Editorial Politic

Succes, Nicuşor Dan!

Partidele politice au intrat în febra desemnării candidaţilor pentru alegerile din vară. Locale care vor avea loc sigur în ultima decadă a lunii iunie, pe 21 sau pe 28, căci încă se aşteaptă verdictul Parlamentului cu privire la anticipate. Liberalii nu au fost hotărâţi cu privire la anticipate şi acum plătesc preţul: Guvernul Orban 1 a fost demis prin moţiune de cenzură, iar procedura pentru declanşarea anticipatelor este la mâna celor care deţin majoritatea de 40% în Parlament: social-democraţii.
Social-democraţi care trag de timp încercând să le blocheze sau să obţină în urma negocierilor un lucru pe care şi-l doresc cu ardoare: alegeri locale împreună cu cele parlamentare anticipate. Partidele mici nu doresc anticipate şi se opun cu înverşunare, deoarece ultimele două sondaje de opinie le plasează sub 5%, iar riscul neintrării în Parlament este mare. La locale, toată lumea din partea dreaptă a spectrului politic aşteaptă micşorarea numărului de primari pesedişti (acum sunt aproape 1700, dintr-un total de 3186, care înseamnă 53 %). Aşadar, ar fi trebuit alegeri democratice în două tururi de scrutin, lucru care nu s-a realizat, căci nu au dorit nici pesedişti, nici udemerişti, adică cei care ar fi avut cel mai mult de pierdut.
Concomitent cu războiul din Parlament, are loc şi desemnarea candidaţilor pentru locale. Cea mai importantă bătălie este bătălia pentru Bucureşti. Ludovic Orban s-a mişcat repede şi a obţinut (aşa cum era de aşteptat) acordul candidatului independent Nicuşor Dan de a fi susţinut de către PNL, dând o lovitură dură nehotărâţilor de la USR- PLUS. Şansele ca acesta să câştige în Bucureşti sunt foarte mari pentru că are o notorietate imensă încă de la alegerile din 2012 şi mai apoi la cele din 2016, creând pe rând USB şi USR, dar fiind ulterior îndepărtat din fruntea partidului de către gruparea Barna. Îl cunosc pe Nicuşor din toamna anului 1984, atunci când, proaspăt absolvent al Universităţii de Vest Timişoara, am obţinut repartiţie la Şcoala Generală nr. 4 Făgăraş ca profesor de matematică. El terminase clasa a VIII-a şi mersese (de pe locul 1) la liceul de elită al municipiului, Liceul de matematică-fizică “Radu Negru”. La şcoala din “Galaţi-ul Făgăraşului”, cea cu numărul 4, am avut-o elevă pe sora sa, Claudia, aproape la fel de înzestrată mintal ca şi el. Erau doi copii deştepţi, cuminţi şi foarte respectuoşi. Cariera lui Nicuşor a fost una de succes, urmând cursurile Universităţilor din Bucureşti şi apoi din Paris, după ce, în liceu, fusese olimpic internaţional de succes al matematicii româneşti. Caz rar în România, nu a rămas la Paris pe salarii de mii de euro, ci s-a întors în ţară şi s-a stabilit în Bucureştiul studenţiei sale. De prin 2010, Nicuşor a fost unul dintre cei mai importanţi activişti din domeniul social şi de mediu ai Bucureştiului, notorietatea şi recunoaşterea valorii sale crescând an de an. Acum are o şansă uriaşă – de a câştiga cea mai importantă bătălie politică după cea prezidenţială, bătălia pentru Bucureşti. Susţinut de PNL, de USR, de PMP şi probabil şi de PLUS, va câştiga şi va avea şansa să-şi pună în aplicare planurile importante ce le are pentru capitala ţării. Succes Nicuşor!
• Prof. Dan Săraru

Articole Similare

Back to top button