Politica

Petre Ungureanu şi Ion Matei. Corb la corb îşi scoate ochii

primapaginaFlacăra violet se aprinde şi în lupta pentru Primăria Râmnicului, ceea ce-i foarte cool. Pe Ion Matei îl mănâncă în fund să candideze, dar nu se ştie încă din partea cui, pe prefectul Petre Ungureanu îl mănâncă în fundul lui Romeo Rădulescu să se lege de viaţa lui Gigi, punând capră moralitatea, dar şi afacerile acestuia din urmă, mai mult sau mai puţin directe, legale sau ilegale, cu Direcţia Apelor Olt, instituţie pe care liderul municipal al PSD a condus-o întâi în calitate de businessman cu balastieră, iar apoi în calitate de soţ al fostei handbaliste Edit Torok Matei, urmaşa lui Etzel din Cântecul Nibelungilor, ca şi Laszlo Borbely, ministrul Mediului.

Edion, firma lui Matei, a primit bani direct din contul DA Olt

Dacă încă nu v-am trezit interesul pentru ceea ce urmează, aflaţi că, totuşi, corb la corb îşi scoate ochii şi că vom avea o campanie pe cinste la Râmnicu Vâlcea, cu multe subiecte interesante despre potenţialii candidaţi şi afacerile lor de succes cu statul. Deschidem acest serial cu o declaraţie a prefectului apolitic Petre Ungureanu, care continuă să facă marcaj puternic pentru dalmaţianul democrat-liberal Romeo Rădulescu, tăbăcindu-i fundul, de această dată, lui Ion Matei. „Eu am cerut să-l schimbe pe Matei, din multe puncte de vedere. Nu faptul că avea geacă roşie. Nu, asta mai puţin mă deranja, ci pentru modul dezastruos în care a condus şi, mai ales, a făcut afaceri. Şi de-abia l-aştept să candideze la ceva, ca să-i arăt ce-a făcut, mai ales din punct de vedere contabil, la conducerea Direcţiei Apelor… pentru că eu, în calitate de prefect, a trebuit să sesizez ministrul Mediului şi inclusiv pe cel al Autorităţii Naţionale a Apelor… Administraţiei… cu nereguli săvârşite de domnul Matei. Dacă l-au înlăturat, e bine. Prima parte e bună… vom vedea… Lucrurile sunt în grafic. Bine că s-a rezolvat această problemă care ţinea de o incompatibilitate crasă. Şi, sigur, aştept replica de la domnul Matei, după care răspund”, a ameninţat fioros Petre Ungureanu.

Remus Grigorescu, atacat voalat de liderul PSD Râmnicu Vâlcea

Acum, că am terminat cu preludiul, haideţi să despicăm firul în patru şi să vedem despre ce este vorba concret. Prefectul spune cât se poate de direct că are informaţii compromiţătoare despre Ion Matei şi că le va folosi în scop politic, în cazul în care social-democratul va îndrăzni să intre în competiţia pentru funcţia de primar. Care va să zică, altfel, e posibil să nu le dea publicităţii, să le ţină la dospit pentru altă ocazie, ceea ce nu se face în mod normal şi poate fi considerat şantaj. Pesemne involuntar, Petre Ungureanu şi-a dat arama pe faţă încă o dată, demonstrând opiniei publice că, de fapt, principalul său scop nu este acela de a veghea asupra respectării legii, ci de a le arăta pisica, atunci când e cazul, adversarilor politici ai PD-L. În cazul lui Ion Matei, s-ar putea să aibă informaţii corecte, iar acesta să fi comis o mulţime de abuzuri, nereguli, chestiune pe care de altfel noi am anticipat-o cu câteva săptămâni înainte de a fi promovat de PSD în conducerea DA Olt. Chiar şi aşa, însă, nu putem să nu-i punem pe Ungureanu şi Matei în aceeaşi oală. Mai ales că, din replica reprezentantului PSD, reiese că nici Ungureanu n-ar fi uşă de biserică, având interese ascunse legate de instituţie. „Domnul prefect îşi doreşte să devină un adevărat prim-secretar în acest judeţ. Dânsul vrea să-i intimideze pe toţi cei care vor să candideze la funcţia de primar. Prima ieşire a avut-o la adresa domnului Remus Grigorescu, căruia i-a spus foarte ameninţător: dacă mai îndrăzneşti să vorbeşti, te aranjez eu… ceva în genul ăsta. De data asta, s-a înşelat. Cu mine nu-i ţine, o să vorbesc din ce în ce mai mult şi din ce în ce mai documentat. Pe mine nu mă impresionează, chiar dacă vremelnic, probabil vreo câteva zile, domnul Ungureanu e încă prefect. Spun asta pentru că, după cum ştiţi, e la a treia prelungire de interimat. Deşi îndeplineşte condiţiile pentru a fi numit pe funcţie, asigură în continuare interimatul, doar interimatul. Mai mult, e cunoscut faptul că a fost scos la încălzire un înlocuitor, iar zilele dânsului sunt numărate… la Prefectură”, a afirmat Ion Matei, strecurând printre săgeţile îndreptate împotriva lui Petre Ungureanu şi una avându-l drept ţintă pe Remus Grigorescu. Cu alte cuvinte, el sugerat că este posibil ca prefectul PD-L să aibă cu ce să-i închidă gura colegului său de partid, însă în cazul lui nu s-ar găsi absolut nimic necurat. 

