Diverse

Costica-Vâlcea nu a uitat de unde a plecat

Costică-Vâlcea nu a uitat de unde a plecat

* ex-preşedintele AJF a analizat situaţia din fotbalul judeţean

 Aşteptată de multă vreme la Vâlcea, conferinţa de presă a fostului şef al AJF, Gheorghe Constantin, care îndeplineşte actualmente funcţia de preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul FRF, n-a adus nimic spectaculos. La declaraţiile făcute de vicele Pintilie conform cărora Mihai Persu a preluat o moştenire grea de la vechea conducere a forului fotbalistic judeţean, Costică-Vâlcea nu a avut deloc o replică contradictorie. Să fie oare de vină vacanţa pe care ultimii doi preşedinţi ai AJF Vâlcea au petrecut-o recent pe insula Thassos din Grecia? Constantin zice că nu, pentru că deşi au fost la o aruncătură de băţ unul de altul, cu Mihai Persu nu s-a întâlnit faţă în faţă decât o singură dată, într-o seară, la o terasă… Când doar nu au discutat, vezi Doamne, despre treburile interne ale AJF-ului! Sau cine ştie? 

Bazele sportive nu sunt la standardele cerute

Constantin: „Nu am putut să luăm plăcerea oamenilor de a juca fotbal!”

 „Nu am citit declaraţia lui Pintilie şi îmi este greu să o comentez. Probabil s-a referit şi la bazele sportive existente în judeţ. Nu încape îndoială că starea acestora nu este cea prevăzută în regulamentele AJF-ului, dar, am mai spus-o şi cu alte ocazii, e greu să ajungem să avem totul perfect. Mă gândesc că sunt judeţe unde există doar 10-12 echipe, nu în Divizia D, ci în total, precum e în Covasna sau Mehedinţi, însă nici acele grupări nu au baze sportive bune. De fapt este impropriu să le şi numim baze sportive: terenurile de fotbal prezintă doar câteva anexe la minimul standardelor cerute. Dacă cineva ar putea schimba situaţia, să fie precum e în regulament, atunci e bine, dar eu am considerat că nu puteam să luăm plăcerea oamenilor de a juca fotbal. Nivelul este oricum destul de inferior pentru a putea impune asemenea reguli. Sigur că ar fi foarte bine pentru cei care conduc acum AJF-ul să pună piciorul în prag în acest caz, iar în Divizia D să nu mai joace, să zicem, decât 10-12 echipe cu baze sportive moderne. Ar fi ideal şi pentru arbitri şi pentru celelalte persoane implicate în fenomen. Eu nu am reuşit să fac asta! Dar în rest, spun că atâta timp cât am fost preşedinte la AJF s-au făcut şi unele schimbări majore în desfăşurarea activităţii, au apărut şi câteva terenuri de fotbal noi…”, susţine Constantin. 

Echipele de juniori la „D” sunt obligatorii, dar nu şi campionatul! 

Ex-preşedintele AJF a clarificat apoi situaţia şi-n cazul existenţei echipelor de juniori la Divizia D: „Într-adevăr, în ROAF se precizează: «Grupările participante în Divizia D trebuie să aibă o echipă de juniori». Dar asta nu înseamnă că acea echipă trebuie să participe într-o competiţie paralelă cu cea a Diviziei D, în deschiderea partidelor de seniori. Trebuie doar să te înscrii cu acea echipă într-o întrecere de aceeaşi vârstă, organizată bineînţeles de AJF. Sigur că bine ar fi ca toate echipele din acest eşalon să aibă şi trupe de juniori. Pe vremea aceea, pentru că ştiam greutăţile prin care treceau juniorii, noi am făcut un sondaj în rândul echipelor şi o singură grupare s-a opus desfiinţării campionatului de juniori. Am considerat că este o bătaie de joc pentru copii să mai continuăm aşa. Micuţii fotbalişti erau luaţi de acasă la ora 8.00 dimineaţa, duşi de la Drăgăşani la Brezoi, de exemplu, să joace la 10.00, apoi să stea alte două ore pe loc pentru că echipa mare avea la rândul ei meci în deplasare. Condiţii în care, copiii ajungeau înapoi acasă după ora 17.00, seara. Majoritatea echipelor nici măcar nu aveau condiţii de hrană optime sau de recuperare. Plus că multe formaţii veneau cu juniori luaţi în pripă, cu multe legitimaţii false. Fără discuţie că decizia a fost regulamentară. Dar ca multe alte articole din regulament, toate sunt interpretabile. Repet, se spune clar că fiecare echipă e obligată să aibă şi o trupă de juniori, dar este datoria AJF-ului să organizeze competiţii pentru acest nivel. Dacă vrem să ne scărpinăm invers, atunci complicăm lucrurile!”.

