Alte sporturi

Daniel Moldovan, un halterofil vâlcean de perspectivă

INTERVIU / Printre sportivii de valoare ai judeţului pregătiţi de antrenorul Gheorghe Dinu la secţia de haltere a Clubului Sportiv Chimia Rm. Vâlcea se află şi Daniel Moldovan. Tânărul aflat încă în perioada liceului face haltere de cinci ani, timp în care a participat la numeroase competiţii, unde a obţinut rezultate cu care se poate mândri. În interviul următor, sportivul vâlcean vorbeşte în mare despre sportul pe care îl practică şi despre seriozitatea cu care acesta trebuie abordat, mai ales având în vedere că un tânăr halterofil nu îşi poate permite să se distreze aşa cum este normal la vârsta sa. Acest lucru se datorează faptului că o noapte nedormită are consecinţe drastice asupra antrenamentelor care trebuie făcute zilnic.

* Când ai început să practici halterele şi de ce?
– Am început acest sport la vârsta de 15 ani. Cât priveşte motivul, nu pot spune decât că mi-a plăcut pur şi simplu. Eram la Şcoala Generală „Henri Coandă” atunci când a venit un antrenor şi m-a selecţionat.

* Părinţii tăi au fost de acord ca tu să faci acest sport?
– La început nu prea au fost de acord, am avut ceva probleme cu ei, deoarece îşi făceau griji pentru sănătatea mea,. Ulterior, însă au fost nevoiţi să accepte faptul că mie îmi place şi au început să se obişnuiască.

* Sunt halterele un sport costisitor?
– Având în vedere faptul că echipamentul ne este asigurat de clubul Chimia, cheltuielile din banii proprii consider că nu sunt chiar atât de mari.

* Cum ţi se par condiţiile oferite de CS Chimia?
– Ţinând cont de faptul că avem tot ceea ce ne trebuie, echipamente şi discuri, cred că sunt condiţii bune. Acum aşteptăm finalizarea noii săli, care este încă în construcţie. Din câte ştiu eu va fi gata în maxim o lună de zile.

* Presupun halterele un sacrificiu din partea practicantului?
– Da, eşti nevoit să faci anumite sacrificii. Nu te poţi distra ca orice alt tânăr de vârsta ta, pentru că de exemplu după o noapte de discotecă, nu mai poţi să faci antrenament 2-3 zile.

* Care este cel mai bun rezultat pe care l-ai obţinut vreodată?
– Cred că cea mai mare performanţă am obţinut-o anul trecut, atunci când am obţinut titlul de vicecampion naţional la tineret.

* Ce alte premii importante ai mai câştigat de-a lungul timpului?
– La „Cupa României” m-am clasat o dată pe locul II şi altă dată pe III, am fost de asemenea vicecampion naţional la cadeţi şi am mai obţinut trei medalii de bronz la Campionatele Naţionale de Juniori.

* Ai vreun obiectiv pe care ţi-ai propus să îl îndeplineşti în acest an?
– Îmi doresc o clasare cât mai bună la finalele Campionatului Naţional de seniori şi o medalie la Campionatul Naţional de Tineret.

* În 2008 te-ai numărat printre cei mai buni 10 sportivi ai judeţului Vâlcea. Crezi că şi în acest an o să atingi acest nivel?
– Îmi doresc acest lucru, ba chiar aş vrea să-mi îmbunătăţesc locul pe care m-am clasat în 2008.

* Ai o alimentaţie specială, care te ajută să te menţii în formă?
– Nu am nici o alimentaţie specială, mănânc absolut orice doresc. Doar înainte de anumite concursuri am mai avut probleme cu îngrăşarea. Timpul în care trebuie să ajung la o anumită greutate pentru o competiţie este destul de scurt, lucru ce face această sarcină destul de dificilă.

* Ce antrenor a fost alături de tine în cea mai mare parte a carierei tale de halterofil?
– Domnul Gheorghe Dinu este antrenorul care a fost mereu alături de mine, de când am început şi până în prezent.

* Vei continua să practici halterele de performanţă şi după ce vei termina liceul?
– Vreau în primul rând să intru la facultate, dar voi face şi şcoala de antrenori, iar în paralel o să continui practicarea halterelor.

* Odată cu plecarea la facultate, vei schimba clubul la care eşti legitimat?
– Voi încerca să mă transfer la Alba Iulia, dar cu dublă legitimare, pentru a rămâne în continuare şi membru al Clubului Sportiv Chimia Rm. Vâlcea.
Ovidiu DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button