Acasă Auto-Moto Pe ce criterii să alegi echipamentul de protecţie al motocicletei

Pe ce criterii să alegi echipamentul de protecţie al motocicletei

56
0

Criteriile de alegere sunt, in principal, influentate de tipul de accesoriu, de rolul acestuia dar si de material!

Atunci cand pleci la drum lung cu motocicleta, mai ales pe trasee periculoase, cum ar fi cele de munte, DN1, A2 sau E85, cu rate mari de accidente mortale, este de preferat sa aloci din putinul tau timp si sa te gandesti la modul in care poti evita riscul producerii unor accidente sau unor traumatisme inutile, unele chiar fatale, si care ar fi putut fi, de altfel, evitate.

O metoda simpla de protectie, chiar daca nu 100% sigura, ar fi purtarea unui echipament moto de protectie. Un set complet de armuri moto ar oferi protectie suplimentara, pe langa castile de motocicleta sau geaca moto.

Alegerea unui echipament moto care sa corespunda nevoilor tale trebuie sa intruneasca un cumul de criterii riguroase, bazate pe sfaturilor specialistilor din domeniu. Acelasi lucru este valabil si pentru celelalte piese motociclete, in general fiind preferate piesele originale.

Cum aleg echipamentul moto?

Criteriile de alegere sunt, in principal, influentate de tipul de accesoriu, de rolul acestuia, de materialul din care este fabricat.

Iata, pe scurt, cum alegem principalele accesorii moto!

Casca moto

Alegerea castii este cea mai importanta. Se recomanda tuturor, indiferent de ce tip de motor au, castile moto de tip motocross de tip racing pentru ca au protectiile cele mai bune.

Cizmele moto

Cizmele se aleg în functie de tipul motorului pentru ca sunt proiectate in mod special in functie de pozitia piciorului pe scarite (cizmele touring sunt mai drepte, cele speed sunt un pic înclinate in fata, iar cele enduro sunt mai inalte si acopera mai mult din tibie).

Gecile moto, pantalonii

Indiferent de tipul de echipament (manusi, cizme, pantaloni sau jachete), exista o regula simpla: echipamentul trebuie sa fie confortabil, nici prea stramt, dar nici prea larg. Daca e prea stramt, te va jena si iti va crea discomfort, iar daca e prea larg, atunci gradul de protectie va scadea foarte tare (pare incredibil dar, in cazul unui accident, cizmele sau chiar manusile pot zbura deci, pe langa faptul ca nu trebuie sa fie prea largi, trebuie sa fie si bine inchise). Buzunarele speciale au niste reglaje astfel incat protectiile pot fi mutate mai sus sau mai jos, in functie de statura fiecaruia. Ai grijă sa verifici daca protectiile tale stau bine si acopera cum trebuie zonele pe care ar trebui sa le protejeze.

Materialul din care e confectionat trebuie sa fie rezistent la abraziune (piele, cordura), iar ideal e sa fie waterproof, windproof, adica sa apere de apa si de vant si sa permită corpului sa respire si sa aibă insertii din material reflectorizant.

Armurile moto

O armura moto reprezinta cea mai importanta protectie a pasionatilor de vehicule cu motor pe doua roti. Produsul te poate proteja foarte bine la coloana vertebrala si clavicula, in cazul unui accident nedorit.

Daca un simplu echipament pentru motociclisti alcatuit din geaca si pantaloni te protejeaza in general contra alunecarii, armura moto ajuta la o siguranta suplimentara in deplasare.

Trebuie stiut faptul ca printre cele mai grave afectiuni, pe care le sufera motociclistii in cazul unui impact, este leziunea coloanei vertebrale, care poate duce la paralizie si chiar deces.

Calatoria ta prin oras sau pe autostrada devine mult mai sigura si fara emotii, daca vei folosi o armura auto, adaptata pentru nevoile tale.

De aceea, o armura moto poate insemna un colac de salvare in situatia unui accident. Dezvoltarea industriei de profil a dus la crearea unor elemente de echipament extrem de performant pentru motociclisti.

Astfel, armura moto este realizata din materiale de calitate, cu proprietati sporite de protectie, mulandu-se perfect pe corp si avand un confort deosebit.