Economie

Colectarea selectiva a deseurilor a „prins” la vâlceni

Colectarea selectivă a deşeurilor a „prins” la vâlceni

Prin programul ISPA „Managementul integrat al deşeurilor în municipiul Râmnicu Vâlcea”, Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea a pus  la dispoziţia cetăţenilor, recipienţi pentru colectarea selectivă în valoare de  806.907 Euro, fonduri acordate integral de Uniunea Europeană. Primăria municipiului, în colaborare cu S.C. URBAN S.A., compania care asigură salubrizarea oraşului, prin câştigarea licitaţiei serviciului public de salubrizare din luna octombrie a anului trecut (contract nr. 39051/09.12.2005), a implementat un program de management al deşeurilor, şi au demarat o amplă campanie de informare şi conştientizare în scopul familiarizării cetăţenilor cu noile metode de colectare selectivă a deşeurilor. Această campanie este sprijinită de presa scrisă şi televiziunile locale, care mediatizează toate acţiunile desfăşurate în acest scop. După o lună de la implementarea programului de colectare selectivă, perioadă în care au fost distribuite mini-pubele cetăţenilor oraşului din zonele Lenin Sud, Petrişor, 1 Mai 1,  1 Mai 2, Ostroveni, fiind  montate şi containerele de tip „clopot” pentru deşeurile reciclabile şi  puncte de colectare pentru deşeuri organice şi deşeuri inerte, putem aprecia că populaţia municipiului a fost  receptivă şi a colaborat bine cu echipele de distribuire a mini-pubelelor. Din nefericire, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu unii administratori, care nu doreau să stea peste program, iar uneori foloseau chiar şi vocabular vulgar ori nu se prezentau la ora stabilită, astfel echipele fiind nevoite să piardă timp din cauza lor. Au fost remarcate şi unele nereguli întâlnite în punctele de colectare a deşeurilor recuperabile pe care dorim să le precizăm pentru a le evita pe viitor. Sticlele PET (din plastic) au fost sortate pe culori şi introduse în containerele pentru sticlă (containerul alb şi containerul bicolor – maro şi verde). Acele containere sunt doar pentru „sticlă de sticlă” (folosim acest limbaj pentru a  ne face cât mai bine înţeleşi). În acele containere sunt introduse, pe culori, borcane, sticle, geamuri, cioburi. În mod intenţionat, cu toate că cetăţenii au fost avertizaţi, au fost aruncaţi pepeni stricaţi în containerul pentru sticlă albă (Punct colectare Piaţa Nord). Există prevăzute în Normele de Salubrizare ale Municipiului Rm. Vâlcea, amenzi destul de mari pentru persoanele (fie ei administratori de bloc, reprezentanţi ai firmelor sau simpli cetăţeni) care nu respectă  cerinţele  implementării sistemului de colectare selectivă a  deşeurilor. Pentru a înţelege cât mai bine tipurile de deşeuri ce trebuiesc colectate separat, le vom  evidenţia de fiecare dată când apar probleme:

Deşeurile organice reprezintă circa 50 % din totalul deşeurilor menajere. Acestea sunt, în esenţă, resturi din bucătărie (resturi de mâncare, resturi de carne şi de peste, resturi de pâine, oase, coji de ouă şi de nucă, filtre pentru ceai şi cafea, resturi de conserve şi din borcane, alimente stricate), deşeuri din grădină (iarbă tăiată, ramuri de la copaci şi tufe, buruieni, frunze uscate) sau diverse alte resturi (şerveţele din hârtie, pungi de hârtie, pământ de flori, flori din interior, pene, par). Nu este indicată colectarea deşeurilor organice în saci menajeri de plastic. În acest caz, s-a dovedit utilă folosirea sacilor de hârtie sau a ziarelor, deoarece acestea pot fi compostate. Aceste deşeuri organice vor fi colectate la sursă (la fiecare apartament) în minipubela verde şi apoi colectate în pubela verde pentru deşeuri organice din punctul de colectare arondat.

Deşeurile  inerte reprezintă tipul de deşeuri care nu mai pot fi recuperate şi ajung la groapa de gunoi a municipiului. Acestea sunt: saci de aspirator, cenuşă, scutece pampers, hârtie igienică, gumă de mestecat, resturi de la ţigări, pământ pentru pisici, porţelan, material pietros, ceramică, becuri, tapet, resturi de pe stradă, nisip, hărtie murdară, hărtie carbon. Pentru  aceste deşeuri, în punctele de colectare, vor fi  instalate containere gri de capacitate 1,1 mc.
Deşeurile valorificabile reprezintă deşeurile care pot fi recuperate evitind astfel depunerea lor la groapa de gunoi. Acestea sunt: deşeurile de hârtie (reviste, ziare, carton); deşeurile de plastic (sticle PET de toate culorile, pungi plastic, produse de unică folosinţă din plastic – farfurii, pahare, tacâmuri, găletuşe şi pahare din plastic); deşeuri de sticlă (borcane şi sticle de diferite culori, cioburi, geamuri).
Evidenţierea containerelor clopot pentru deşeurile  reciclabile: container albastru  pentru deşeuri de hârtie şi carton; container galben pentru deşeuri de plastic (sticle PET de toate culorile, pungi, veselă din plastic); container alb  pentru  deşeuri de sticlă albă (sticle albe, cioburi de geam); container bicolor maro şi verde  pentru  deşeuri de sticlă maro şi verde (sticle şi  borcane de culori  maro şi verzi). Până în prezent, aceste deşeuri reciclabile au fost ridicate în fiecare sâmbătă din luna precedentă (iulie). Din  analiza efectuată, a fost stabilită o medie a gradului  de umplere de 60 % pentru deşeurile de hârtie & carton, plastic şi sticlă. 
Deşeurile periculoase reprezintă acele deşeuri care, printr-o depozitare necorespunzătoare, pot fi periculoase pentru sănătatea populaţiei şi mediului înconjurător. Acestea sunt: baterii, vopsele, lacuri, uleiuri, grăsimi, lămpi fluorescente, chimicale. Pentru aceste deşeuri Primăria a achiziţionat 2 containere tip vagon, care vor fi amplasate la sediul coloanei auto a S.C. URBAN S.A. din str. Crisan , nr. 9. Până în prezent, în Municipiul Rm. Vâlcea, programul s-a derulat în proporţie de peste 35 %, iar efectele sunt deja vizibile, conştientizarea populaţiei municipiului având efecte pozitive, lucru de altfel reflectat în bună măsură şi de mass-media locală.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button