Social

98 % dintre bătrâni pleacă din azil direct la cimitir

Căminele de bătrâni din România au devenit de mult o ultimă „haltă” pentru vârstnicii lăsaţi în grija statului. Nicolae Badea, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului – Vâlcea, spune că 98% dintre bătrâni instituţionalizaţi în centrele de asistenţă socială ies din sistem pe cale naturală, adică prin deces. O statistică înfricoşătoare, dar reală. Aparţinătorii îi abandonează pur şi simplu în cămin, fără a-i mai vizita vreodată.
„Pentru căminele de bătrâni, nu se mai stă la coadă; îi refuzăm din start pe toţi, pentru că nu mai avem locuri. Avem, zilnic, aproape 14 cereri, toate respinse pentru că spaţiul nu ne permite să mai aducem pe nimeni în sistem. Deocamdată… Din păcate, cei care-şi aduc părinţii uită să şi-i mai ia înapoi. 98% dintre bătrânii instituţionalizaţi la noi părăsesc căminul doar morţi. Astfel, cei care vor să intre în sistem trebuie să aştepte să moară cineva ca să prindă un loc. Avem foarte multe cereri faţă de capacităţile avizate pentru asistenţă socială şi neuropsihici, respectiv 373 de locuri. În prezent, avem peste 63 de persoane în plus, peste capacitatea centrelor. La Bistriţa, avem 53 de vârstnici, 61 de persoane cu handicap. La Măciuca – 30, la Zătreni – 50, iar la Băbeni – 40. Am putea să mărim capacitatea în toate, dar pentru asta avem nevoie de fonduri. Ultimele trei trebuie consolidate, reabilitate şi mansardate, prin investiţii ale CJ sau cu alte finanţări externe, ori de la minister, ceea ce este puţin probabil, în perioada aceasta de criză”, a anunţat Badea. „La Bistriţa, mai există două etaje care ar putea fi folosite, dar trebuie să refacem toată instalaţia de căldură, pentru că centrala funcţionează pe motorină şi sunt costuri mari. Lucrarea ne-ar costa cam 7-8 miliarde de lei. Ar mai fi două localităţi, Scundu şi Nicolae Bălcescu, care ar putea prelua acest proiect. Am vorbit cu primarii, au fost de acord, dar trebuie să treacă prin consiliile locale şi prin CJ”, a adăugat directorul DGASPC Vâlcea.
Sociologul Antonie Ceauşu, directorul adjunct al DGASPC Vâlcea, susţine că situaţia se va înrăutăţi în viitorul apropiat, din cauza accentuării sărăciei. „Situaţia este destul de delicată, dramatică chiar. Ne aşteptam la o creştere a ratei abandonului în rândul bătrânilor şi a persoanelor cu handicap, deoarece copiii sau întreţinătorii legali ai acestora au început să plece în străinătate. Unii au venit deja să ne explice situaţia, de cele mai multe ori dramatică, pentru că au datorii la bănci şi alte obligaţii financiare, care nu pot fi acoperite din veniturile realizate în ţară. Mulţi au în prezent ajutoare de şomaj, deci e clar că nu au cum să facă faţă. Pe cei cu probleme, îi putem instituţionaliza în centrele de recuperare, pe perioade mici, două săptămâni, după care sunt daţi înapoi acasă. Dar ceilalţi au o şansă doar în centrele private, inexistente în Vâlcea”, a precizat Antonie Ceauşu.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button