Auto-Moto

Raliul Vâlcii, evenimentul anului, în judeţ! Doi dintre cei mai buni piloţi din România şi preşedintele FR de Automobilism promit spectacol total

După cum am anunţat, în premieră, în urmă cu câteva luni, judeţul Vâlcea va fi gazda unui eveniment sportiv inedit în 2024. Între 25 şi 27 octombrie va avea loc Vâlcea Rally, o etapă din cadrul Campionatului Naţional de Raliuri. Judeţul nostru intră, astfel, pe harta automobilismului din România. Lansarea oficială a evenimentului a avut loc joi, 28 martie, într-o locaţie selectă, la Hotel Ramada, din Rm. Vâlcea. Managerul clubului NeoMotorsport, cel care a făcut posibil acest vis, de a avea o competiţie de automobilism la Vâlcea, Alexandru Niţişor, împreună cu vicepreşedintele Cătălin Flămânzeanu, au invitat la prezentare oficialităţi şi reprezentanţi ai sponsorilor, care şi-au dat girul pentru întrecerea din toamna acestui an. Au fost prezenţi, printre alţii: preşedintele Consiliului Judeţan Vâlcea, Constantin Rădulescu, primarul Râmnicului, Mircia Gutău, directorul general al Nurvil Audi, sponsorul principal privat, Mihai Văduva, precum şi preşedintele Federaţiei Române de Automobilism Sportiv, Norris Măgeanu, dar şi doi dintre cei mai buni piloţi din România, Norbert Maior (campionul european la Junior-European Rally Championship) şi Andrei Gîrtofan (medaliat cu bronz în sezonul precedent). Campionul absolut Simone Tempestini era, de asemenea, aşteptat la poalele Capelei, însă nu a mai reuşit să ajungă, dar promite să o facă la următoarea ocazie.
„«Vâlcea Rally – Magie pe macadamul vâlcean» este un eveniment ce marchează debutul judeţului Vâlcea în cadrul Campionatului Naţional de Raliuri. Nu reprezintă doar o competiţie sportivă, ci şi o sărbătoare a comunităţii locale şi a pasiunii pentru motorsport. Ca orice eveniment naţional care aduce în atenţie judeţul nostru, şi Vâlcea Rally se va bucura de tot sprijinul Consiliul Judeţean, pentru că promite să aducă împreună entuziaşti ai raliurilor, piloţi de renume şi să ofere o platformă de promovare a frumuseţilor judeţului. Uitându-mă pe afiş, m-aţi pus într-o dificultate. Eu sunt cu asfaltul, dumneavoastră cu macadamul. Majoritatea drumurilor sunt curate, asfaltate şi sigure. Mai avem şi drumuri în lucru… Una peste alta, pentru mine este important orice eveniment care atrage atenţia asupra judeţului Vâlcea. Administraţia locală şi judeţeană oferă acea senzaţie de confort şi plăcere că te afli într-un oraş cochet, curat, vezi totul îngrijit în jurul tău”, a precizat, printre altele, Costi Rădulescu.
”Vreau să vă felicit pentru că aţi ales Rm. Vâlcea pentru un astfel de eveniment. Sunt încâtntat să fiu partenerul dumneavoastră la această competiţie deosebit de importantă. Municipiul nostru este unul dintre cele mai frumoase din ţară. Nu o spun eu, ci toţi cei care vin aici. Noi, cei din Rm. Vâlcea şi din judeţul Vâlcea avem cu ce ne mândri şi sunt convins că această competiţie va aduce foarte mulţi spectatori şi telespectatori, care vor vedea schimbarea formidabilă pe care a cunoscut-o municipiul Rm. Vâlcea. Vă doresc o competiţie frumoasă, curată”, a transmis şi primarul Râmnicului, Mircia Gutău.
Mihai Văduva, directorul Nurvil, a lăudat iniţiativa celor de la NeoMotorsport, a scos în evidenţă importanţa unui astfel de eveniment la Vâlcea şi a lăsat să se înţeleagă faptul că pe viitor ar putea avea şi Audi reprezentare în Campionatul Naţional de Raliuri.
”Vin cu mare bucurie aici. Este o deschidere, un nou pas pe care-l facem cu acest raliu. Sunt în România câteva competiţii cu o istorie foarte lungă, foarte bine recunoscute, vorbim de raliul de la Iaşi, Braşov, Cluj, oraşe reşedinţe de judeţ. Vâlcea nu avea acest tip de competiţie şi cumva cred că aceasta vine cu dezvoltarea frumoasă a judeţului dumneavoastră. Pentru că am observat şi eu ritmul cu care se asfaltează drumurile din judeţ, ca o completare la ce a spus preşedintele CJV, îi spun că dacă le va asfalta pe toate vom transforma raliul de macadam de acum într-unul de asfalt, dar nu mai plecăm de aici odată ce am venit. (…) Raliurile sunt competiţii care atrag extrem de mulţi spectatori, vizitatori, telespectatori, aşa că vă asigur că aducerea acestei etape aici va aduce vizibilitate localităţii şi regiunii dumneavoastră. Doar din echipe, cohorta de oameni pe care o aduce un raliu, sunt undeva la 1000 de oameni, sportivi, echipe tehnice, echipe media, mecanici. Pe durata raliului va fi aici o infuzie de vizitatori foarte mare, pe lângă toţi ceilalţi care vor urmări cursele din alte surse de informare”, a declarat şi Norris Măgeanu, preşedintele FRAS. Acesta a venit cu completări legate de costurile de organizare, valoarea maşinilor de curse. ”O maşină de competiţii costă undeva la 300.000 de euro. Întreg bugetul, participare, echipe şi tot ce presupune acest sport, ajunge undeva să se dubleze, dacă vorbim de sportivii care se luptă pentru o clasare de top. Costurile de organizare diferă. O etapă de campionat mondial costă 3-4 milioane de euro, iar pentru una de campionat naţional preţurile încep de undeva de la 500-700.000 lei. O etapă la început de drum, cum este cea de la Vâlcea, are nevoie de mai mult. Este un sport costisitor”.
Etapa de la Rm. Vâlcea va fi ultima din Campionatul Naţional de Raliuri, care debutează curând, în luna aprilie, la Harghita. Vor urma: Raliul Argeşului, Maramureşului, Clujului, Sibiului, Moldovei, Iaşului, Braşovului şi în runda a noua, Vâlcea Rally. Cu trei luni înainte vor fi făcute cunoscute probele speciale (7 la număr) şi traseul. Este unul pe care piloţii nu-l cunosc şi va fi şi pentru ei o mare provocare. Organizatorii, autorităţile locale, sponsorii, conducerea Federaţiei De Automobilism, piloţii, şi-au exprimat dorinţa şi încrederea că Vâlcea Rally va deveni o etapă tradiţională şi un adevărat brand pentru judeţul nostru, la fel ca şi handbalul, care a transformat Râmnicul, în anii trecuţi, în capitala acestui sport în România. La conferinţa de lansare au participat şi trei dintre handbalistele SCM-ului, Julia Maidhof, Mia Zschocke şi Isabell Roch, dar şi antrenorul Bent Dahl. A fost prezent şi primarul din Vlădeşti, Adrian Cosac. Deşi oficialii nu au dezvăluit traseul şi probele speciale, ştim că acestea sunt deja creionate. Vor ”atinge” şi zonele pitoreşti, limitrofe ale Râmnicului, de la Vlădeşti, la Runcu şi împrejurimi.

Articole Similare

Back to top button