Editorial

De la categoria Furnica la categoria Pana!

De la categoria Furnică la categoria Pană!

Cineva făcea o asemănare, un joc de cuvinte extrem de interesant. Spunea că în Zăvoi s-a trecut de la categoria furnică la categoria pană. E vorba, desigur, de faptul că fostul tehnician Adrian Furnică a fost schimbat cu „studentul” Costel Pană.
Luat ca jucător, cu siguranţă că sunt multe lucruri frumoase de spus despre Pană. Acum, din postura de antrenor, bucureşteanul a stat deocamdată în umbră. Vine la Vâlcea să se afirme. E tânăr şi are un atu important: vrea să –şi definească o identitate aparte şi ca principal. Am vorbit zilele trecute cu domnul Dicu, viceprimarul municipiului, şi-mi spunea că s-a abandonat pista Săndoi pentru că acesta ar fi cerut destul de mult şi nici nu a lăsat impresia, din discuţii, că ar vrea să facă o echipă competitivă la Vâlcea. La fel de adevărat e că Săndoi a confirmat deja ca antrenor şi că în cazul lui nu mai e cazul să vorbim de experimente. 
Poate n-ar fi cazul nici în privinţa lui Costel Pană. Întotdeauna, personal am avut o afecţiune aparte pentru gruparea din Regie. Iar Pană, prin ceea ce a făcut în fotbal în ultima vreme, se identifică oarecum cu trupa care s-a bătut la titlu până în ultimul moment al campionatului recent încheiat. Pană vine la Vâlcea nu să facă experimente, mi-ar place să cred asta, vine la Vâlcea pentru că vrea să facă treabă. Vâlcea, în acest moment, după ce s-a bătut la primele locuri în sezonul trecut, are deja un nume. Deşi îşi caută încă identitatea, CSM Rm. Vâlcea este, ne place să credem, o forţă în fotbalul românesc, chiar dacă la nivelul eşalonului doi.
Mă bucur că n-a venit Manea. Mă bucur pentru că dacă spui Manea spui Rapid şi eu am o oarecare adversitate faţă de gruparea de sub Grant. Şi apoi, nu cred că Manea ar fi făcut mare lucru la Vâlcea. Mai bine un antrenor tânăr care să vrea să facă treabă.
Vor fi selecţii de jucători, vor fi mai multe trialuri, cel puţin aşa ne asigură oficialii grupării din Zăvoi. Va fi o emulaţie, aşa cum trebuie să fie la cluburile ce se respectă. Şi apoi, nu-i aşa (?) totul se vrea a fi în folosul fotbalului autohton. Pe 3 iulie ar trebui să revină şi jucătorii aflaţi sub contract. Jucători care au vrut să joace în turul campionatului, şi au făcut-o într-o manieră senzaţională, dar jucători care şi-au bătut joc apoi, cu o nesimţire crasă, de munca lor din tur, dar mai ales de vâlceni, prin evoluţiile pe care le-au avut în retur. Am spus-o în dese rânduri, o spun şi acum, nu avem nevoie de astfel de mercenari. Unii care joacă precum bate vântul. Aroganţi, plini de iei, explicabil, repet, după performanţa din tur, jucătorii ăştia de fotbal au călcat în picioare istoria fotbalului vâlcean într-o manieră jalnică. Nu se poate, cred că e de cartea recordurilor, să câştigi un singur meci într-un retur de campionat, acasă! Tocmai de aceea va fi greu pentru Pană să-i aleagă pe cei pe care va conta în viitor. Va fi greu pentru că de ei depinde şi rezultatele ulterioare ale grupării din Zăvoi. Şi nu i-ar prinde deloc bine să meargă din drum în şanţ, la început de carieră.
Murineanu are ceva de comentat şi-i răspunde antrenorului, prin apărare bate vântul, Savu mai execută din când în când câte o lovitură liberă, atacul şomează. Cam ăsta era peisajul fotbalistic vâlcean în sezonul trecut, în Zăvoi. Un peisaj pe care am vrea să-l uităm cât mai repede. Vorba colegului Paul Predescu: „Ăştia ieşiră la iarbă verde, n-au nici o treabă cu fotbalul!”…

Ionel GEREA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button