Opinii

Bani pentru politică, sărăcie pentru sport

SCRISOAREA SĂPTĂMÂNII

În traducere liberă, eu îi numesc MILOGI pe aceşti politicieni care vor să atragă voturile românilor sărmani cu fulare, găleţi, umbreluţe, pixuri şi postere cu chipurile lor. Pinocchio (căruia i-a crescut nasul din cauza minciunilor) este mic copil pe lângă aceşti indivizi. Atunci când în Sala Sporturilor politicienii şi-au făcut campanie electorală, lămpile au fost aprinse toate, staţia de amplificare emitea destui decibeli, cât să se audă la bunica acasă. Când este vorba de o competiţie sportivă, facem economie la toate. La memorialul „Gheorghe Ola”, sala a fost iluminată cât se vadă mingea şi, spre amuzamentul celor prezenţi în sală, domnul Adrian Comănescu (n.r.: şeful Direcţiei pentru Sport a Judeţului Vâlcea) mai aprindea câte o lampă, la rugăminţile oficialilor şi ale părinţilor care au dat şi ceva bani să joace în condiţii civilizate. Competiţia rezervată copiilor născuţii în anii 2000 şi 2001 a fost „salvată” de acea dispută aprigă, dar frumoasă, între cele două echipe finaliste: AS Hidroelectra şi FC Frăţia. Jucătorii celor două formaţii au sosit la sală ca nişte adevărate vedete, echipaţi în treninguri de prezentare, cu genţi şi ambiţii cât cuprinde. A ieşit în evidenţă un copil – Claudiu Mărăcine – de la AS Hidroelectra, născut în anul 2000, foarte talentat, golgheterul competiţiei, un număr 10 adevărat. Are condiţii foarte bune de pregătire la Hidroelectra (deci, poate să crească în valoare), un antrenor bun (în persoana lui Marian Deaconescu) şi, ceea ce este mai important, susţinere din partea părinţilor. Claudiu Mărăcine se pregăteşte suplimentar, zi de zi, făcând antrenamente cu tatăl său pe terenul din Govora.

Din cauza crizei financiare, tot mai puţine echipe participă la aceste competiţii organizate de AJF. Nu mai există un sistem de premiere (aici politicienii şi oamenii de afaceri nu se înghesuie) care să-i atragă pe micuţii fotbalişti (un trening, o minge, o cupă mai de Doamne-ajută!), iar antrenorii fac eforturi uriaşe să supravieţuiască.

Unul dintre aceştia este Iulică Dincă, care niciodată nu a lipsit la o competiţie destinată celor mici. Nu are susţinere de nicăieri, umblă pe la şcoli, pregăteşte copiii aşa cum ştie el mai bine şi mai scoate şi câte un jucător care pleacă la echipe cu pretenţii. El are, totuşi, un of! Copilul său, Gabi Dincă, şi-a irosit talentul pe la echipele din judeţ, cu toate că putea să evolueze cu succes la un nivel mult mai înalt. Pentru început, cine ar putea să-l convingă pe acest copil să joace din returul campionatului la CSM Rm. Vâlcea – republicani A. Cine nu are nevoie de un vârf percutant? 

P.S.: Patru vâlceni au jucat în cele două meciuri amicale România – Germania (Under 17), desfăşurate în Bucureşti, la Mogoşoaia şi Juventus: Bogdan Vătăjelu, Bogdan Omeag, Laurenţiu Brănescu şi Darius Enache. „Maşinăria” germană funcţionează perfect chiar şi la naţionalele de juniori (3-1 şi 2-0 pentru Germania). Numai staff-ul tehnic era compus din 10-12 persoane. Ce să mai spunem de jucători, care, din punct de vedere fizic, ne dominau categoric! 

Dănuţ OMEAG

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button