Zilele lui Ungureanu sunt numărate

„M-am grăbit să dau această replică, să-l prind încă prefect. În această calitate, mi-a adus nişte acuzaţii grave şi mă gândesc serios dacă nu cumva e cazul să-l dau şi în judecată pentru cele afirmate la VTV, televiziunea PD-L. (…) Să nu credeţi neapărat că a vrut să apere culorile partidului. Se pare că altele au fost interesele… afacerile. (…) A circulat această informaţie în presă, cum că Matei ar fi dat bani de la Direcţia Apelor propriei firme. E o aberaţie totală! E vorba de o cesiune de creanţe din partea unei firme către o altă firmă. E o practică financiară legală, foarte veche, practicată mai ales în perioadele de criză, când lucrurile sunt blocate. E vorba de o sumă pe care o firmă (Europan Prod – n.red.) care a execută o lucrare în Braşov, pe râul Bârsa, o avea de primit de la Direcţia Apelor Olt. Firma respectivă datora bani firmei Edion (firma lui Ion Matei – n.red.). Pentru a scurta traseul bancar, aceasta a făcut o adresă către DA Olt, prin care cesiona creanţa şi cerea ca banii să fie viraţi direct la SC Edion. În perioada aceea, eu mă aflam în concediu (potrivit informaţiilor noastre, documentele privind acea plată au fost semnate de către directorul tehnic, Ion Stoenescu, coleg de partid al lui Matei – n.red.). Deci nu mi-am semnat singur… dar nu era nimic dacă semnam eu hârtia. În plus, Direcţia Apelor era ordonator terţiar. Banii veneau de la Bucureşti şi erau direcţionaţi acolo unde dorea Ministerul”, a mai precizat preşedintele PSD Râmnicu Vâlcea.

Maria Tudor, proprietară de balastiere, în conflict cu fostul director de la Ape

„Aşadar, nimic ilegal! Iar prefectul n-are nicio legătură cu schimbarea mea din funcţie. Să fie clar – dacă plecam din PSD, rămâneam director. N-am plecat din partid, aşa că ştiam că nu mai am şanse să rămân pe post. Dar, văzând încrâncenarea cu care o parte a presei, şi în special această televiziune de partid, VTV (post de televiziune patronat de Maria Tudor, femeie de afaceri care deţine, ca şi Ion Matei, staţii de betoane şi care se află de mai multă vreme în conflict cu acesta, dorind, evident, scoaterea lui de pe piaţă – n.red.), m-a tot bombardat în ultima vreme, am decis să nu cedez şi măcar să urmez toate etapele legale. M-am dus la evaluare, la Bucureşti, în prima zi de lucru, după concediu. De ce nu m-a evaluat cineva atunci? S-a făcut o evaluare mai târziu, la începutul lunii februarie, o evaluare de care nu mi-a spus nimeni. Bineînţeles că, neştiind de ea, nu m-am dus. Ce vreau să scot în evidenţă este faptul că schimbarea mea nu s-a făcut pentru că prefectul ar fi făcut nu ştiu ce demersuri. Asta e o aberaţie! M-a reclamat, dar nu din cauza reclamaţiilor lui am fost schimbat. La baza ordinului de ministru privind demiterea mea din funcţie, se află procesul verbal din 1.02.2010, cel cu evaluarea”, a adăugat Ion Matei, subliniind că s-a sacrificat pentru partid şi că, în cazul în care renunţa la PSD, ar fi rămas în fruntea Direcţiei Apelor Olt. Printre rânduri, el a lăsat să se înţeleagă că, în aceste condiţii, se cuvine ca PSD să-l desemneze drept candidat la funcţia de primar al municipiului.

