Liga II

„Municipalii” s-au trezit la finalul turului

CSM Rm. Vâlcea – FC Baia Mare 3-0 (1-0)

„Municipalii” s-au trezit la finalul turului

Doar 1000 de oameni au ţinut să ia loc în tribunele stadionului din Zăvoi la ultimul meci pe care CSM Rm. Vâlcea, echipa fanion a oraşului, l-a susţinut în turul Ligii Secunde. Şi au fost cât se poate de norocoşi pentru că au avut ce vedea: ocazii cu duiumul la poarta oaspeţilor, trei goluri ale favoriţilor, unul mai frumos decât altul, totul dublat de o atitudine în teren demnă de o formaţie de prim rang. Dacă altădată, elevii lui Costel Pană şi Dumitru Teleşpan smulgeau doar strigăte de nemulţumire, în meciul cu FC Baia Mare „municipalii” au primit aplauze la scenă deschisă pentru jocul practicat.

Un singur gol, o grămadă de ocazii

În faţa unei echipe care-a venit la Vâlcea în postura de victimă sigură, Savu şi colegii săi nu au avut nici un fel de complexe. S-au instalat în jumătatea de teren maramureşeană din primul minut şi au asediat cu înverşunare poarta apărată de Bota, iar oportunităţile de gol nu au întârziat să apară. În minutul 11, Melcea a centrat pentru Budean, atacantul CSM-ului i-a aşezat perfect mingea lui Iordache, care-a şutat la colţul scurt din 12  metri, dar Bota nu s-a lăsat păcălit. La doar un minut după această fază, acelaşi Budean, lansat în adâncime, a trimis o „torpilă” din unghi, pe care portarul Bota a respins-o cu greu în corner. De partea cealaltă, în primul sfert de oră al meciului, oaspeţii nici măcar nu au reuşit să ajungă la poarta lui Pampea. Astfel că, fără a avea probleme în defensivă, elevii lui Costel Pană au continuat să fie din ce în ce mai periculoşi în atac. Vâlcenii au încercat în continuare vigilenţa portarului oaspeţilor, prin două şuturi expediate din afara careului de Savu şi Melcea, dar Bota s-a aflat de fiecare dată la post.

Bravul apărător al buturilor echipei din Baia Mare nu a mai avut însă ce face în minutul 21, când Lepădatu l-a învins cu un şut splendid de la 25 de metri, mingea ducându-se direct în vinclu (1-0). După gol, atacurile „municipalilor” au început să se rărească. Totuşi, în minutul 27, Savu l-a găsit cu o diagonală de 50 de metri pe Cercel, fundaşul stânga al CSM-ului a recentrat pentru Melcea, dar mingea şutată de micuţul golgheter vâlcean a fost reţinută de Bota. Pe fondul unei uşoare scăderi de ritm în tabăra noastră, oaspeţii şi-au permis să urce şi în ofensivă. Cea mai periculoasă ocazie de gol a băimărenilor s-a consumat în minutul 35: o centrare perfectă a lui Colar l-a găsit nemarcat pe Popan pe linia careului de 6 metri, cel care, din fericire pentru vâlceni, cu o execuţie defectuoasă, a trimis mingea în lateral în loc s-o împingă în poartă.

Vâlcenii s-au desprins după pauză

După pauză, acelaşi Popan a avut încă o dată şansa să egaleze, după o lovitură de colţ la care fundaşii vâlceni nu au putut decât să se uite cum vârful de atac al celor din Baia Mare s-a înălţat şi-a expediat mingea cu capul spre buturile lui Pampea, prins pe picior greşit. Pe linia porţii s-a aflat însă fundaşul Dumitru, cum se zice, omul potrivit la locul potrivit, care-a îndepărtat pericolul. A fost ocazia care-a decis soarta meciului, pentru că, la faza imediat următoare, vâlcenii s-au desprins. În loc de 1-1 s-a făcut aşadar 2-0 din minutul 52: Savu a centrat din corner, iar Mocioacă a înscris nestingherit, cu capul, din careul de 6 metri, mingea intrând liniştită în plasa porţii lui Bota, rămas fără reacţie. Peste cinci minute, Moţ, proaspăt intrat pe teren, a fost lansat în adâncime la 25 de metri, a trecut mingea printre picioarele unui fundaş advers, dar şi-a prelungit-o prea mult în preajma careului, iar portarul Bota a ieşit şi a reţinut-o. Ulterior, în minutul 60, scorul a devenit 3-0: o pătrundere solitară a lui Savu a creat panică în apărarea oaspeţilor, iar şutul puternic al mijlocaşului vâlcean a fost respins de portarul Bota în faţă, de unde Melcea, venit în viteză, a trimis mingea sub transversală.

