nici un jucător pe distanţa de 30-40 m dintre portari şi zona activa şi credeam ca se joacă rugby, nu fotbal). Interesant este că deşi Nou Camp era singurul stadion din lume cu suprafaţa de joc la dimensiunile maxime (120m x 90m), am observat că (cel puţin aseară) aceasta avea dimensiunile olimpice, 110m x 68m. Au învins „extratereştrii” Barçei, meritat prin golul lui Ibrahimovici abia intrat pe teren în locul apaticului T.Henry, după o centrare de manual a lui Dani Alves.
Au fost multe VIP-uri în tribună (Johan Cruyff, Lennart Johansson, Eddie Merckx, Juan Laporta, Florentino Peres), au fost zeci de posturi de televiziune care au transmis meciul în direct, au fost şi două eliminări – Busquets de la Barcelona şi Diarra de la Real după un arbitraj sub nivelul meciului, dar mai ales a fost în final bucuria celor nouăzeci şi opt de mii de suporteri fanatici ai Barcelonei care se uită acum din nou în retrovizor după Real aflată la două lungimi în urma liderului.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button