Politica

Primarul de la Şuşani: „Nu am cerut şi nici nu mi s-a propus să trec la PSD”

Staiu Gheorghe• Gheorghe Staiu susţine că politica îl preocupă mai puţin, iar lucrurile care într-adevăr contează pentru el sunt investiţiile în infrastructură, creşterea nivelului de trai în comuna Şuşani şi atragerea unor potenţiali investitori din Grecia

Gheorghe Staiu, primarul comunei Şuşani, a declarat că deputatul Vasile Bleotu şi-a pus inutil problema trecerii sale la PSD. „Nu am discutat niciodată cu nimeni să trec la PSD. Nu am cerut aşa ceva şi nici nu mi s-a propus. Este posibil ca, înainte să abordeze acest subiect, deputatul Vasile Bleotu să fi fost influenţat de unii dintre colegii săi din zonă, care se tem şi de umbra lor. Nu comentez mai mult. E posibil, sigur, ca cei de la PSD să de-a la peşte, cum se spune. Eu respect pe toată lumea şi nu vreau să intru în conflict cu nimeni. Vreau doar să restabilesc adevărul. Atâta tot. Pe mine mă preocupă cu totul alte probleme”, a afirmat primarul din Şuşani.

Înainte ca Staiu să fie primar, la Şuşani nu era o palmă de asfalt. Acum, sunt 15 kilometri

Democrat-liberalul ne-a vorbit şi despre problemele care îl preocupă. „E drept că, pentru mine, politica nu este pe primul loc. M-a preocupat, în primul rând, să modernizez drumurile, să dezvolt infrastructura locală, lucruri deloc uşoare. Vă rog să faceţi o comparaţie între comuna Şuşani, aşa cum o ştiaţi înainte de a fi eu primar şi cum este acum. Înainte, nu avea o palmă de asfalt. Eram tărâmul uitat de toţi, de toţi cei care au condus. Acum, sunt 15 kilometri de drumuri cu asfalt. Asfaltate sunt două drumuri comunale, Şuşani-Stoiculeşti (3,4 kilometri) şi Râmeşti-Adacale (2 kilometri) şi, cum ştiţi, drumul judeţean (în jur de 9 kilometri). Mai sunt 6 poduri realizate, investiţii în valoare de 1,1 milioane euro, sală de sport, unităţi de învăţământ modernizate (două cu clase I-VIII, două cu I-IV şi şase grădiniţe). Eu cred că nu am stat degeaba”, a apreciat Gheorghe Staiu.

Proiect pentru canalizare în 5 sate

Primarul din Şuşani a adăugat că, în continuare, pregăteşte investiţii importante pentru comuna sa. „Unul dintre obiective vizează continuarea modernizării drumului judeţean. Proiectul este prins în Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii, care îşi propune reabilitarea a 10.000 de km. drumuri judeţene până în 2015. Tot pe PNDI, am prins şi DC Uşurei-Sârbi. Mai am depus un proiect pentru canalizare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Sunt prinse 5 dintre cele 6 sate ale localităţii, deci fără Sârbi: Râmeşti, Şuşani de jos, Şuşani de sus, Stoiculeşti şi Uşurei. Un alt proiect deosebit, zic eu, se referă la amenajarea unui parc fotovoltaic în comună (10 hectare). Un investitor grec este interesat de un parteneriat în acest sens. La timpul potrivit, vă dau detalii. Am făcut şi două relee de telefonie mobilă, Cosmote şi Orange, la sugestiile cetăţenilor. Dar, repet, nu aici e problema: am implementat proiecte şi am pregătit altele noi. (…) Dacă vreţi, una dintre marile probleme ale comunei este legată – aşa cum probabil cunoaşteţi – de reţeua de alimentare cu apă, pentru care şi în acest moment suntem în litigiu. Poate că nu toată lumea ştie: eu am preluat acest proiect, cu tot cu belele făcute de alţii, nu de mine. Când Constantin Amza a plecat de la Primărie, lucrarea era executată pe jumătate. Povestea asta a ajuns pe la DNA, o cunoaşteţi, pentru că aţi scris primii despre ea. Iniţial, Primăria a pierdut procesul. Tribunalul Vâlcea a dat câştig de cauză constructorului (ACCF) şi nimeni nu înţelege de ce. Eu, când am fost ales primar, am făcut recurs la Curtea de Apel Piteşti. C.A.P. a menţinut hotărârea de la Vâlcea. În prezent, am făcut demersurile pentru contestaţie în anulare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Până acum, nu am luat în primire reţeaua existentă, pentru că nu am vrut să intru în belele. Sunt multe ciudăţenii: DNA, noi am pierdut procesele deşi constructorul nu a făcut lucrarea”, a completat Gheorghe Staiu.

Staiu speră să rezolve şi problema apei

Alesul PD-L a explicat însă că sunt şanse ca problemele legate de alimentarea cu apă să se încheie. „Eu încerc să remediez situaţia. Am depus la MDRT şi un proiect pentru extinderea reţelei de apă, care implică forarea celui de-al doilea puţ şi toate procedurile de punere în funcţiune a celei vechi. Asta înseamnă că se va asigura debitul necesar. Asta nu înseamnă că nu continui cu acţiunile la ÎCCJ, la CEDO. După sărbători, transmit un material şi la Preşedinţie, la Traian Băsescu, pentru că este inadmisibil ceea ce s-a întâmplat. Lucrările la apă au fost un milion de euro, din care s-au plătit 32 de miliarde de lei vechi, adică aproape toată investiţia. Când să primim şi ultima tranşă, SAPARD-ul ne-a reziliat contractul şi ne-a pus să dăm banii înapoi. De ce? Au venit cei de la Anti-fraudă şi au constatat unele nereguli în faza de licitaţie, conflicte de interese la firma de proiectare, la constructor, la comisia de licitaţie. SAPARD-ul a tras la răspundere beneficiarul: comuna Şuşani. Atenţie! Nu eram eu primar”, a completat Gheorghe Staiu.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button