Liga III

Au promovat în Divizia B

FC Oltchim Rm. Vâlcea – FC Genesis Lotru Brezoi 5-1 (1-0)

 

Au promovat în Divizia B!

 

După cum a titrat ARENA şi anunţau şi organizatorii, vineri, 12 mai, se preconiza a fi „moment istoric în fotbalul vâlcean – FC Oltchim promovează în Divizia B”. Elevii lui Gaiţă mai aveau nevoie doar de un punct pentru a fi consideraţi şi matematic, campioni, în stilul marilor echipei din Europa, cu câteva etape înainte de finalul sezonului. Acest punct trebuia realizat cu o altă formaţie din judeţul nostru, Lotru Brezoi, însă spre deosebire de Oltchim, fără mari perspective în Divizia C. Chiar dacă în returul campionatului a avut rezultate mai bune, formaţia pregătită de Marius Tomescu nu şi-a putut schimba soarta. S-a „auto-condamnat” în prima parte a sezonului şi practic de atunci era retrogradată. Acum stă totuşi la mâna destinului. Cu nişte rezultate bune care să-i mai urce un loc în clasament şi cu un sistem competiţional cu mai multe echipe la C, îi vom putea vedea din nou evoluând pe brezoieni în eşalonul 3 fotbalistic al ţării. Revenind la întâlnirea dintre Oltchim şi Brezoi, putem spune că acest meci era poate văzut din afara judeţului ca o înţelegere între două formaţii vâlcene din care să aibă de câştigat echipa care avea mai mare nevoie. N-a fost deloc aşa. După victoria „chimiştilor” cu 2-1 din tur, dorinţa brezoienilor de revanşă era mare. Şi jucătorii lui Gaiţă aveau nişte poliţe de plătit în urma acelui meci în care au acuzat jocul dur al formaţiei gazdă. În prima repriză au fost momente când vâlcenii mai slab cotaţi în clasament au arătat că pot să se joace de la egal la egal cu liderul Diviziei C. O ocazie gazdele, alta oaspeţii (un şut al lui Ninciuleanu pe lângă colţul de jos al barei porţii lui Monea) şi apoi 1-0. Tănăsie a primit în poziţie centrală, la aproximativ 25 de metri de poarta adversă, a mimat şutul, adversarul care-a încercat să intervină a alunecat, iar tânărul elev al lui Gaiţă a trimis mingea în aţe. Olinic a avut posibilitatea să restabilească egalitatea, dar l-a ţintit pe portarul Oltchimului. Apoi golgheterul râmnicenilor, Iosif Melcea, putea să majoreze avantajul echipei sale, dar loviturii libere executată sub transversală, i s-a opus portarul oaspeţilor, Ivănescu. După un şut puternic al lui Idu ce nu a ameninţat serios poarta adversă, a venit din nou rândul lui Ninciuleanu să rateze. Monea a ieşit neinspirat dintre buturi, nu a reuşit să intercepteze balonul, Nicnciuleanu a continuat şi a încercat să trimită pe spaţiul porţii, însă un fundaş al gazdelor a reuşit să degajeze.

