Diverse

„Tricolorele”, în cantonament

În perioada 30 ianuarie-3 februarie, echipa naţională de handbal feminin a ţării noastre, s-a aflat într-un stagiu centralizat de pregătire la Băile Olăneşti. „Tricolorele”, din rândul cărora au lipsit de această dată cele mai importante jucătoare de la Oltchim, au fost cazate la Hotelul „President”, iar antrenamentele s-au derulat în Sala Traian din Rm. Vâlcea.

Egalitate între Rulmentul şi Oltchim

Deşi iniţial au fost selecţionate şase jucătoare de la Oltchim, Roxana Cherăscu a fost lăsată în afara lotului după ce s-a aflat că este însărcinată. În aceste condiţii, în cantonamentul de la Olăneşti s-au aflat doar 24 de handbaliste. Primele două clasate din Liga Naţională, Rulmentul şi Oltchim, au dat fiecare câte cinci jucătoare la lotul naţional, celelalte handbaliste provenind de la alte şapte cluburi din campionatul intern.

Au mai fost reprezentate aşadar grupările „U” Jolidon Cluj-Napoca (4), HC Zalău (3), HCM Baia Mare (2), Rapid Bucureşti (2), Cetate Deva (1), Oţelul Galaţi (1) şi Dunărea Brăila (1).
Lista completă a jucătoarelor convocate de Tadici şi Muşi pentru stagiul de pregătire de la Băile Olăneşti le-a cuprins pe: Talida Tolnai (Oltchim), Tereza Pâslaru (Oltchim), Mihaela Smedescu (HC Zalău) – portari; Cristina Niculae (Rulmentul), Camelia Balint (HCM Baia Mare), Alina Păcuraru (Rapid), Adriana Holhoş (HC Zalău), Oana Manea (Oltchim), Florina Bârsan („U” Jolidon), Aneta Bărcan (Rulmentul), Georgiana Coadălată (HC Zalău), Magdalena Paraschiv („U” Jolidon), Nicoleta Alexandrescu (Rulmentul), Florica Mitrea (Rapid), Clara Vădineanu (Oltchim), Janina Luca (Dunărea Brăila), Renata Tătăran (Oţelul Galaţi), Melinda Geiger (HCM Baia Mare), Roxana Cherăscu (Oltchim), Mihaela Senocico-Ani („U” Jolidon), Adriana Ţăcălie (Oltchim), Simona Gogârlă (Rulmentul), Carmen Lungu („U” Jolidon), Cristina Neagu (Rulmentul) şi Carmen Cartaş (Cetate Deva).
„Sunt unele jucătoare cu adevărat bune, pe care le-am avut mereu în atenţie, dar şi altele care vor să-şi dovedească valoarea. Însă nu doar atunci când joacă împotriva unor adversare din ţară, ci atunci când o fac în faţa unora din Danemarca, Ungaria, Rusia, etc!”, a spus Tadici despre elevele sale.

La „President”, ca acasă!

Tadici a apreciat condiţiile de la Olăneşti, de la Hotelul „President”, acolo unde au fost cazate jucătoarele din lotul naţional. „Directorul Hoanţă are o experienţă deosebită în domeniu, a fost 15-20 de ani şef la Hotelul Olăneşti, e un meseriaş în materie, care ştie ce înseamnă cu adevărat turismul. Hotelul «President» e nou, are condiţii excelente de cazare, o bucătărie excelentă, curăţenia e desăvârşită, tot personalul merită apreciat pentru eforturile lor. Ne-au fost puse gratis la dispoziţie o sală de conferinţe, baza de tratament, sălile de masaj. Fetele s-au simţit formidabil, au avut parte de liniştea necesară în asemenea cantonamente”, a precizat Tadici.
Altfel, tehnicianul Oltchim-ului şi-al echipei naţionale a ţinut să evidenţieze odată în plus şi faptul că Hotelul „President” din Olăneşti a devenit o adevărată casă pentru handbaliste. „Fiecare jucătoare merge la «President» ca şi acasă. Cu Oltchim-ul şi cu lotul naţional efectuăm vreo 18-20 de acţiuni de acest gen pe an şi fiecare jucătoare are camera ei acolo la hotel, s-au obişnuit deja cu fiecare colţişor, acest lucru e foarte important într-o echipă şi-n pregătirea de zi cu zi”, a subliniat antrenorul Oltchim-ului.

S-a schimbat… modificarea
Olimpiada e tot mai aproape!
• România a scăpat de Ungaria în preliminariile pentru Jocurile Olimpice de la Beijing

Naţionala de handbal feminin a României va avea o misiune infinit mai uşoară în turneul de calificare la Jocurile Olimpice de la Beijing. Săptămâna trecută, după ce Coreea de Sud s-a impus în Cupa Asiei (34-21 în finala cu Japonia) şi a obţinut dreptul de a merge direct în China, configuraţia grupelor preolimpice s-a modificat iarăşi. De data aceasta, în mod fericit, în favoarea ţării noastre. „Tricolorele” au scăpat de Ungaria, iar pentru a ajunge la Olimpiada de la Beijing se vor bate cu Polonia, Croaţia şi Japonia. Fosta noastră adversară, Ungaria, a fost repartizată de IHF în grupă cu Franţa, Coasta de Fildeş şi o altă echipă din Asia. Cealaltă grupă are în componenţă echipele Germaniei, Spaniei, Suediei şi Cubei. Turneele preolimpice, trei la număr, se vor desfăşura în perioada 28-30 martie.

La Cluj-Napoca sau Oradea

Deşi ecuaţia calificării s-a simplificat, problemele legate de organizarea turneului în România încă nu s-au terminat. După ce Octavian Belu, preşedintele ANS, a anunţat că Sala „Ioan Kunst Ghermănescu” din Bucureşti nu va putea găzdui turneul preolimpic din cauza unui important meci de box profesionist, oficialii FR Handbal au început să caute un alt oraş dispus să organizeze meciurile din 28-30 martie. S-a avansat varianta Cluj-Napoca, însă Tadici nu este prea încântat de această locaţie, după ce federaţia a interzis atât Râmnicului, cât şi Braşovului, să organizeze turneul de baraj. „Oraşul Cluj-Napoca s-a oferit să găzduiască acest turneu. Autorităţile de acolo vor suporta toate cheltuielile legate de organizare, de cazare, etc. Locul nu este întru totul necunoscut pentru noi, acolo se desfăşoară «Trofeul Carpaţi» an de an, însă, spre deosebire de alte părţi, handbalul nu are atât de mare priză la public în Cluj-Napoca. Baschetul însă da, şi este suficient să-mi aduc aminte că după un meci al naţionalei la Cluj-Napoca, urma altul de baschet masculin, iar sala s-a umplut imediat şi s-a ajuns de la câteva sute la câteva mii de spectatori”, ne-a declarat Tadici.
Din câte se pare, preşedintele FRH, Cristian Gaţu, insistă însă ca respectivul turneu preolimpic să aibă loc la Oradea. Până la urmă, o decizie finală în acest sens o va lua Consiliul de Administraţie al FRH, care se va reuni pe 12 februarie, la Bucureşti.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button