Editorial

Vremea finalurilor de campionat

Sfârşitul lunii mai şi începutul lunii iunie este perioada în care se trage linie în fotbal. Se trage linie şi se ia de la capăt. Sau nu.
În Europa fotbalistică puţine sunt ţările în care încă se mai joacă în prima ligă, căci marile forţe fotbalistice (şi nu numai) se pregătesc de turneul final al Campionatului Mondial din Africa de Sud, ce stă să înceapă (11 iunie). Doar ligile inferioare îşi dispută cu ultimele resurse de energie promovările, retrogradările sau clasările cât mai bune în campionat.
În România, Liga a II-a a produs deja cea mai mare surpriză din istoria modernă a fotbalului românesc: Victoria Brăneşti, echipa unei comune cu 8000 de locuitori, a promovat în Liga I! Pentru celelalte trei locuri promovabile se bat în ultimele două etape rămase, cinci echipe: Sportul Studenţesc şi Petrolul în seria I, Dacia Mioveni, FCM Tg. Mureş şi „U” Cluj-Napoca în seria a II-a. CSM-ul vâlcean a mai fost învins încă o dată în deplasare sâmbătă la Craiova, dar din fericire pentru noi s-au retras destule echipe şi ne putem menţine în Liga a II-a cu doar zece puncte câştigate pe teren în acest retur.
În Liga a III-a, CF Brăila, Viitorul („Hagi”) Constanţa, Juventus Bucureşti şi Voinţa Sibiu sunt promovate sau aproape promovate, doar în seriile a IV-a şi a V-a lucrurile nu sunt clare, între FCM Târgovişte şi Alro Slatina, respectiv Pandurii II Tg. Jiu şi ACU Arad, aici intrând în calcul şi (ne) retrogradarea Pandurilor I (Condescu ştie de ce!). Şi pentru că am ajuns la ACU Arad, să menţionăm că pentru ea au jucat şi majoritatea juniorilor care au bătut la Cluj juniorii republicani „A” ai CSM-ului, stopându-le acestora calificarea în semifinale. Oricum locul II obţinut acolo de „mânjii” lui Lazăr este o performanţă care trebuie menţionată, întrucât echipa a jucat chiar şi la Cluj cu mulţi juniori mai mici ca vârstă.
În seria a IV-a a Ligii a III-a, Ghecon Lăpuşata este extrem de aproape de salvarea de la retrogradare (ar fi fost salvată 100% dacă Oltchim nu pierdea surprinzător acasă cu Progresul Corabia) şi nu este exclus ca în ultimele două etape de campionat să o depăşească în clasament pe Oltchim! Tuturor celor care au crezut în salvarea Ghecon-ului de la retrogradare:  jucători, antrenori, staff administrativ, le adresăm de pe acum felicitări.
În Liga a IV-a vâlceană, Oltul Ioneşti, având avantajul  lotului de jucători, al valorosului antrenor Mircea Savu, dar şi la adăpostul avansului luat în turul campionatului, a defilat şi în retur şi aşteaptă cu încredere barajul de promovare în Liga a III-a cu campioana judeţului Argeş, care se va desfăşura la Caracal peste cincisprezece zile, încercând până atunci să facă „eventul” în finala cupei cu meritoasa Damila Măciuca.
În Liga a V-a în primele două serii se cunosc promovatele: Unirea Păuşeşti Măglaşi şi Viitorul Valea Mare, însă în celelalte două serii lupta se va duce probabil până în ultimul minut al ultimei etape.

Dan Săraru

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button