Şi familia prefectului avea afaceri cu instituţia

„Am acumulat foarte multe cunoştinţe atât în administraţie, cât şi în politică şi a venit vremea să le dovedesc şi să uzez de ele, pentru a le demonstra atât colegilor, cât şi râmnicenilor, că sunt în stare de mai mult decât am arătat până acum”, a spus într-un final, fără ocolişuri, reprezentantul PSD. Revenind asupra intenţiilor prefectului, Ion Matei a completat: „De fapt, care sunt adevăratele interese ale domnului prefect la DA Olt? Mai întâi, să vedeţi şi dumneavoastră cum o soţie de prefect vine într-o instituţie publică şi impune modificarea listei de investiţii. Soţia domnului prefect s-a prezentat la Direcţia Apelor, intervenind în favoarea firmei vărului său. E vorba despre SC Podium SRL, aceeaşi care a câştigat şi pe la Prefectură nu ştiu ce contract. Avem de-a face cu nişte utilaje care au fost aduse fără cea mai elementară procedură de achiziţii. Ba chiar mai mult, compartimentul achiziţii din DAO nici nu a avut cunoştinţă de această achiziţie. Achiziţie care s-a şi compensat foarte bine cu o factură a Direcţiei Apelor către Oltchim, aşa că şi banii s-au luat foarte repede. Asta e una. (…)

Intervenţii în favoarea firmei care a distrus Obârşia Lotrului

Există un constructor în zona Obârşia Lotrului, o firmă apropiată Partidului Democrat-Liberal, care are nişte probleme din cauza cărora domnul prefect nu prea poate să mai doarmă noaptea. Nu de acuma, de când era subprefect, iar eu director la DA Olt. Nu ştia cum să-mi intre pe sub piele pentru a rezolva problemele respectivei firme. Am auzit că dânsul tot vorbeşte de un dezastru în zona Obârşia Lotrului. Ei bine, acel dezastru a fost creat de această firmă, Romstrade SRL, care construieşte în zonă drumul către Petroşani şi către Alba Iulia. Această firmă, căreia DA Olt i-a întocmit dosar penal, pentru că exploata fără autorizaţie, sau în afara perimetrului pentru care fusese autorizată – o să rămâneţi surprinşi! – a fost autorizată să exploateze 1.700 de tone de metri cubi de balast, nisipuri şi pietrişuri. Am ordonat o măsurătoare şi am constatat că, de fapt, firma a exploatat 103.390 metri cubi. Ăsta a fost adevăratul dezastru din zona respectivă. Acolo, au fost excavate inclusiv terenurile de campare: acele poieniţe ş.a.m.d. Eu nu m-am lăsat intimidat de presiunile venite de la cel mai mare nivel. Ştiu că s-au căutat soluţii pentru acoperirea acestei diferenţe, iar printr-o minută încheiată între Direcţie şi firmă, s-a stabilit ca măsurătorile să se facă din nou, împreună, atunci când timpul va permite. Ce înseamnă asta? Că în acest răgaz, se depune o mare parte din diferenţa de cantitate. Astfel, aceasta nu va mai fi recunoscută. Problemele sunt cu atât mai grave pentru acea firmă şi cei care vor să o ajute cu cât, anul trecut, a intrat în vigoare un ordin al ministrului Mediului prin care se stabileşte că, pentru ceea ce se exploatează în plus, se plăteşte de 10 ori mai mult. Aşa că vă daţi seama despre ce valori vorbim. Dacă pe tema asta, prefectul vrea să continuăm duelul, voi veni cu informaţii suplimentare, care vor explica interesele sale. Deocamdată, mă opresc aici”, a avertizat Matei.

Control la USG

Nu în ultimul rând, el a afirmat că, în perioada în care a condus DA Olt, s-a străduit să aducă pe linia de plutire această instituţie. „Am lăsat-o fără datorii la stat, iar când m-am întors, după trei luni, am găsit-o cu 11 miliarde numai la CAS şi 4 la TVA. De ce s-a ajuns aici? Uzinele Sodice Govora, în perioada în care am fost eu director, achitau în jur de 6,7 miliarde de lei, lunar. În luna octombrie 2009, când nu mai eram director, s-au achitat 3,22 miliarde. Aproape la fel în noiembrie şi decembrie. Unii spun că documentele care au susţinut această scădere ar fi fost fabricate, dar probabil că instituţiile statului vor interveni şi vor clarifica situaţia. Atenţie!, vorbim de aceleaşi cantităţi deversate”, a menţionat social-democratul, târându-l în acest scandal şi pe actualul director al Direcţiei Apelor Olt, Dorin Dobrişan, care până acum fusese evitat oarecum.

