Opinii

SPORTUL ŞI CALORIILE

Metabolismul unui sportiv de performanţă a făcut subiectul multor studii legate de aportul pe care o alimentaţie raţională trebuie să-l aibă în creşterea potenţialului fizic. Caloria este unitatea de măsură ce indică energia furnizată organismului uman de către un aliment. Complexul proceselor fiziologice graţie cărora mâncarea „se arde”, adică se transformă în energie, constituie metabolismul. Energetic vorbind, acesta presupune consumarea de calorii în activităţile ce decurg din pregătirea şi participarea la un efort fizic, constant sau de vârf.
Statisticile reliefează că necesarul energetic al unui adult înseamnă consumul a: 25 kilocalorii pentru fiecare kilogram din masa corporală – pentru o persoană bolnavă, 30-35 kcal/kg – în cazul sedentarilor, 35-40 kcal/kg – la o persoană ce face un efort mediu, iar 40-45 kcal/kg sunt necesare când se efectuează o muncă grea.
Pentru a ne face o imagine a intensităţii efortului depus de un sportiv, este sugestiv să ştim de câte calorii are nevoie acesta în decursul unei ore, în funcţie de sportul pe care îl practică: ciclism – 1300, box – 1050, canoe – 1030, alpinism – 950, rugby – 870, fotbal – 860, schi – 820, înot – între 700 şi 900, în funcţie de stil, canotaj – 730, handbal – 720, baschet – 710, volei – 690, hochei – 680, polo – 670, călărie – 660, tenis – 620, gimnastică aerobică – 610, patinaj – 600, jogging – 590, kaiac – 430, gimnastică – 530, golf – 340, popice – 260, biliard – 210.
Comparativ, de reţinut şi cuantumul de calorii necesar altor activităţi pe durata unei ore: căratul cărămizilor – 700, grădinărit – 440, vânătoare – 430, dans – 390, cântatul la tobe – 350, mersul pe jos – 340, tâmplărie – 310, pescuit – 300, reparaţii auto – 270 şi mulsul vacilor – 260.
Poftiţi aşadar la masă şi… consumaţi în conformitate!

Iulian VERNESCU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button