Acasă Liga IV Visând la Liga a III-a… Bomba iernii: „fuziune” FC Govora – Sportul?

Visând la Liga a III-a… Bomba iernii: „fuziune” FC Govora – Sportul?

94
0

• un apropiat al conducerii govorene a încercat să mute pe FC Sibiu în staţiunea vâlceană

În dinamica Ligii a IV-a ar putea surveni multe modificări. Unul dintre susţinătorii echipei FC Govora ne-a comunicat recent că vrea să adune la aceeaşi masă factorii de decizie din Băile Govora, pentru ca în comun aceştia să pună în aplicare un plan ambiţios ce vrea să transforme pe FC Govora într-o echipă de Liga a III-a, cu investiţii care să-şi găsească finalitate şi în activitatea turistică, dar şi cu atragerea de fonduri pentru modernizarea bazei sportive. Cel ce ne-a relatat planul govorenilor a dorit să-şi păstreze deocamdată anonimatul, pentru ca nimeni din staţiune să nu creadă că respectivul îşi doreşte vreo funcţie sau vreun avantaj…. Iată ce ne-a spus interlocutorul nostru:

„Am apreciat mereu eforturile făcute de Janin Oteşanu de la Sind România şi bunele intenţii ale primarului. Primul dădea banii pentru echipă, câte o masă după unele meciuri şi atât… nu se alegea cu nimic! Primarul a vrut să facă şi el ceva, dar dacă rezultatele au fost modeste şi unii consilieri i-au pus piedici, atunci s-a cam retras. Tot greul l-a dus preşedintele clubului, Mihai Ciobanu. Datorită lui mai există acum fotbal la Govora. De la acesta am aflat că după fiecare etapă era sunat de Cristi Manu de la Sportul şi întrebat de soarta echipei… Atunci am pus cap la cap toate aceste aspecte şi am propus ca la Govora să se unească forţele, primăria să ajute şi ea mai mult, să se implice concret în modernizarea bazei sportive, iar în vară să caute un loc disponibil, că sigur vor fi, la Liga a III-a. Chiar în noiembrie am dorit să facem demersuri pentru a aduce pe FC Sibiu, echipă ce s-a retras, la Govora. Scopul era acela ca atunci când adversarele sunt de Liga a III-a să le putem oferi după meci şi o cazare… sau poate înainte de etapă! Păi, când vin echipele de la Zătreni, Şirineasa, N. Bălcescu sau Băbeni – ca să dau doar câteva exemple – ce bani cheltuiesc acestea pe masă sau cazare? Nimic! Vin în două-trei maşini sau în autocarele lor, intră direct la vestiare, joacă şi pleacă! Ori, cu echipe din alte judeţe se pot conveni parteneriate, se poate ajunge la pre-contracte ca acestora, dacă le place la Govora şi dacă sunt bine primiţi, să li se ofere posibilitatea de a reveni vara şi iarna, în intersezon. Fotbalul ar fi în acest caz ca o investiţie în publicitatea staţiunii, iar banii s-ar recupera atunci când echipele care au vizitat Govora vor decide să revină în cantonamente sau stagii montane! Aşa, din Vâlcea, din Liga a IV-a, cine să vină?”

Ideea e pe placul govorenilor

Preşedintele Mihai Ciobanu a fost plăcut surprins să afle despre o astfel de propunere, dar aşteaptă ca după sărbători să se treacă de la vorbe la fapte, măcar pentru a vedea dacă se vrea sau nu ca la Govora să se facă şi fotbal de performanţă!. „Ideea pare excelentă, mai ales că atunci când joci la Liga a III-a poţi să mai atragi şi sponsorizări, iar pe lângă această echipă am putea forma alte două, una de juniori pentru tinerii din localitate şi alta de amatori pentru govorenii ce au jucat ani de-a rândul pe acest teren, iar această echipă am înscri-o pentru început la Onoare, să activeze de plăcere, deşi sunt convins că vor avea şi rezultate!” – a spus Mihai Ciobanu. Pentru a face o echipă competitivă, FC Govora ar fi dispusă să ofere posibilitatea întâi jucătorilor de la Sportul Rm. Vâlcea să se înregimenteze în noua formaţie, dar şi altora care doresc să se afirme şi care cred că pot face faţă la Liga a III-a. Autorul ideii de a duce Govora într-un eşalon superior spune că avantaje ar fi multiple, cu timpul: „Chiar şi tinerilor talentaţi din judeţ li se poate oferi o şansă în plus. În acest moment FC Oltchim este singura echipă de acest nivel şi, normal, aceasta îşi promovează proprii jucători în care a investit la copii şi juniori. Govora poate fi un partener serios pentru orice alt club din judeţ. Dacă la Horezu, să zicem, e un jucător talentat pe care cei de acolo vor să-l ducă la un club mai mare, pentru început l-ar putea lăsa la Govora, ca el să joace în Liga a III-a contra echipelor din Olt, Dolj, Argeş, Sibiu sau Gorj… depinde ce adversare vor fi în serie. Cei care aduc jucătorul la Govora şi îi plătesc salariul şi primele sunt cei ce vor lua 80 la sută din valoarea unui eventual transfer, restul urmând să rămână echipei din staţiune…”
În final trebuie spus că Govora a fost la un pas de a avea echipă de Liga a III-a în urmă cu aproape patru ani când campioana Tineretul Rm. Vâlcea a promovat dar nu s-a mai înscris în competiţie, iar un tânăr om de afaceri din Râmnicu Vâlcea a dorit să profite de locul rămas liber şi să intre în campionat. Federaţia era pregătită să omologheze baza sportivă din staţiune, investiţiile la vestiare ar fi demarat, însă decizia a fost luată prea târziu şi nu mai era timpul necesar pentru toate acestea până la prima etapă. Dacă în această iarnă sau în vară se va face totuşi acest pas, de „saltul” la Liga a III-a a noii echipe ce ar urma să se numească Sportul Băile Govora, va profita cel puţin o formaţie din subsolul clasamentului Ligii a IV-a, formaţie care astfel va evita retrogradarea!
Florin MĂNOIU