Dorin Dobrişan, târât aiurea în acest scandal

Dorin Dobrişan a evitat să intre în disputa dintre Petre Ungureanu şi Ion Matei, considerând probabil că nu-l priveşte acest scandal, sigur, exceptând ultima parte a dezvăluirilor făcute de liderul PSD Râmnicu Vâlcea, care susţine că acesta n-ar fi un bun manager, nicidecum el. Pentru a ne face o idee foarte clară în legătură cu acest ultim aspect, am încercat să aflăm care era situaţia datoriilor DA Olt în septembrie 2009, dar şi la data de 31 ianuarie 2010. Iar concluzia este cât se poate de simplă: Matei a lăsat datorii de aproximativ 1 milion de lei noi, iar până la finele lunii ianuarie 2010 acestea erau reduse la jumătate. Lămurindu-ne cum stau lucrurile cu managementul şi că nu găsim nicio pată în activitatea lui Dorin Dobrişan, am vrut să aflăm în ce privinţe s-ar mai fi putut înşela Ion Matei şi care dintre acuzaţiile sale nu au, de asemenea, suport real. Din ceea ce am reuşit să mai aflăm până la această oră, fostul director al DAO comandase un control la USG, condus de şeful Inspecţiei, Bogdan Răboacă, însă ancheta nu a fost încă finalizată. Asta înseamnă că nu putem trage momentan o concluzie, mai ales că, din câte am înţeles, Direcţia Apelor Olt calculează contribuţia USG în funcţie de datele pe care această societate le transmite, pe propria răspundere, nu altfel.

Firma Romstrade va plăti cu vârf şi-ndesat

Şi referitor la cele întâmplate la Obârşia Lotrului, lucrurile sunt încă neclare. Surse din interiorul DAO ne-au precizat că, într-adevăr, Petre Ungureanu ar fi intervenit pentru ca firma Romstrade să poată continua lucrările de infrastructură din zona de nord a judeţului, însă din cauza importanţei celor două obiective: DN 67 C şi DN 7 A. În plus, Direcţia Apelor Olt a suspendat deja autorizaţia societăţii, ceea ce, la fel, exclude varianta unui aranjament de culise. Specialiştii instituţiei sunt de acord că Romstrade a încălcat legea şi cer, ca şi Matei, să plătească cu vârf şi îndesat pentru acest lucru. Credem că asupra conducerii Direcţiei nu se fac presiuni pentru a fi avantajată într-un sens sau altul firma Romstrade şi din cauza notei de constatare dată publicităţii chiar de social-democrat. Aceasta a fost făcută în luna noiembrie, deci înainte ca Ion Matei să revină în funcţie. În aceste condiţii, oricât de palpitant ar fi să măturăm pe jos cu Petre Ungureanu, de preferat ar fi ca reprezentantul PSD să vină întâi cu acele informaţii suplimentare despre care vorbea, pentru că încă nu suntem convinşi că prefectul ar fi comis o ilegalitate.

Unele dintre acuzaţii nu au suport real sau sunt lăsate în coadă de peşte

O altă acuzaţie lăsată în coadă de peşte de liderul PSD o vizează pe soţia prefectului. El face referire o firmă numită Podium, de la care Direcţia Apelor Olt a cumpărat 5 buldoexcavatoare şi accesorii – picoane şi furci – în valoare de 500 milioane de lei. Problema, însă, este că tranzacţia a avut loc în anul 2005, iar soţia prefectului ar fi intervenit ca firma să-şi primească banii nu în calitate de verişoară a patronului, ci de avocat al acestuia. Cât priveşte cealaltă latură a scandalului, acuzaţia adusă de Petre Ungureanu, situaţia e cât se poate de simplă. Este clar că Ion Matei a fost în conflict de interese şi că, direct sau indirect, avea relaţii de afaceri cu DA Olt. Şi, dacă nu ne înşeală memoria, am spus-o chiar primii, pe vremea când actualul director de la VTV, Gheorghe Smeoreanu făcea o emisiune la un alt post de televiziune şi primea sponsorizări de la Gigi Matei. Motiv pentru care ne-a şi bălăcărit o perioadă. În fine, cert este că acum s-a nuanţat axioma noastră de atunci, iar PSD a comis o imensă greşeală promovându-l pe preşedintele organizaţiei municipale într-un post în care tot timpul s-a aflat în conflict de interese. Cum spuneam şi atunci, era de aşteptat ca toţi constructorii care doresc să aibă parte de linişte în relaţia cu DAO să prefere betoanele de la Edion. Era de aşteptat ca, de exemplu, un constructor precum Europan Prod, atunci când prinde o lucrare cu Direcţia Apelor, la Braşov, să simtă nevoia să lucreze cu Edion. Nu de alta, dar s-a dovedit că traseul banilor se scurtează văzând cu ochii, iar toată lumea are de câştigat. Evident, lumea lor, a constructorilor, a proprietarilor de balastiere, a oamenilor care sunt obişnuiţi să ia cât mai mult şi să ofere cât mai puţin în schimb.
Acest subiect rămâne în continuare deschis pentru noi, pentru că plata directă făcută de DA Olt în contul Edion, fără nicio altă floricică, adică pe faţă, dar şi câteva dintre acuzaţiile aduse de Ion Matei prefectului, scot la iveală faptul că partidele încă nu manifestă dorinţa de a promova în funcţii cheie oameni cu reputaţie neştirbită, ci personaje controversate, asupra cărora planează suspiciuni dintre cele mai întunecate.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button