Diverse

Produsele agricole româneşti trebuie înregistrate pentru a fi protejate pe piaţa europeană

În data de 26 februarie 2008, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea va organiza un seminar pe tema „Implementarea sistemului de protecţie a indicaţiilor geografice şi denumirilor de origine ale produselor agricole şi produselor alimentare în România”. Scopul acestei reuniuni este dezbaterea procedurii prin care produsele agricole şi alimentare cu o anumită origine, dintr-o zonă geografică sau alta, se pot înregistra la Ministerul Agriculturii pentru a fi protejate pe piaţă de alte produse, care nu sunt originare. După obţinerea protecţiei naţionale, se vor face demersurile pentru protejarea produselor româneşti pe piaţa europeană.

La această reuniune sunt invitaţi producători agricoli, procesatori, asociaţii ale crescătorilor de animale şi alte organizaţii din judeţul Vâlcea, Olt, Dolj şi Mehedinţi. Înscrierea produselor autohtone tipic româneşti la Ministerul Agriculturii a început încă de la data de 15 noiembrie.
Specialităţile culinare tradiţionale româneşti pot fi comercializate în acest moment în spaţiul comunitare de orice stat membru care deţine reţeta acestor produse. Însă, din momentul înregistrării la Comisia Europeană ca produs tradiţional românesc, procesatorii români vor obţine exclusivitatea producerii şi comercializării lui pe piaţa europeană.
Înregistrarea produselor cu denumiri geografice se referă la produsele agricole destinate consumului uman şi anume: materii prime de origine animală, produse pe bază de carne, brânzeturi, produse lactate, ouă, miere, uleiuri şi grăsimi, fructe, legume, cereale proaspete sau prelucrate, peşte şi produse procesate din peşte, bere, băuturi răcoritoare, din extracte de plante, pâine, paste, prăjituri, dulciuri, biscuiţi, alte produse de panificaţie, precum şi alte produse agricole. 
Un produs agricol sau alimentar pentru care se solicită protejarea denumirii de origine sau indicaţiei geografice, trebuie să îndeplinească anumite condiţii, enumerate într-un caiet de sarcini în care să se precizeze regulile de fabricare, materiile prime utilizate. Apoi, producătorul trebuie să contacteze un organism de certificare acreditat de Ministerul Agriculturii. După obţinerea certificării produselor, pentru a obţine protecţia naţională, producătorii sau procesatorii vor înainta o documentaţie către Ministerul  Agriculturii prin Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea, urmând la nivel ministerial solicitarea protecţiei pe piaţa comunitară
Documentaţia pentru protecţia produselor agricole şi alimentare cuprinde actul de asocierea producătorilor sau procesatorilor, caietul de sarcini, date socio-economice despre producţie, clienţi, situaţia economică actuală, copie după contractul cu un organism privat de inspecţie şi certificare a conformităţii şi alte câteva declaraţii pe propria răspundere.
Toate aceste aspecte se vor discuta detaliat la seminarul din 26 februarie 2008, dar până atunci, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Vâlcea, strada Oituz, numărul 7, stă la dispoziţia solicitanţilor pentru orice informaţie şi pentru depunerea documentaţiei.
Informaţii oferite de Director executiv adjunct DADR Vâlcea, Inginer Florel Bădele

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button