Singura oportunitate a echipei din Baia Mare de a înscrie măcar golul de onoare s-a petrecut în minutul 64, când Fabian a şutat de la 30 de metri, mingea fiind scoasă cu greu de portarul Pampea, de lângă bara laterală. Până la final, diferenţa de scor putea fi şi mai mare, trupa din Zăvoi jucându-se în continuare cu ocaziile împotriva unui adversar mult inferior din punct de vedere valoric. Pe bună dreptate, vorba unui mucalit din tribună, băimărenii ar trebui să-i facă statuie portarului Bota, după desele intervenţii salutare pe care le-a avut de-a lungul meciului, care-au limitat radical proporţiile scorului. Altfel, acum am fi vorbit fără îndoială de un rezultat astronomic.

Au evoluat pentru CSM: Pampea – Dumitru, Mocioacă, Bier, Georgescu, Cercel (Stanca 78’), Iordache (Vlăduţi 65’), Lepădatu, Savu, Melcea, Budean (Moţ 46’).

CSM, la trei puncte de locul 2

Ca niciodată, cu FC Baia Mare, vâlcenii şi-au creat o sumedenie de ocazii, din care nu au fructificat decât trei. Suficiente pentru o victorie lejeră, care-a adus o vacanţă liniştită în Zăvoi. În urma rezultatelor consemnate în ultima rundă a turului, când formaţiile aflate în partea superioară a clasamentului (poziţiile 2-6) au pierdut partidele jucate, „municipalii” au ajuns acum la doar 3 puncte de locul 2, cel ce asigură prezenţa pe prima scenă a fotbalului românesc. Un lucru de care multă lume se cam îndoia la un moment dat. Dacă n-ar fi apărut cele trei sincope de pe teren propriu, nu am fi vorbit doar de o echipă detaşată net în fruntea clasamentului, în speţă „U” Cluj, ci chiar de două, adică şi de CSM-ul nostru. Păcat!

Euro-gol Lepădatu

Mijlocaşul Victor Lepădatu a fost cel care-a deschis drumul spre victorie al echipei vâlcene, cu o reuşită cum se vede doar pe la televizor. A fost golul care-a confirmat dominarea ofensivă a vâlcenilor în prima repriză. Iar pentru Lepădatu, personal, execuţia sa de euro-gol a fost răzbunarea faţă de suporteri pentru cartonaşele roşii primite de-a lungul turului.

Primarul Gutău a venit în repriza secundă

La scorul de 2-0, în minutul 55, în tribuna oficială a stadionului „Municipal” din Zăvoi a apărut şi primarul Mircia Gutău. Edilul Râmnicului a fost salutat cu căldură de publicul vâlcean, care nu a uitat nici acum că această echipă de fotbal există datorită implicării masive a autorităţilor locale, în speţă a Primăriei. La finalul meciului, Gutău, împreună cu consilierul Mihai Botea, cel despre care se vehiculează că va prelua conducerea Consiliului de Administraţie la CSM, au mers în vestiar şi i-au felicitat pe elevii lui Pană şi Teleşpan pentru evoluţiile din acest sezon.

Portarul golgheter

Puţină lume cunoaşte faptul că portarul oaspeţilor este unul dintre golgheterii echipei din Baia Mare. Bota are două goluri înscrise pentru maramureşeni în acest tur, ambele din penalti-uri, şi se pare că nu se va opri aici. La cât de superficial tratează jucătorii de câmp ai echipei pregătite de Emil Kemenes fazele de atac nu e de mirare că la loviturile de la 11metri era nevoie de un om cu sânge rece.