 Comparaţiile între Persu şi Constantin nu-şi au rostul  

Costică-Vâlcea a fost primul şi poate singurul preşedinte de AJF care-a încercat să pătrundă adânc în mentalitatea delegaţilor de echipe şi să afle de aproape motivele pentru care scandalurile erau o parte a activităţii fotbalistice. Iar această implicare s-a soldat la un moment dat cu o reducere drastică a numărului de bătăi pe terenurile de fotbal, ca să nu mai vorbim de faptul că au existat şi unele etape în care au lipsit cu desăvârşire până şi cartonaşele roşii. „Nu se poate spune că s-au înmulţit actele de indisciplină după plecarea mea. E posibil ca într-o anumită perioadă să apară mai multe acte de indisciplină, nu contează cine e preşedinte. Nu ştiu ce face Persu sau Pintilie pentru a le eradica, eu aveam metodele mele, bune sau rele, dar au avut un efect. Nu trebuie să facem comparaţii între ce am făcut eu şi ce face Persu. Poate că a fost într-adevăr o perioadă mai bună decât e cea de acum, poate că a fost mai bună şi decât cea a lui Zbârnea! Am plecat la drum cu 57 de echipe şi am terminat cu 76. Eu zic că un rol important pentru mediatizarea fotbalului l-a avut şi ziarul ARENA. Iar apariţia acestor noi asociaţii sportive s-a datorat şi faptului că am discutat mai mult cu oamenii de fotbal din judeţ. Dacă nu am reuşit să avem în toate localităţile terenuri regulamentare, asta e! Erau însă regulamentare pentru ceea ce ne-am dorit noi! Fără discuţie că apropierea de UE creează probleme şi în fotbal. Nu o să mai meargă astfel. Totuşi, dacă ne gândim bine, la acest nivel nu poţi să spui că nu-i laşi pe oameni să joace fotbal”, afirmă Constantin.

 Nu-şi explică atâtea schimbări în fruntea CJA Vâlcea

Un alt aspect despre care preşedintele CCA a convenit să discute la întâlnirea cu mass-media vâlceană de săptămâna trecută a privit soarta arbitrajului din judeţ, în special a activităţii CJA. Capitol la care în retur au apărut unele schimbări esenţiale, nu tocmai utile pentru binele fotbalului vâlcean. „Am aflat că în fruntea CJA Vâlcea au avut loc câteva schimbări în acest retur. Nu ştiu de ce a fost schimbat Lovin atât de repede. Din experienţa pe care o am, pot să afirm că atunci când numeşti pe cineva într-o funcţie trebuie să gândeşti de două ori, idem şi când îl dai afară, dar atunci e nevoie să te gândeşti chiar de trei ori… E foarte uşor să dai cu toporul! Repet, nu ştiu cine se face vinovat de aceste schimbări. În mod sigur însă e păcat că Lovin, cu bunele şi cu relele lui, nu se află în angrenajul acesta care conduce AJF-ul acum”.

 Nu vrea să se mai întoarcă în fotbalul judeţean

Această râcă pentru nimic, existentă în fotbalul judeţean, îi displace acum lui Gheorghe Constantin, care recunoaşte ferm: „Sigur nu mă voi mai întoarce niciodată în fotbalul judeţean. Poate şi din cauza vârstei, poate pentru că am luat şi multe «bobârnace» cât am fost preşedinte la AJF, peste patru ani de zile”.

 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button