Editorial

Onoare sau onorariu?

Onoare sau onorariu?

Nici nu vă imaginaţi ce sentiment simţi atunci când vezi că zi de zi câştigi un pariu pierdut, în opinia unora, din start. Am început, în nebunia mea, un „război” cu un sistem. Am început o luptă cu un băiat isteţi, inteligent, cu bani şi cu relaţii. Un băiat care nu s-a sfiit să dea un telefon atunci când a trebuit, acest lucru fiind suficient pentru a consemna prima reuşită de cenzură a presei considerată  până mai ieri liberă. Am spus atunci, o spun şi acum, varianta aleasă de Adunarea Generală a fost cea mai nefericită dintre toate celelalte. Am spus şi atunci, o spun şi acum că se doreşte ca membrii AJF să devină nişte simpli pioni pe o tablă de şah.
Domnilor delegaţi de echipe, treziţi-vă! Spuneam că vi se pregăteşte ceva, iar acum am certitudinea. Domnilor, şeful fotbalului vâlcean vrea să vă ia banii. Adică va trebui să daţi o sumă de bani drept garanţie. E vorba de vreo 5 milioane de lei de echipe, la „D” şi vreo 3 milioane de lei la echipele de Onoare. Gândiţi-vă câţi bani vor intra în contul AJF-ului, bani ce ar putea fi rulaţi în bună regulă. Deja sunt voci care spun că se vor opune acestui sistem, cu echipe care să dea bani înainte ceva în modul unor garanţii. Omul care a stat zece ani în Italia, unde a învăţat să scoată bani şi din piatră seacă, Siliminel Diaconescu, patronul echipei din Onoare, Saldi Cernişoara, spune că se va opune acestui mod gândit de conducerea forului fotbalistic vâlcean. Siliminel vrea eventual să se constituie un astfel de fond de garanţii, dar într-un cont la care să nu aibă acces AJF-ul. „Păi, dacă eu îi dau 3 milioane vreau să-mi dea dobândă la ei! Eu le dau banii ăştia şi ei îi pot rula bine merci. Poate într-un an fac şi eu alte 3 milioane din cele 3 pe care le-aş da AJF-ului. Sunt şi alte metode prin care eu, ca club, aş putea fi penalizat dacă nu plătesc. Să pierd meciul la masa verde sau să nu mă mai programeze meciul următor până nu plătesc datoria. Dar nu să le dau bani în avans. Păi, ce, suntem în piaţă?!”, spune „italianul” Siliminel. Ca acesta sunt mult mai mulţi opozanţi ai unei intenţii de a li se băga pumnul în gură echipelor, care ar fi forţate astfel să dea banii dacă vor să fie înscrise. Unde? Păi, într-o competiţie în care, sezonul trecut, în loc de nouă meciuri pe etapă se jucau, adesea, cu indulgenţă, trei!

Mă bucur că un om pe care l-am respectat şi-l respect pentru ceea ce face, începe să-mi dea dreptate. Dan Săraru se gândeşte să renunţe. Şi bine ar face! Ar fi încă un semn de protest, iar domnul prezident ar rămâne fără o piesă de bază. Dan Săraru l-a susţinut pe noul preşedinte al AJF-ului, care a avut în campania electorală un slogan interesant:  „Onoare şi demnitate într-un fotbal curat”. De unde atâta onorariu?! Demnitate, hai, să fim serioşi! Şi primarul de la Popeşti vrea să plece din „D”. A mai vrut domnul Şerban să facă asta, dar a fost liniştit (pentru moment) până a jucat finala Cupei. Acum pe „Primarone” îl bate din nou gândul renunţării. Şi bine ar face! Iar dacă fosta sa echipă face pasul în „C” (lucru pe care i-l doresc, sincer), atunci domnul prezident cu cine mai face norma de 18 echipe? Grea întrebare, uşor răspuns. Păi, rămân Vartex, Minerul Costeşti, Minerul Berbeşti şi (ce ne facem domnul preşedinte?!), Flacăra asta „nenorocită”. Dar, fiţi liniştiţi, vom avea noi grijă să-l punem la colţ pe Chelcea acesta, că prea vorbeşte gura fără el! Păi, nu? Păi, da!

Ionel GEREA

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button