Diverse

Şanse minime la medalii

• învinse categoric de Spania (18-26), tricolorele au stat la mâna rezultatelor în ultima zi a grupelor principale

După ce au început en-fanfare turneul final al Campionatului European din Macedonia, cu trei victorii în faţa unor reprezentative din elita handbalului feminin, tricolorele pregătite de Radu Voina şi Vlad Caba au capotat atunci când nimeni nu se aştepta, fiind învinse de Spania (18-26), în prima partidă din grupele principale. Înfrângerea în faţa ibericelor (sau mai degrabă umilinţa!) a diminuat şansele echipei române de a mai prinde semifinalele competiţiei, de care Luminiţa Dinu, Narcisa Lecuşanu şi compania erau atât de sigure după meciurile din faza preliminară.

România – Spania 18-26
Înfrângerea care a complicat situaţia

 În ciuda rezultatului final, partida cu Spania a fost extrem de echilibrată. Tricolorele au fost avertizate încă de la început că ibericele nu sunt deloc o echipă uşor de învins, cea mai bună dovadă în acest sens fiind şi faptul că au terminat la egalitate(21-21), în faza grupelor preliminare, cu campioana olimpică şi europeană en-titre, Norvegia.
Eşecul româncelor s-a conturat relativ târziu, în a doua repriză, atunci când naţionala noastră a picat în primul rând din punct de vedere fizic, iar apoi moral. Jucătoarele antrenate de Radu Voina şi Vlad Caba s-au aflat în avantaj în două rânduri în primele 30 de minute (4-2 şi respectiv 9-7), însă până la urmă la pauză s-a consemnat un scor egal (9-9). Ibericele s-au distanţat la două goluri în minutul 40 al reprizei secunde (15-13), oarecum împotriva cursului jocului, când România se afla în superioritate numerică pe teren. Până la final s-a mai consemnat o singură situaţie de egalitate (16-16 în minutul 46). Spania a marcat apoi de patru ori consecutiv (20-16) şi a reuşit să stopeze încercarea de revenire a româncelor, care s-au apropiat la 20-18 în minutul 52. România a avut un sfârşit de meci penibil, nu a mai înscris nici un gol în ultimele opt minute de joc, iar scorul final ne scuteşte de alte comentarii: 26-18.
Ambiţioasă şi arţăgoasă ca de obicei, Valentina Ardean poate fi denumită pe bună dreptate cea mai bună jucătoare română în acest meci, lucru evidenţiat şi de numărul de goluri marcate: 7. Celelalte reuşite ale echipei noastre au purtat semnătura handbalistelor Cătălina Cioaric (3), Oana Manea (2), Camelia Balint (2), Cristina Neagu (1), Narcisa Lecuşanu (1), Adina Fiera (1) şi Ramona Maier (1).

 România – Ucraina 40-32
Tricolorele şi-au asigurat victoria în repriza secundă

Spre deosebire de meciul cu Spania, atunci când eficacitatea a lăsat serios de dorit, împotriva Ucrainei lucrurile au decurs cu totul altfel. Tricolorele au înscris încă din prima repriză 17 goluri (cu unul mai puţin decât în întregul meci cu Spania), insuficiente însă pentru a se afla în avantaj la pauză, atunci când adversarele au marcat de 18 ori.
În repriza secundă, elevele antrenorului Radu Voina au arătat ca o altă echipă, au preluat conducerea imediat după revenirea de la vestiare, iar din acel moment s-au distanţat treptat pe tabela de marcaj, ajungând să conducă în minutul 58 chiar la zece goluri diferenţă (39-29), însă până la urmă, partida s-a încheiat cu scorul de 40-32.
Golurile naţionalei tricolore au fost marcate de Narcisa Lecuşanu (10), Valentina Ardean (7), Oana Manea (6), Carmen Amariei (6), Adina Fiera (4), Cristina Neagu (3), Daniela Crap (3), Melinda Geiger (1). 

România, la mâna rezultatelor

După eşecul împotriva Spaniei, aproape toate şansele tricolorelor de a mai ajunge în semifinalele competiţiei erau spulberate. Danemarca le-a întins însă o mână de ajutor româncelor, după ce le-a învins pe iberice (26-23), aşa că înaintea ultimelor meciuri din Grupa I, naţionala noastră avea un avans de 2 puncte faţă de Spania. Ecuaţia calificării în semifinale era însă departe de a fi rezolvată, atâta timp cât joi seara, România a avut o misiune aproape imposibilă în faţa Norvegiei, iar Spania a întâlnit Ungaria, indiscutabil un adversar mult inferior din punct de vedere valoric decât nordicele.
Dacă Spania a învins Ungaria, iar România a pierdut cu Norvegia, atunci ibericele s-au calificat în semifinale, iar tricolorele vor disputa doar meciul pentru locurile 5-6, care va avea loc sâmbătă, 13 decembrie, de la 12.30 (ora României), în compania echipei clasate pe locul 3 în Grupa II, ce se va alege în urma meciului direct dintre Suedia şi Croaţia. În cazul în care jocul rezultatelor le va fi favorabil (adică Spania să fi pierdut sau să fi terminat doar la egalitate cu Ungaria sau România să nu fi fost înfrântă de Norvegia), tricolorele vor juca sâmbătă, 13 decembrie, în semifinalele competiţiei. 
Conform regulamentului, primele două clasate din fiecare grupă principală se vor duela în semifinale, în sistem încrucişat (locul 1 din Grupa I cu locul 2 din Grupa II, respectiv locul 1 din Grupa II cu locul 2 din Grupa I). Semifinalele vor avea loc sâmbătă, 13 decembrie, prima de la ora 15.00, iar a doua de la 17.30. Ulterior, duminică, 14 decembrie, vor avea loc finalele: cea mică de la 15.00, iar cea mare de la 17.30.

Ramona Maier stă pe tuşă 45 de zile

Accidentată la degetul mic (fractură) în prima repriză a partidei cu Spania, Ramona Maier şi-a încheiat mai devreme decât s-a aşteptat cineva evoluţiile la Campionatul European din Macedonia. Mai mult decât atât, conform medicilor, extrema de la Oltchim va trebui să stea pe tuşă nu mai puţin decât 45 de zile şi va rata astfel inclusiv meciurile pe care gruparea vâlceană le va susţine la începutul lunii ianuarie în Liga Campionilor. „Cele şase săptămâni de absenţă ne creează unele probleme, însă sperăm că Adriana Nechita-Olteanu şi Elena Avădanii vor fi apte de joc şi vor putea să suplinească indisponibilitatea Ramonei Maier”, ne-a spus vicepreşedintele clubului Oltchim, Petre Berbecaru.
Nicolae CIUCESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button