Politica

Dumitru Buşe n-a votat cu Daniela Popa, dar nici n-a huiduit-o

Peste 1.500 de delegaţi au fost prezenţi duminică la Palatul Parlamentului pentru a desemna noua conducere a Partidului Conservator, formaţiune condusă timp de 16 ani de Dan Voiculescu. Conform numărului de voturi primite, Daniela Popa a devenit preşedinte al Partidului Conservator. Ea a primit 570 de voturi, dar a mai beneficiat şi de cele pe care i le-a „donat” Sabin Cutaş, care a avut 85 de susţinători.

Conservatorii şi-au blamat liderul proaspăt ales

Deputata Daniela Popa a strâns cele mai multe voturi de la membrii veniţi să-şi aleagă un nou preşedinte după demisia lui Dan Voiculescu. Rezultatul i-a nemulţumit însă pe susţinătorii lui Florin Anghel, care au început să huiduiască şi să acuze fraudarea alegerilor.

Deputatul Daniela Popa a fost aleasă preşedinte al PC cu 570 de voturi pentru şi 642 împotrivă, la o distanţă de 13 voturi de Florin Anghel, scorul la limită fiind contestat de adepţii acestuia din urmă. Nemulţumiţi, ei au cerut organizarea unui al doilea tur, dar soluţia pe care au propus-o n-a fost acceptată de tabăra adversă. Congresul extraordinar al PC a degenerat aşadar într-un scandal monstru după ce Dan Voiculescu a refuzat să organizeze turul doi de scrutin pentru alegerea preşedintelui, deşi preferata sa nu obţinuse 50 % plus unu din voturile exprimate. „Lasă-mă, măi Florine, lasă-mă cu prostiile tale, te rog. Vă rog frumos… rezultatele. Unde sunt rezultatele comisiei?”, clama nervos Voiculescu în momentul în care Anghel, anticipând un scor strâns şi profitând de presiunea exercitată de cei din teritoriu, i-a cerut pe ton scăzut organizarea unui al doilea tur. N-a fost deloc aşa. Cel de-al treilea candidat, a anunţat, la îndemnul lui Voiculescu, că dă voturile sale Danielei Popa. Cu voturile lui Sabin Cutaş cu tot Daniela Popa trecea pragul de 601 voturi, moment în care tabăra susţinătorilor lui Florian Anghel a explodat. Modalitatea de vot a fost contestată zgomotos şi în scurt timp în sală au rămas doar susţinătorii Danielei Popa şi indecişii. Mai mult de jumătate dintre delegaţi au părăsit sala congresului, scandând „Demisia! Demisia!”, „Ruşine! Ruşine să vă fie!” şi „Huo, hoţilor, ruşine gunoaielor, vă bateţi joc de noi, rămâneţi singuri!”. Foarte mulţi au început să-şi rupă carnetele de partid şi au plecat acasă. Pe hol, cei care l-au votat pe Florian Anghel au cerut demisia preşedintelui proaspăt ales şi au acuzat conducerea de furt. Partidul s-a împărţit astfel în două tabere. După ce spiritele s-au mai calmat, Florian Anghel a anunţat că nu demisionează din partid, dar nu a spus dacă va contesta sau nu alegerile. Dumitru Buşe a venit la congresul PC însoţit de 50 de delegaţi.

Delegaţii de la Vâlcea au rămas în sală, însă, cu un gust amar

Încă de vineri, se bănuia că liderul PC Vâlcea şi colegii săi îl vor susţine pe Florin Anghel, care la finele săptămânii trecute, a venit la Râmnic însoţit de senatorul Sabin Cutaş. Judecând după decizia de a-i dona duminică voturile Danielei Popa, am putea trage foarte uşor concluzia că Sabin Cutaş l-a însoţit pe Anghel în teritoriu pentru a-i afla strategia. Florin Anghel a anunţat la Râmnicu Vâlcea că doreşte, dacă ajunge preşedinte, să creeze o comunicare mai bună pe viitor între centru şi filialele din teritoriu. Conservatorul mai intenţiona să deschidă partidul „spre oameni noi” şi să ajute financiar structurile judeţene cu probleme. Colegii săi din organizaţia de la Vâlcea şi-au făcut o impresie bună despre el şi păreau să meargă la congres cu un singur gând: să-l voteze. Sabin Cutaş a afirmat că-şi doreşte foarte mult ca „PC să scape de eticheta de partid de lider”, însă, duminică, a arătat că de fapt nu poate decât să urmeze orbeşte deciziile fostului său patron şi lider. În timp ce colegul său, Anghel, se străduia să convingă organizaţiile din teritoriu că, în PC este nevoie de o schimbare, Daniela Popa nu a ieşit din Bucureşti, preferând pesemne să rămână în preajma protectorului său, Dan Voiculescu, cel care a şi ajutat-o să devină preşedinte al partidului. Cu toate că Dumitru Buşe şi-a făcut o impresie mai mult decât bună despre Florin Anghel şi probabil că l-a şi votat, duminică, nu s-a grăbit să conteste rezultatul alegerilor. Dar nici nu a aplaudat ieşirea din sală a delegaţilor nemulţumiţi, cum au făcut-o alţi conservatori prezenţi în prezidiu.   

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button