La Lupeni, precum în Kosovo

A surprins pe multă lume evoluţiile foarte bune din acest tur ale echipei Minerul Lupeni, care-au urcat chiar pe locul secund. Se pare că parcursul din Liga Secundă al echipei cu care CSM-ul a jucat nu demult este justificat de faptul că la finele sezonului, în cazul în care ar reuşi clasarea pe un loc promovabil, oficialii clubului din Lupeni au deja promisă o primă specială din partea celor de la Jiul Petroşani pentru a le ceda locul în Liga 1. „Nu au faţă de echipă care să ajungă în prima ligă. Sunt o echipă combativă, de luptă, dar atât. Din minutul 1, la orice decizie luată de arbitru, toată banca lor de rezerve era în teren, şi preşedinte, şi antrenor. Mai era puţin şi intrau inclusiv spectatorii”, a recunoscut antrenorul Costel Pană, o declaraţie care, indirect, întăreşte convingerea că la Lupeni se fac cărţile pentru Jiul Petroşani.

Un meci la superlativ

„Municipalii” au prins o zi magică în partida cu FC Baia Mare. Victoria categorică a fost dublată şi de o prestaţie încântătoare în teren. „Sunt mulţumit în primul rând de rezultat. În prima repriză am avut ceva probleme, am văzut o cădere inexplicabilă imediat după ce am deschis scorul, dar cei de la FC Baia Mare nu au ştiut să profite. Cea de-a doua repriză a fost fără îndoială cea mai bună a noastră din acest tur. A mai fost una la fel de bună şi cu Bihorul, dar atunci trebuie să ţinem cont de faptul că adversarii au jucat cu un om mai puţin pe teren, deci trebuie să o punem pe primul loc pe cea cu FC Baia Mare”, a spus Pană.

Start fals, final fantastic

Dacă startul campionatului a găsit o echipă vâlceană în pioneze, iată că finalul turului a adus în prim-plan o grupare cu un joc extrem de eficace. Această transformare radicală nu s-a produs dintr-o dată, ci a avut la bază multe suişuri şi coborâşuri, care-au lăsat tensiune în Zăvoi. Astfel, s-a ajuns acum ca oficialilor CSM-ului să le cam pară rău că prima parte a campionatului se încheie tocmai acum când echipa pregătită de Costel Pană şi Dumitru Teleşpan începuse să joace cu adevărat fotbal. „Ţinând cont de evoluţia echipei din repriza secundă a meciului cu FC Baia Mare pot să spun că şi mie îmi pare rău că turul se încheie aici. Am avut un start foarte slab, în primele cinci etape nu am luat decât 3 puncte, aşa că sunt mulţumit de acest final de tur”, a afirmat Costel Pană. Altfel, tehnicianul principal al CSM-ului a preferat să răspundă modest laudelor venite din partea antrenorului băimărean, care-a spus că vede gruparea vâlceană în lupta pentru promovare. „Îi mulţumesc colegului meu Kemenes pentru aprecierile la adresa echipei noastre, însă eu zic că mai avem mult până la a ne bate pentru locul 2. Va depinde foarte mult şi de ce achiziţii vom reuşi în această perioadă de pauză competiţională. Avem o listă cu câţiva jucători şi urmează să vedem în iarnă dacă vom reuşi să aducem câţiva dintre ei la Vâlcea. În principal ne interesează să aducem măcar un atacant şi un mijlocaş de valoare. În funcţie de jucătorii pe care-i vom transfera vom vedea şi dacă putem să renunţăm la cineva din lot”.

Pană a apreciat evoluţia elevilor săi

Dorinţa antrenorului de a aduce în Zăvoi câţiva jucători de valoare este justificată şi de numeroasele absenţe care l-au impietat să alineze în dese rânduri cea mai bună formulă de echipă. Practic, Pană nu a putut alinia aceeaşi formulă de echipă în două meciuri la rând, a fost o întreagă căutare, au fost şi accidentări, şi suspendări, şi ieşiri din formă, peste care vâlcenii au trecut cu brio: „În mare parte, am avut cam 7-8 jucători care au jucat cel mai mult. Dar am avut parte şi de foarte multe accidentări, care ne-au creat probleme mari la un moment dat. Însă, în general sunt mulţumit de randamentul majorităţii jucătorilor”. Acum, când apele sunt liniştite în Zăvoi, Costel Pană a avut puterea să-şi aducă aminte şi de momentele grele petrecute la cârma formaţiei vâlcene. „Cel mai greu moment a fost după meciul de la Vânju Mare, însă altfel nu am avut niciodată intenţia să plec de la CSM. Se pare că a mai existat un moment decisiv în meciul cu FC Bihor. Dar eu nu am citit ziarele în săptămâna aceea, abia după meci am aflat că într-adevăr dacă nu câştigam urma să fiu dat afară. Aceasta e însă viaţa noastră, a antrenorilor”, spune Pană.

