Diverse

Primarul din Roşiile vrea să renoveze biserica din Pleşeşti, unde este pictată Moartea

Comuna Roşiile nu are un potenţial turistic, deoarece nu dispune de multe obiective care pot fi vizitate. Primarul Doru Constantin Diaconu a dezvăluit însă că, în localitate, există cel puţin un lucru care ar putea atrage un număr însemnat de turişti. Liberalul a precizat că, în satul Pleşeşti, la 1 km distanţă de sediul primăriei, se află o mânăstire, monument istoric, unde e pictată moartea. Prima atestare documentară a acestui lăcaş de cult datează din 1803, însă Diaconu crede că biserica este mult mai veche. „Anul construirii, 1803, e scris în altar, dar sub locul unde e trecută acea dată mai sunt alte două straturi de vopsea. De aceea, consider că biserica ar putea fi mai veche, adică de prin 1700. În orice caz, nu acesta e lucrul care contează cel mai mult pentru vizitarea mănăstirii din Pleşeşti, ci altul. În această biserică este pictată moartea pe un perete, chiar la intrare, în partea dreaptă. De la strămoşi, am aflat că, în urmă cu zeci de ani, când un om ar fi îndrăznit să vopsească locul unde se află moartea, astfel încât să nu mai fie vizibilă, acesta a decedat brusc, chiar a doua zi”, a afirmat Doru Constantin Diaconu.
Primarul comunei Roşiile s-a referit apoi şi la cel despre care se spune că ar fi construit această biserică. Este vorba de un haiduc care a trăit prin pădurile din zonă. „Potrivit unei legende locale, prin părţile noastre şi-a dus veacul odinioară un haiduc pe care îl chema Dragu. Acesta se adăpostea prin păduri şi îi jefuia mereu pe boierii care se îndreptau spre Băbeni, unde erau mai multe târguri. Dragu este cel care a construit biserica din Pleşeşti. De la înaintaşii noştri, am mai aflat că el şi-ar fi ascuns toţi banii într-un cazan, pe care l-a îngropat în pământ, într-un loc neştiut de nimeni nici până azi”, a explicat Diaconu. Pe baza legendelor legate de haiducul Dragu şi de biserica din satul Pleşeşti unde e pictată moartea, Doru Constantin Diaconu şi-a propus să cheme câţiva istorici şi cercetători, care să studieze şi să certifice lucrurile absolut unice de la Roşiile. „Dacă vom prinde într-o monografie toate aceste legende, şi comuna noastră va fi una atractivă pentru turişti. Este nevoie însă ca toate aspectele să fie autentificate de persoane autorizate, de la Ministerul Cultelor, deoarece primăria nu se ocupă cu asemenea lucruri”, a spus Diaconu.
Liberalul a mai menţionat că a întocmit de mult timp un proiect de reabilitare a bisericii din Pleşeşti. În total, valoarea investiţiei s-ar ridica la circa 800 de milioane de lei vechi, în această sumă fiind inclusă şi manopera. „Biserica este din lemn şi are un acoperiş din şiţă, care nu a mai fost refăcut din anii ’90. Din pricina faptului că acesta e foarte vechi, în anumite locuri plouă în interior. Proiectul de reabilitare pe care l-am realizat vizează doar înlocuirea acoperişului, asta deoarece e vorba de un monument istoric, la care nu se poate interveni oricum. Vom încerca să strângem banii pentru modernizare din anumite sponsorizări, pentru că reprezentanţii cultelor nu prea sprijină o asemenea investiţie”, a concluzionat primarul din Roşiile, Doru Constantin Diaconu. (N.C.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button