Acasă Editorial Sondaj contestat

Sondaj contestat

73
0

În ediţia de duminică a unuia dintre cele două cotidiene naţionale de sport, este prezentat un sondaj al „Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie” pe tema „Fotbalul românesc şi societatea”, în care, la întrebarea „Care este echipa dumneavoastră favorită?”, Steaua este pe primul loc cu 44%, Dinamo – pe locul doi cu 16%, „U” Craiova pe trei cu 8%, apoi Rapid şi CFR Cluj cu 7%, Poli Timişoara cu 6% şi Unirea Urziceni cu 2%.

Sondajul, ca orice sondaj, are evident şi contestatarii săi din rândul celor nemulţumiţi de locul ocupat în acest clasament de către echipa lor. Rând pe rând, Borcea, Mititelu, Hizo, Jackie Ionescu, Iuliu Mureşan au contestat cifrele sondajului, afirmând că diferenţa dintre ei şi prima clasată nu este atât de mare, că foarte mulţi dintre suporterii stelişti nu se prea omoară cu fotbalul, ci „ţin cu Steaua”, doar pentru că, din motive de marketing, aceasta este cea mai mediatizată echipă, la fel ca şi controversatul ei patron. Ca de obicei, în astfel de situaţii, adevărul este pe undeva pe la mijloc.

Dinamo are dreptate când aduce ca argument marile meciuri dintr-un trecut mai îndepărtat sau mai apropiat de pe „23 August”, cu Hamburg, Liverpool, Anderlecht sau cu Manchester şi Lazio, în care 55000 – 80000 de fani au umplut stadionul, dar nu are dreptate acum, când doar câteva mii susţin echipa la greu. „U” Craiova trăieşte din amintirea „Maximei” şi tânjeşte an de an măcar după o participare europeană… Timişoara are poate cel mai frumos public, dar dimensiunea suporterilor nu este una naţională. La fel şi CFR Cluj şi Unirea Urziceni, echipe apreciate doar în ultimii 2-3 ani pentru rezultatele extraordinare obţinute şi pentru că au contribuit la mutarea polului de interes fotbalistic în provincie. Cât priveşte Rapidul, acesta are probabil, cei mai vechi şi mai fideli suporteri, dar nu poate rivaliza totuşi cu primele trei.

Să nu uite însă orice suporter, că doar rezultatele unei echipe ţin în viaţă dragostea pentru aceasta, că sondajele sunt aleatorii şi se modifică de la etapă la etapă, de la rezultat la rezultat şi de la campionat la campionat.
În privinţa primei clasate, va fi interesat de văzut ce se va întâmpla cu ea după ce actualul patron va fi… istorie, căci sfârşitul său la Steaua se apropie!
Prof. Dan SĂRARU