Diverse

CCA e pe zi ce trece tot mai puternica si bine organizata

Sub tutela lui Gheorghe Constantin,

CCA e pe zi ce trece tot mai puternică şi bine organizată

 

Fără îndoială că domeniul la care Gheorghe Constantin se pricepe cel mai bine este arbitrajul. Fost purtător al ecusonului FIFA, actualul preşedinte al CCA are de gând să schimbe din temelii faţa acestui organism şi mai ales are de gând să ofere o mai mare credibilitate celor care-l reprezintă în ţară, în speţă cavalerii fluierului. Costică-Vâlcea a dezvăluit recent la Vâlcea intenţiile sale privitoare la restructurarea loturilor de arbitri existenţi pe plan naţional.

 24 de centrali în lotul A

Astfel, şeful CCA a propus ca-n lotul A să fie incluşi doar 24 de centrali şi alţi şase arbitri de rezervă. Dintre vâlceni, în acest lot se află Augustus Constantin – în grupa I valorică, Dan Berbecaru – în a II-a grupă valorică, Teo Crăciunescu – în a III-a grupă valorică. Ca o noutate, şeful arbitrilor din România l-a readus în atenţie pe asistentul Bogdan Medrea, în care-a spus că are în continuare încredere. Curios e că revenirea în elită a lui Medrea s-a produs în dauna lui Daniel Demetrescu, unul dintre „copiii de mingi” ai lui Costică-Vâlcea. În cealaltă grupă de rezervă, care e alcătuită din alţi şase arbitri de centru, se află şi Adrian Comănescu, directorul DSJ Vâlcea.

Şi lotul B va cunoaşte o restructurare. Din cei 46 de centrali câţi erau anul trecut, după ce le-a explicat chiar acestora situaţia existentă acum, cu reducerea echipelor şi implicit a meciurilor din al doilea eşalon al ţării, Gheorghe Constantin a spus că trierea va avea la bază trei criterii: nota la pregătirea fizică, nota la proba teoretică şi bineînţeles nota la practică (despre care şeful CCA a susţinut că va fi luată în calcul de două ori, pentru că de regulă prestaţia pe teren este esenţială pentru un arbitru de centru). Între cei vizaţi pentru acest lot se numără şi băbenarul Eugen Roşu, în timp ce Daniel Demetrescu şi Florin Păunescu, promovaţi chiar anul trecut, nu vor fi daţi la o parte dintre asistenţii care vor oficia meciuri din eşalonul secund.

 Vor rămâne doar 11 membri CCA

Comisia Centrală a Arbitrilor din cadrul FRF, organismul care conduce şi coordonează activitatea cavalerilor fluierului din ţara noastră, a primit recent unele critici din partea înalţilor reprezentanţi ai UEFA. „Avem cea mai stufoasă comisie din toată Europa”, a fost de acord Gheorghe Constantin, iar de acest lucru nu este o laudă, ci dimpotrivă. „Sunt doar vreo 5-6 oameni care muncesc, iar restul până la 15 au doar gura mare! Pe 17 iulie, voi propune reducerea la 11 a  membrilor CCA. Am în minte deja numele celor care vor părăsi comisia, dar nu-i pot dezvălui acum”, a mai afirmat Costică-Vâlcea.

 Preşedinţii CJA-urilor din ţară vor forma Biroul Executiv al CCA

Un alt aspect al îmbunătăţirii activităţii în cadrul CCA priveşte Comisiile Judeţene de Arbitri, de care Constantin vrea să se folosească la maxim pentru a culege cele mai proaspete informaţii legate de elementele de perspectivă. Iată ce găselniţă a găsit Constantin pentru a afla noutăţi din toată ţara în materie de arbitraj: „În noul statut, vreau să propun ca toate aceste CJA-uri să fie prin regulament subordonate în primul rând direct CCA-ului şi nu AJF-urilor. Eu aşa gândesc că ar fi mai bine pentru că atunci vom avea informaţii reale de pretutindeni. Pe deasupra, propun ca toţi preşedinţii CJA-urilor din întreaga ţară să formeze Biroul Eexcutiv al CCA. În acest caz, orice schimbare sau modificare de statut trebuie să pornească de la noi, de la Bucureşti. Cum a fost de exemplu cu schimbarea lui Lovin, care-ar fi trebuit făcută cu acordul CCA şi după aceea cu cel al AJF-ului”.

„O altă măsură importantă priveşte promovarea arbitrilor de la nivel judeţean la cel naţional. Vreau ca numărul arbitrilor din fiecare judeţ să rămână acelaşi. Adică, Vâlcea să aibă în continuare şapte arbitri, cum are acum, iar dacă iese cineva din lot la limită de vârstă, următorul să vină tot de aici, nu din altă parte. Doar în cazul celor care sunt retrogradaţi pentru prestaţia lor slabă, locurile vor fi scoase la concurs pe ţară. Doar aşa se poate modifica numărul de arbitri dintr-un judeţ. Chiar dacă e doar o idee, pe cei din CCA deja i-am convins, iar acum rămâne ca timpul să dovedească dacă e şi o idee bună”, a încheiat Constantin.

 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button