Acasă Politica Stolojan ales preşedintele PLD, Ungureanu în negocieri cu PNG

Stolojan ales preşedintele PLD, Ungureanu în negocieri cu PNG

84
0

Theodor Stolojan a fost ales sâmbătă preşedintele PLD. Gheorghe Flutur a fost ales preşedinte executiv, iar Valeriu Stoica preşedinte al Consiliului Reprezentanţilor Naţionali ai PLD. Delegaţii peledişti au mai aprobat, week-end-ul trecut, în unanimitate, statutul, proiectul politic şi rezoluţia propusă de congres. Theodor Stolojan a anunţat, în discursul său de început, că statutul formaţiunii va fi ulterior schimbat pentru a da posibilitatea tuturor membrilor partidului, ca de la următorul congres, să îşi aleagă conducerea prin vot direct, şi nu prin delegaţi. Primul Congres al liberal – democraţilor a debutat cu atacuri dure la adresa PNL şi a partidelor din Opoziţie.

Noul partid de pe scena politică s-a declarat un aliat al PD şi al preşedintelui Traian Băsescu. „PLD se declară partid de opoziţie atât la adresa Guvernului, cât şi a patrulaterului negru. Vom fi partenerii fireşti ai PD. Inamicul nu e Băsescu, ci forţele retrograde care blochează România”, a declarat Theodor Stolojan, preşedintele PLD. „PSD, PNL, PC vor să vândă meciul împotriva corupţiei, dar vor să facă blat ca să nu fie fluieraţi. Nu au ei atâtea papioane câte fluiere avem noi”, a declarat, la rândul său, Gheorghe Flutur, preşedintele executiv al PLD. Proiectul politic al PLD se axează în principal pe dezvoltarea României în perioada postaderare. Liberal-democraţii au introdus în programul politic şi ideea formării unui pol de centru-dreapta. Prin rezoluţia adoptată, liberal-democraţii au cerut premierului să îşi asume responsabilitatea pentru criza politică pe care a creat-o, pentru a lăsa cale deschisă pentru formarea unui nou Guvern, inclusiv prin alegeri anticipate.
Înainte de congres, deputatul Petre Ungureanu şi-a luat măsuri de precauţie pentru situaţia în care nu prindea funcţia dorită în partid. Aceasta ar putea fi explicaţia faptului că, de câteva zile, el deschisese porţile negocierilor cu PNG, spre nedumerirea liderilor judeţeni ai formaţiunii condusă de Gigi Becali. Conştient de riscuri, de ceea ce ar putea însemna trecerea lui Ungureanu la PNG, Traian Grănişteanu şi-a luat asigurări că în partid nu i se va face loc unui personaj care a trecut pe la mai multe structuri politice şi la fiecare dintre acestea a avut grijă să urzească doar intrigi şi planuri diabolice. Însă, nimeni nu garantează că, la un moment dat, peste capul lui Grănişteanu, nu va fi luată altă decizie. 
Eduard DULĂCIOIU