 Antrenorul Kemenes a lăudat CSM-ul

La conferinţa de presă, antrenorul oaspeţilor, Emil Kemenes, nu a fost de acord cu scorul consemnat la final. „După părerea mea, scorul de 3-0 nu reflectă realitatea din teren! La 0-1, am avut posibilitatea să egalăm, la lovitura lui Popan cu capul, pe care un fundaş vâlcean a respins-o de pe linia porţii. Nu am reuşit şi imediat s-a făcut 0-2. Dacă se făcea 1-1, poate că alta era soarta meciului. Dar, fără să-l ridic în slăvi pe colegul meu, astăzi am văzut cea mai bună echipă din serie. Prin prisma jocului practic de echipa gazdă, vă spun sincer că am Vâlcea are cea mai bună echipă din serie. Am jucat cu Clujul, am jucat cu toate celelalte grupări, dar niciuna nu a practicat un asemenea fotbal modern. Din punct de vedere financiar, eu zic că Clujul va promova de pe locul 1. Pentru locul 2 sper să bată şi Vâlcea. Mai sunt 17 etape de jucat, nu e un lucru imposibil. Baza sportivă din Zăvoi este fără discuţie de prima ligă”, a mărturisit Kemenes. Pe undeva, sunt explicabile laudele tehnicianului maramureşean după un asemenea meci, pentru că vâlcenilor prea le-a ieşit totul. Dacă ar fi venit şi la alte meciuri ale „municipalilor”, probabil că părerea lui Kemenes nu ar mai fi fost aceeaşi.

Melcea, un golgheter înnăscut

Seria fantastică de goluri marcate de Iosif Melcea l-a adus pe micuţul mijlocaş vâlcean în topul golgheterilor seriei. Un lucru mai puţin aşteptat, dar, fără de care, mai mult ca sigur, multe dintre succesele CSM-ului nu ar fi existat. „Nu mă aşteptam ca Melcea să fie chiar golgheterul echipei, dar, aşa cum l-am văzut în pregătire şi la câteva meciuri amicale înainte de startul sezonului, mi-am dat seama repede că va deveni un jucător de bază la echipei noastre. În continuare, dacă va rămâne la fel de serios şi de muncitor, eu zic că e capabil să facă saltul spre o echipă de prima ligă”, a declarat Costel Pană, care-a precizat şi faptul că Melcea nu este de vânzare: „Am accepta să se transfere în altă parte numai dacă ar merge să joace la o echipă din Liga 1”.

Se pregătesc până pe 8 decembrie

Deşi turul campionatului s-a încheiat, fotbaliştii de la CSM îşi vor continua pregătirile la stadionul din Zăvoi. Pentru a nu-i scoate din formă pe jucători, oficialii clubului vâlcean au decis ca vacanţa să fie întârziată până pe 8 decembrie. „Ne pregătim în continuare până pe 8 decembrie, pentru că e prea devreme să le dăm liber băieţilor acum. după aceea, va urma o perioadă de vacanţă. Reunirea lotului se va petrece în ianuarie, pe în jurul datei de 15, iar cantonamentul de iarnă se va desfăşura la Govora. Am înţeles că sunt condiţii foarte bune acolo. În vară, am primit unele reproşuri, nu de la oficiali, ci de la unele persoane din jurul echipei, care s-au găsit să comenteze de ce am mers la Herculane. În momentul acesta, în proporţie de 99 la sută ştiu că se va merge la Govora. Anul trecut s-a făcut într-adevăr un cantonament în Grecia, dar după ce s-a terminat cantonamentul de la Govora. Indiferent unde va decurge pregătirea, trebuie să ne facem treaba, să avem o evoluţie cât mai bună în returul campionatului”.

Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button