Diverse

A apăsat butonul de pauză, în învăţământ, pentru împlinirea unui vis, în arbitraj! A lăsat catedra, deocamdată, pentru fluier!

La finele anului trecut anunţam, în premieră, decizia FIFA cu privire la arbitrii incluşi în lotul pentru Campionatul Mondial de Fotbal Feminin din Australia şi Noua Zeelandă, care a avea loc la mijlocul acestui an (între 20 iulie şi 20 august). Printre oficialii care vor conduce meciuri de la turneul final se află şi vâlceanca Iulia Demetrescu. FRF a realizat cu sportiva de la poalele Capelei un interviu, în care aceasta a dezvăluit planurile şi programul pentru următoarea perioadă, dar şi faptul că, pentru a se putea dedica total arbitrajului şi a atinge performanţele pe care şi le doreşte, a fost nevoită să apese ”butonul” de pauză în învăţământ. Ultima dată a predat, ca învăţătoare la Şcoala ”Take Ionescu” din Rm. Vâlcea. Iulia Demetrescu şi-a început cariera sportivă în handbal. A descoperit ulterior fotbalul şi arbitrajul şi a devenit arbitrul numărul 1 al ţării, la feminin. În 2022 a arbitrat, în premieră, la Campionatul European de Fotbal Feminin şi a condus o semifinală de Campionat Mondial, la Under 17. De asemenea, a fost delegată şi în Liga I, la partida dintre Rapid şi Gaz Metan Mediaş. Vă redăm, în continuare, interviul realizat de Federaţia Română de Fotbal:

Ce înseamnă pentru tine să fii pe lista arbitrilor pentru Campionatul Mondial din Australia şi Noua Zeelandă?
E foarte important, vine după an în care am avut o participare la Campionatul European, am fost la Campionatul Mondial U17 în India, unde am arbitrat o semifinală. 2022 a fost un an important şi vestea asta vine ca o încununare a muncii depuse. Mă bucur foarte mult. Mi-am dorit întotdeauna să fiu prezentă la un Campionat Mondial. Cred că oricine, orice arbitru şi-ar dori lucrul ăsta. E un vis devenit realitate.
Un pas important a fost includerea mea pe lista extinsă de arbitri. Şi atunci am făcut tot ce a ţinut de mine să pot să ajung la Campionatul Mondial şi planurile mi le-am schimbat atunci, în toamna lui 2022. În sensul că nu am mai mers la şcoală, la jobul meu, şi m-am dedicat arbitrajului. N-a fost o decizie uşoară, dar mă bucur mult că am luat-o, că a fost un an important şi acum va urma un altul. Nu se putea altfel.

Ce s-a schimbat odată cu renunţarea la jobul de învăţătoare?
Înainte mergeam la şcoală, făceam antrenamente, tot ce ţinea de un învăţător. Acum mă dedic total arbitrajului, fac antrenamente, particip la şedinţe. Mă simt mult mai bine, în sensul că fac ceea ce-mi place. Făceam şi înainte ceea ce-mi plăcea, doar că era foarte greu să fac două lucruri în acelaşi timp. A trebuit să aleg partea arbitrajului, să profit acum cât pot de acest moment. O să am timp să mă duc la şcoală, să fiu profesor şi să fac şi cealaltă parte care-mi place foarte mult.

Unde erai când ai primit vestea delegării, cum ai celebrat?
M-am bucurat mult că sunt şi cu asistenta mea, cu Mihaela Țepuşă. Îmi doream mult să fie şi cealaltă asistentă, Petruţa Iugulescu, dar aşa a fost să fie. Sunt fericită că suntem împreună, cred că e o veste extraordinară nu doar pentru mine, ci şi pentru abritrajul românesc.
Noi am fost împrepună şi în India şi am tras acolo cât am putut de tare să arbitrăm cât mai mult, să rămânem cât mai mult, ceea ce dus într-o semifinală. Am făcut un turneu foarte bun, cumva aveam speranţe să mergem la Campionatul Mondial. Făcusem tot ce ţinea de noi, mai puteam doar să aşteptăm.

