Alte sporturi

Dorin Caşmir şi-a reluat activitatea de antrenor de karate

dorin casmir 2011După ce s-a retras din activitate pentru o perioadă de aproximativ nouă ani, recent, Dorin Caşmir a deschis în Rm. Vâlcea o nouă sală de karate. Antrenorul a început practicarea artelor marţiale în 1977, la Bucureşti, în timpul facultăţii, iar în 1981, a obţinut centura neagră. Apoi, în 1982, s-a întors în oraşul natal şi a desfăşurat primul antrenament în sala de sport a actualului Grup Şcolar Oltchim.

La pregătire au fost prezenţi circa 200 de spectatori şi 100 de persoane care doreau să fie iniţiate în tainele karate-ului.
„După primele două antrenamente, profesorul Lazăr a primit ordin de la partid să interzică practicarea artelor marţiale în sală. Astfel, am fost daţi afară şi am fost nevoiţi să ne continuăm pregătirea în aer liber, pe Dealul Capela. Această situaţie a durat doi ani, timp în care am îndurat condiţii meteo destul de dificile pe perioada iernii. Săli disponibile am început să găsim în intervalul 1984-1985, dar chiar şi atunci, ne antrenam noaptea şi sub acoperirea judo-ului. La acea vreme existau foarte mulţi oameni care doreau să practice artele marţiale, toţi fiind persoane mature care veneau numai cu recomandare. Vreau să vă spun că am fost primul antrenor care a adus karate-ul în Vâlcea, în perioada în care nimeni nu ştia ce înseamnă, pentru că era interzis. De-a lungul timpului am fost chemat de nenumărate ori la Securitate, pentru a mi se interzice practicarea artelor marţiale. În pofida ameninţărilor şi presiunilor, nu am renunţat să îmi continui pregătirea. Am antrenat până în 2002, atunci când, din cauza afacerilor pe care le aveam, nu am mai reuşit să găsesc timpul necesar pentru a preda. Chiar dacă până în prezent nu am mai antrenat, mi-am continuat pregătirea personală. ”, ne-a declarat antrenorul.
Sala dotată strict pentru practicarea artelor marţiale, pe care Dorin Caşmir a deschis-o în urmă cu o lună de zile, este situată pe strada Gib Mihăescu, la etajul 4 al blocului nr. 15 (B). În continuare, antrenorul ne-a vorbit despre motivul pentru care a decis să predea din nou.
„M-am hotărât să deschid această sală fiind decepţionat de continua decădere a karate-ului şi transformarea acestuia într-un sport. Sunt mai multe considerente care trebuie luate în seamă şi consider că ar fi mai bine să le detaliem pe parcurs. O artă marţială are trei nivele de cunoaştere şi practicare. Primul nivel este cel fizic, în care persoanele puternice din punct de vedere fizic le înving pe cele mai slabe. Al doilea nivel este cel tehnic, în care luptătorul cu o tehnică bună îl învinge pe cel puternic fizic. Ultimul nivel este cel spiritual, energetic şi mintal, în care practicantul îi poate învinge pe toţi ceilalţi. Ideal ar fi ca aceste trei nivele să fie contopite continuu şi să coexiste împreună, dând astfel eficacitate artei marţiale şi ducând la transformarea spirituală a practicantului. Ţelul final al unei arte marţiale este de a dobândi stăpânirea asupra mentalului şi de a deveni mai bun, iubind tot ceea ce ne înconjoară”, a adăugat Dorin Caşmir.
În încheiere, antrenorul ne-a dezvăluit şi principalul său obiectiv în ceea ce priveşte predarea karate-ului. „Obiectivul meu nu este de natură sportivă, ci de a preda karate energetic, bazat pe folosirea energiei interne, pe care fiecare dintre noi o are. Această energie ne poate ajuta să ne transformăm viaţa, pătrunzând într-o altă dimensiune, cea spirituală”, a conchis Dorin Caşmir. (O.D.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button