„Gaiţele” s-au descătuşat în actul secund

În debutul ultimei reprize jocul a fost plictisitor, neatractiv. Totuşi, o sclipire a gazdelor a adus un nou gol. Olaru a pasat în careu, Glăvan a recentrat cu capul, iar Cosmin Popa, prin alunecare, a împins balonul în plasă majorând avantajul echipei sale la 2-0. Oaspeţii au dat replică imediat prin Mătăsaru, dar şutul acestuia nu l-a pus în mare dificultate pe Monea. În minutul 71 a fost 3-0. Juniorul Tănăsie a primit balonul la limita off-side-ului, a scăpat singur şi a valorificat ocazia avută, trecându-şi astfel în cont dubla. Deja şansele oaspeţilor de a mai obţine un rezultat bun scăzuseră considerabil, tinzând spre zero. Mai ales că jocul a continuat să curgă în favoarea elevilor lui Gaiţă care, spre deosebire de alte meciuri, de această dată s-au dovedit precişi la finalizare. Începuse deja să se pună problema scorului şi nicidecum a câştigătoarei. În minutul 75, Oltchim era deja campioană. Şi, pentru a dovedi că-şi merită locul din clasament, a continuat în acelaşi ritm până la final. Practic, şi-a făcut knock-out adversarii. „Chimiştii” nu au luat în considerare faptul că cei pe care-i zdrobeau erau tot vâlceni. Au dus mai întâi scorul la 4-0. Căpitanul brezoienilor, Costache, la vreo 20 de metri de poartă îl ia „cu tot cu fulgi” pe C. Popa ce scăpase singur după o preluare reuşită. Lovitura liberă a fost precis executată de Olaru care şi-a trecut şi el numele pe lista marcatorilor. O respingere greşită a elevilor lui Marius Tomescu face ca mingea să ajungă la mai întâi la C. Popa care şutează, portarul intervine, dar balonul intră în posesia lui Căpătan care duce scorul la un zdrobitor 5-0. Oaspeţii au reuşit totuşi să „spargă gheaţa” în minutul 89, dar golul frumos, de 5-1, la vinclu al juniorului Racolţa nu a bucurat pe nimeni din tabăra brezoiană. Până la fluierul de final al jocului a mai ieşit în evidenţă L. Pufu care s-a trezit cu mingea la picior în faţa porţii, însă a ales soluţia cea mai proastă, ţintindu-l practic pe Monea. Totuşi mingea i-a revenit, dar s-a complicat şi faza s-a stins.

Gazdele nu s-au arătat deloc impresionate de situaţia de la Brezoi şi s-au bucurat cum se cuvine pentru acest sezon ce s-a încheiat pentru ei fericit. De altfel, nici nu aveau de ce să-şi facă mustrări de conştiinţă pentru că nu de această înfrângere a depins retrogradarea echipei vâlcene din nordul judeţului.

Au arbitrat: la centru – Vasile Jarca (Bucureşti), ajutat la cele două linii de asistenţii Aurel Rusu şi Adrian Dincă (ambii din Roşiori). Observator: Constantin Stroe (Bucureşti).

Au evolua formaţiile:

Oltchim Rm. Vâlcea: Monea – Glăvan, Stoica, Marinescu, Bărbuţ, Creangă, Negrescu, Olaru, Tănăsie, Melcea, Cosmin Popa. Au mai jucat: Căpătan, Nuţu şi Şorega.

Lotru Brezoi: Ivănescu – Olinic, Chebar, M. Pufu, Racolţa, Idu, Ninciuleanu, Mătăsaru, L. Pufu, Cosmin Costache, Anghel. A mai evoluat Bălan.

FC Oltchim n-a fost însoţită de valul de bucurie de care au avut parte alte echipe campioane

Promovare fără fast

* preşedintele Mihai Diculoiu a lipsit de la meciul care le-a asigurat promovarea

Încă de la început am fost surprinşi de un număr de suporteri extrem de mic în tribuna ruginită a Stadionului Oltchim la meciul cel mai important din întreaga existenţă a acestui club: meciul care a consfinţit promovarea în Divizia B a echipei patronate de Sindicatul Liber a celei mai importante societăţi comerciale din judeţ. La final au intrat doi jucători cu câte o sticlă de şampanie pe teren, s-a ţopăit puţin hora bucuriei, nu s-au auzit aplauze, iar la vestiar, acolo unde bucuria jucătorilor nu putea fi estompată, s-a scandat „Campionii / Campionii”. Potrivit spuselor unui oficial al echipei FC Oltchim, după meci echipa a mers la masa obişnuită de la Restaurantul Capela. Să mai spunem că a lipsit de la meci preşedintele Mihai Diculoiu, unul dintre oamenii cu mari merite în realizarea deosebitei performanţe. În comparaţie cu bucuria ce a însoţit echipele Flacăra Horezu, Rarora Mateeşti şi CSM Rm. Vâlcea la promovarea în Divizia B, putem spune că performanţa echipei Oltchim n-a fost sărbătorită aşa cum se cuvine. De altfel nici presa vâlceană n-a prea fost la eveniment, iar despre o conferinţă de presă nici pomeneală. Toată această „sărăcie” a alimentat zvonurile infirmate deja că FC Oltchim va vinde locul din B. Pentru alţii, această echipă reprezintă şansa performanţei în fotbalul vâlcean…

 

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button