Rocadă mică în Prefectura Vâlcea?
• Anuţa Handolescu explică variantele schimbării sale din funcţie
Potrivit unor surse din Partidul Democrat, hotărârea de Guvern „cu dedicaţie” pentru înalţii funcţionari publici ce au făcut parte din PD sau au fost sprijiniţi de acest partid ar putea avea o altă miză decât eficienţa. Această măsură vine în continuarea eliminării democraţilor de la guvernare. Conform unui comunicat de presă al Guvernului, „mobilitatea înalţilor funcţionari publici se realizează pentru eficientizarea activităţii autorităţilor şi instituţiilor publice sau în interesul funcţionarului public”. Prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu şi are în mână pârghiile administrative.
Acest lucru devine cu atât mai important dacă avem în vedere alegerile pentru Parlamentul European sau anticipatele pentru funcţia de şef al statului. Teoretic, înalţii funcţionari publici sunt apolitici. Practic, ei provin din rândurile unui partid din care au demisionat, însă
şi-au păstrat simpatia. În această situaţie se află 13 prefecţi care au plecat din rândurile PD. Printre ei se află şi Anuţa Handolescu. Schimbarea prefectului judeţului nostru s-ar putea produce în câteva situaţii. Cea mai gravă ar fi schimbarea având drept motivaţie nemulţumirea autorităţilor locale faţă de prefect, însă la Vâlcea nu este cazul. Despre posibilele mişcări de trupe în Prefectură, Anuţa Handolescu vorbeşte foarte deschis, spre deosebire alţi colegi nefăcând un capăt de ţară din acest subiect. „Schimbarea se mai poate face prin căi de lobby. Desigur, mai sunt şi alte variante. Autostrada Bechtel poate fi plină de înalţi funcţionari publici. E un proiect de interes european, iar Guvernul poate decide ca mai mulţi prefecţi şi subprefecţi să monitorizeze o vreme derularea acestei investiţii. Ăsta ar fi cazul eficientizării de activitate… Sau dacă eu m-am săturat într-o dimineaţă şi apare o funcţie vacantă, cum s-a întâmplat în judeţul Bihor, unde prefectul a fost numit secretar general al Guvernului. Solicit această funcţie şi sunt luată în calcul pentru ocuparea sa. Ori pot spune că am apetit pentru dezvoltarea carierei de înalt funcţionar public şi vreau să-mi exercit mobilitatea. Vreau să vă spun că, oricum, mai mult de cinci ani de zile legea nu ne permite să stăm în acelaşi loc, iar într-un an nu pot fi mutată decât o singură dată. De asemenea, pot într-o zi ce urmează să-i scriu premierului că vreau să fiu subprefect de Vâlcea, iar dânsul să facă o rocadă între mine şi unul dintre cei doi subprefecţi ai judeţului, domnul Radu Renga sau domnul Mircea Nadolu. Nici această situaţie nu m-ar deranja, sincer să vă spun!”, a explicat Anuţa Handolescu.
Eduard DULĂCIOIU