Politica

PNG, PRM şi PC au primit embargo pentru Europa

• Partidele de lider au fost măturate de electorat

Rezultatele votului de la alegerile europarlamentare de duminică au surprins pe toată lumea. Încă o dată, s-a dovedit că institutele de sondare a opiniei publice, care creditau în ultimele luni anumite partide cu scoruri record, s-au înşelat, voit sau nu. Formaţiuni politice care apăreau în respectivele sondaje cu procente mult umflate, au suferit brusc adevărate operaţii de liposucţie, fiind amendate de electorat. Votul pentru europarlamentare a avut efectele unei furtuni devastatoare pentru câteva partide care nici nu se gândeau că nu vor face pragul electoral de 5%. PRM, PNG şi PC nu au reuşit să-şi mobilizeze electoratul-nucleu şi au ratat şansa de a fi reprezentate în Parlamentul European. În acelaşi timp, cea mai mare felie din tort au apucat-o PD, PSD şi PNL, aceste partide fiind practic câştigătorii scrutinului.

Rezultate

La ora închiderii urnelor, Realitatea TV a difuzat rezultatele unui exit-poll realizat de CSOP, potrivit căruia PD a obţinut 31,5% din voturile românilor, PSD – 21,5%, PNL – 15,6%, PLD – 6,9%, UDMR – 6,2%, Laszlo Tokes – 3,7% (independent). Partidele care nu au obţinut pragul electoral sunt, potrivit aceluiaşi exit-poll: PNG – 4,6%, PRM – 3,4%, PC – 2,4%, PIN – 1,6%, PNŢCD – 1,5%, Partida Romilor – 0,9%, Partidul Verde – 0,3% şi PAS – 0,2%.
Nici exit-poll-ul realizat de CCSB la comanda Antena 3 nu este departe de rezultatele CSOP, cu excepţia scorului obţinut de PC, din motive lesne de înţeles. Astfel, PD a obţinut 32,7%, PSD – 21,4%, PNL – 14,6%, PLD – 6,6%, UDMR – 6,3%, PC – 4,2%, PNG – 4,2%, PRM – 3,6%, PIN – 1,4%, PNŢCD – 0,9%, Partida Romilor – 0,6%, Partidul Verde – 0,1%, PAS – 0,1%.
Prezenţa la vot a fost una extrem de scăzută, situându-se puţin peste 27%. Ca în fiecare an, Capitala a fost codaşă, în timp ce judeţele din Transilvania au înregistrat scoruri fruntaşe, în special în Harghita şi Covasna. În judeţul Vâlcea, la ora 19, prezenţa la vot era de 27,8%.
Practic, dacă la numărătoarea finală a voturilor rezultatele vor rămâne sensibil aceleaşi, puteam spune că partidele lui Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor şi Dan Voiculescu au primit embargo european de la români. Mai trebuie spus faptul că scorurile de la exit-poll-uri se vor modifica din cauza redistribuirii a circa 15% dintre voturi.
Atât Gigi Becali, cât şi Dan Voiculescu anunţaseră că în cazul în care partidele lor nu vor face pragul electoral, îşi vor da demisiile din fruntea acestora. Vadim a anunţat chiar în seara de duminică faptul că îşi dă demisia din Senat. Liderul PRM le-a cerut tuturor celor 50 de parlamentari peremişti să-l urmeze în demersul său, în caz contrar pierzându-şi sprijinul politic. Vadim a declarat că a luat această decizie ca formă de protest pentru că partidul său ar fi fost furat la aceste alegeri. Tribunul a mai anunţat că va convoca pentru ziua de joi congresul extraordinar al partidului, pentru o analiză la rece a rezultatelor alegerilor de duminică.

Rovana Plumb, reprezintă Vâlcea în PE

Cu un scor de peste 21%, PSD va fi reprezentat în Parlamentul European, cel mai probabil, de 7 candidaţi. Interesant este faptul că Rovana Plumb, aflată pe locul 3 pe lista de candidaţi, va fi singurul parlamentar vâlcean de la Bruxelles. Ceilalţi candidaţi care au reprezentat Vâlcea nu au ocupat poziţii eligibile. Cel mai aproape de a-şi vedea visul cu ochii a fost candidatul PD, Romeo Rădulescu, aflat pe locul 16. Nu este exclus însă ca pe parcurs anumiţi candidaţi democraţi să renunţe la mandate în favoarea unor colegi de listă.

Referendum invalidat

În ceea ce priveşte referendumul privind introducerea votului uninominal majoritar, trebuie spus că acesta nu a fost validat întrucât la vot nu s-au prezentat 50%+1 dintre alegători. Prezenţa a fost extrem de scăzută, doar 25% dintre români prezentându-se la urne. Dintre cei aproape 5 milioane de alegători, 89,2% s-au declarat în favoarea votului uninominal.   O.H.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button