Revenind la anul recent încheiat, cum a fost atmosfera de la Campionatul European din Anglia?
A fost excepţional. A fost prima mea participare la un campionat important, am avut multe lucruri de învăţat. Au fost arbitri cu experienţă, oameni cu experienţă, mentori. Am învăţat multe lucruri, a fost o experienţă care m-a ajutat în carieră, am evoluat. La fel şi Mondialul din India. Au fost ca un bonus pentru cariera mea, în sensul de dezvoltare.

A fost vreo lecţie anume pe care ai luat-o cu tine de la aceste turnee?
Cred că să am mai multă încredere în mine şi în ceea ce văd eu pe teren.

Cum îţi schimbă vestea participării la Mondial planurile pentru 2023?
Cam asta a fost schimbarea cea mai importantă, faptul că am renunţat la şcoală şi m-am dedicat arbitrajului. Cred că participarea a fost posibilă şi în urma delegărilor din ţară şi le mulţumesc preşedintelui CCA, Kyros Vassaras, şi Comisiei de Arbitri pentru delegările pe care le-am primit, pentru că am debutat în Liga 1, am fost susţinută şi sunt susţinută de CCA, de Federaţie. N-aş putea să spun că e doar meritul meu, sunt oameni în spatele meu care mă ajută şi mă susţin foarte mult. Nu aş fi reuşit niciodată să ajung aici de una singură.

Cum va decurge pregătirea pentru turneul final? Chiar dacă mai sunt câteva luni, probabil pentru asta munceşti deja.
Eu urmam deja un program de pregătire în cadrul FIFA, însă a început deja să fie monitorizat mai atent acest program de pregătire. Într-adevăr, va fi o perioadă de şase luni de pregătire intensă, din punct de vedere fizic, teoretic şi practic. Vom avea seminar de pregătire – primul va fi de pe 22 până pe 27 ianuarie la Doha, unde vom avea teme teoretice şi practice, testări fizice, video. După care urmează seminarul UEFA de la Roma, de pe 27 ianuarie pe 2 februarie. La fel, teste fizice, teoretice. Urmează o perioadă de muncă şi pregătire, ca atunci când ajungem în Australia şi Noua Zeelandă să fiu pregătită şi să dau tot ce e mai bun acolo, pe teren.

Din lucrurile pe care le faci tu, de la alimentaţie la pregătire fizică de exemplu, e ceva ce o să adaptezi înainte turneului final?
Întotdeauna e o variantă mai bună şi ceva ce putem îmbunătăţi. N-aş putea spune, cred că sunt un om organizat, încerc să fiu cât mai disciplinată pentru că, fără asta, în sport nu se poate să ai rezultate. N-ar fi foarte multe lucruri de schimbat, dar cred că programul de pregătire fizică va fi îmbunătăţit, urmând o pregătire din cadrul FIFA mult mai atentă. Bineînţeles, pregătirea se face şi în ţară, pentru că-l avem pe domnul Dan Monea care se ocupă îndeaproape de noi şi urmăm sfaturile dumnealui.

Cum te provoacă delegările de la meciurile din ligile masculine să creşti ca arbitru? Ai bifat deja meciuri în Liga 1 şi Liga 2.
Sunt foarte importante aceste delegări pentru că FIFA le urmăreşte îndeaproape şi ei îşi doresc să evoluezi pe plan intern la cel mai înalt nivel. Viteza jocului este alta, ceea ce pe mine mă ajută, pentru că mă adaptez mult mai uşor la jocurile de femei pe care le arbitrez.
În acelaşi timp, cât de importantă crezi că e delegarea ta la Campionatul Mondial din Australia şi Noua Zeelandă pentru imaginea fotbalului feminin de la noi?
Eu sper ca prezenţa mea la Campionatul Mondial să deschidă drumul şi echipei noastre de fotbal feminin, să ajungă şi să se califice la un turneu final. Îmi doresc şi cred, cu multă muncă şi multă răbdare, că vor ajunge acolo.
(Sursă interviu: FRF)

Articole Similare

Back to top button