Diverse

EDITORIAL / Iarna din primăvara fotbalului românesc

A nins luni dimineaţa în toată România, ninsori de cod portocaliu de la Suceava la Drobeta Turnu-Severin, de la Satu-Mare la Constanţa, asta pentru că tot ne era dor de zăpadă, iar în 2020 nu (prea) ninsese. Cu mici excepţii (Belarus), fotbalul european şi mondial este în încremenire, aşteptând vremuri mai bune. Turneul final al Campionatului European de fotbal, ediţia 2020, a fost amânat pentru 2021, adică UEFA a ales prima variantă dintre cele trei vehiculate acum două săptămâni, asta nu că ar fi rău pentru noi, românii, rămaşi destul de mult în urmă cu construcţia celor trei stadioane adiacente (de antrenament) necesare celor patru echipe care vor juca la Bucureşti meciurile uneia dintre grupe. Dar şi a celor două care vor juca o optime de finală în iunie 2021. FRF a îngheţat toate cele 53 de competiţii la nivel naţional pe care le organiza sau le superviza. Dacă iniţial Liga I fusese suspendată până pe 31 martie, decretul Preşedintelui României din 16 martie 2020 prin care s-a instituit starea de urgenţă pe întreg teritoriul ţării pe o durată de 30 de zile, a dus acest termen cel puţin până pe 15 aprilie. Ce fac fotbaliştii, ce fac conducătorii, ce fac suporterii în aceste momente? STAU ÎN CASĂ! Da, STAU ÎN CASĂ, acestea sunt cuvintele de ordine ale acestor zile şi ale acestor vremuri!
Nu chiar toţi, aproape toţi. Toţi cei enumeraţi mai sus au redescoperit căldura căminului familial, joaca cu copiii lor, activităţi casnice neglijate sau uitate cum ar fi gătitul, spălatul vaselor, datul cu mopul sau cu aspiratorul, dar şi îndeletniciri mai fotbalistice gen jonglatul cu portocale, cu mere, cu hârtie igienică sau ping-pongul pe masa din sufragerie. Toţi sunt însă în aşteptarea zilei de mâine care nu se ştie ce le va aduce. Recesiunea care va urma nu este ştiută, doar bănuită, iar conducătorii de cluburi au mari emoţii. Fără banii sponsorilor, fără banii din reclamă şi publicitate, fără banii din vânzarea biletelor, fără banii televiziunilor toate echipele de fotbal (şi nu numai acestea) sunt în moarte clinică.Toată suflarea fotbalistică din ţară şi din străinătate este în aşteptarea ajutorului de la stat. Care va veni, căci şi statul a beneficiat până acum de activităţile fotbalistice prin taxe şi impozite la salarii sau la alte venituri ale fotbaliştilor, la vânzarea biletelor, la activităţile televiziunilor, ale firmelor de publicitate sau ale caselor de pariuri.
Cu toţii aşteptăm acum să se topească zăpadă, să treacă cele 30 de zile, să nu se prelungească starea de urgenţă , dar mai ales să scăpăm de acest nenorocit de virus care a înspăimântat lumea.
• Profesor, Dan Cătălin Săraru

Articole Similare

Back to top button