Editorial Politic

Gutău dă şah la preşedinte

Nu puţini au fost aceia care au fost luaţi prin surprindere de refuzul lui Mircia Gutău de a se reînscrie în Partidul Democrat. Gestul său conţine, pe lângă afirmarea explicită a unei autonomii conferite de popularitatea pe care primarul şi-a câştigat-o în rândul cetăţenilor, şi satisfacţia pe care doar răzbunarea o poate oferi. Declarând că nu se întoarce în PD până când justiţia nu îşi spune ultimul cuvânt în dosarul „Mită la primărie”, Gutău dă o palmă răsunătoare pe obrazul conducerii centrale a partidului. Poate aşa se explică şi anularea vizitei la Râmnicu Vâlcea a preşedintelui Emil Boc. Acesta ar fi trebuit să vină astăzi în municipiul păstorit de Gutău pentru a-i da acestuia binecuvântarea politică. Emoţionanta ceremonie a fost însă contramandată de refuzul primarului de a reveni la matcă.

Întrebarea care se pune este cine pierde şi cine câştigă din acest război al nervilor. Dacă totul va merge bine la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Mircia Gutău are toate şansele să câştige alegerile de anul viitor cu un scor zdrobitor. În cazul în care el nu va candida pe lista PD, ci ca independent, se va produce automat o decuplare a imaginii partidului de cea a primarului învingător. Această disociere pare a-şi produce deja efectele, Gutău spunând răspicat că nu este membru al PD şi nici nu va fi până când nu va exista o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă. Procentele pe care PD le are în judeţul Vâlcea ar putea scădea dramatic, mai ales că se ştie faptul că doar imaginea lui Gutău a făcut ca organizaţia să nu se prăbuşească în preferinţele electoratului.

Pe de altă parte, Mircia Gutău îşi asumă un risc refuzând umbrela politică a PD. Trebuie să spunem faptul că este aproape cert faptul că Emil Boc nu a luat de capul lui decizia de a-l reprimi pe primarul Râmnicului în partid; sunt o serie de elemente care ne-ar îndreptăţi să spunem că Traian Băsescu a avut un cuvânt greu de spus în acest caz, date fiind recentele sale referiri la situaţia de la Râmnicu Vâlcea. Dacă în urmă cu un an de zile Băsescu s-a arătat extrem de rezervat în a face aprecieri vizavi de acest caz, de câteva luni preşedintele statului a făcut declaraţii publice din care reieşea că Mircia Gutău ar fi o victimă a justiţiei. Aşadar, atunci când ne referim la riscul pe care primarul şi-l asumă refuzând reintrarea în PD, poate fi legat tocmai de influenţa lui Traian Băsescu. Cazul Remeş este exemplificator pentru felul în care preşedintele statului înţelege să-şi regleze conturile. Ceea ce s-a întâmplat vara trecută la Râmnicu Vâlcea ar putea face parte din aceeaşi regie prezidenţială, a spânzurării moralizatoare în piaţa publică. S-a spus în mai multe rânduri că prin flagrantul de la Hotel Maria preşedintele nu a urmărit altceva decât să dea un exemplu de corupţie demascată Uniunii Europene. Şi într-o bună măsură, a şi reuşit.

Nu am nici o îndoială că Mircia Gutău va fi sprijinit în continuare de Partidul Democrat, şi invers. A spus-o şi el atunci când a declarat că nu se întoarce în partid. Spusele sale conţin însă şi un mesaj cât se poate de clar pentru democraţi: dacă eu pot să fiu primar şi fără să port insigna partidului, voi nu aveţi nici o şansă fără mine. Şi ca să fim sinceri, Mircia Gutău nu este prea departe de adevăr. Fără el, Partidul Democrat îşi poate lua adio de la Primăria Râmnicului. În plus, ar exista riscul ca PD să nu mai obţină nici jumătate din numărul de consilieri locali pe care i-a câştigat în 2004. Din acest punct de vedere, PD are o soartă nu tocmai fericită. Dacă la nivel naţional este eclipsat total de Traian Băsescu, depinzând în totalitate de imaginea acestuia, la Râmnicu Vâlcea se întâmplă acelaşi fenomen. Nu cred că poate nega cineva faptul că Mircia Gutău face cât toată organizaţia vâlceană la un loc din punct de vedere al imaginii, ba chiar şi ceva pe deasupra, dacă ne uităm la cifrele din sondaje. Iar în acest context, este limpede cine pune condiţiile. 
Octavian HERŢA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button