Opinii

Ograda noastră e mai frumoasă!

• „mânjii” CSM-ului au făcut senzaţie în Cupa României şi au dovedit din nou că Vâlcea nu duce lipsă de talente, ci mai degrabă de ochi care să le vadă şi să aibă încredere în potenţialul tinerei generaţii de fotbalişti…

SCRISOAREA SĂPTĂMÂNII

Nu s-au stins nici acum ecourile victoriei repurtate de CSM Rm. Vâlcea la Mioveni, în Cupa României. La începutul partidei, oficialii echipei argeşene s-au frecat la ochi cu bucurie când au văzut că pe foaia de joc a grupării vâlcene se aflau atâţia juniori, unii dintre aceştia născuţi chiar în anul 1994. Şi unde?

În atac, compartiment în care Alin Artimon l-a aruncat în luptă pe Plătărescu, şi în poartă, unde s-a aflat Laurenţiu Brănescu, ambii de aceeaşi vârstă (15 ani) – doi juniori formaţi şi pregătiţi de profesorul Emil Ciulei. Şi, pentru ca tacâmul să fie complet, am putut vedea cum un alt junior, Leonard Săraru (născut în 1992), a înscris un gol de zile mari, cu un şut năprasnic de la vreo 25 de metri, plasat, la vinclul porţii adverse. În plus, tot la Mioveni, am mai văzut doi jucători care au evoluat excepţional – Dandea şi Deaconescu – care merită mai multă încredere din partea antrenorului Alin Artimon.
A fost un meci câştigat de echipa vâlceană cu 3-1, la acest succes aducându-şi aportul substanţial tocmai copiii aruncaţi cu mult curaj în teren: Brănescu, Stoian, Mosor, Săraru, Plătărescu, Roşca, Pârvu. Artimon a dat o şansă tuturor, iar ei au răspuns printr-o victorie fantastică, împotriva unor jucători mai mari decât ei cu 5-10 ani.
Ce concluzii putem desprinde din acest meci?
1) Începem să le dăm dreptate unor antrenori de la Centrul de Copii şi Juniori din Zăvoi (iar aici mă refer la Cristi Lazăr, Emil Ciulei, Viorel Ciofâcă şi Emil Popescu), care spuneau că nu trebuie să ne mai uităm în ograda altora deoarece valorile le avem chiar în curtea noastră. Apropo: s-a mai interesat cineva din conducerea clubului de soarta juniorului Stănică? Ar fi păcat să se fi uitat atât de repede că el este cel care şi-a rupt piciorul la turneul semifinal de juniori-republicani B de la Timişoara?
2) Decât să ţinem în lotul vâlcean nişte jucători fără perspectivă, aruncaţi de alţii, cu contracte bunicele, mai bine motivăm financiar aceşti copii, pentru a nu mai pleca la alte echipe de la o vârstă fragedă. De exemplu, mă uitam cu câtă dezinvoltură au jucat Leonard Săraru (personal am mare încredere în acest tânăr fotbalist, care poate să crească în valoare), Plătărescu, portarul Brănescu (pentru că acesta e adevărul, până şi cei din tribună s-au crucit când au auzit că au luat bătaie de la nişte copii de 15 ani!), Mosor, Claudiu Popa, Dorian Eremia şi Stoian (ultimii doi începând meciul de la Mioveni ca rezerve).
3) Nu trebuie ca aceşti copii (şi nici noi) să cadă într-o euforie generală în urma acestui meci. Un lucru însă e cert: încet-încet, cei de la federaţie apreciază eforturile vâlcenilor de a închega în Zăvoi un centru performant de copii şi juniori, iar convocările la loturile naţionale juvenile nu vor întârzia să apară (exemplele recente: Brănescu şi Dorian Eremia).
4) Să învăţăm să fim mai răbdători cu juniorii vâlceni, deoarece la meciul din campionat cu Dacia Mioveni spectatorii l-au înjurat în continuu pe Florin Pârvu (şi el trebuie să înţeleagă că se pregăteşte de vreo trei ani cu echipa mare, iar suporterii aşteaptă deja acea „explozie” din partea lui).
6) Nu aş vrea să minimalizez eforturile celorlalţi componenţi ai echipei CSM Rm. Vâlcea, dar acum este „ziua copiilor”. Iar conducerea clubului din Zăvoi să nu uite un lucru: COPIII NU TE TRĂDEAZĂ NICIODATĂ! Pentru aceşti copii, calificarea într-o etapă superioară a Cupei României – Timişoreana este cu atât mai meritată deoarece a fost obţinută după 120 de minute de joc. Frumos gestul antrenorilor Teleşpan şi Artimon ca la sfârşitul meciului de la Mioveni să facă o horă a bucuriei la mijlocul terenului, împreună cu aceşti copii.
6) Sunt convins că atunci când oamenii de afaceri din Vâlcea şi suporterii vor vedea că există preocupare din partea conducătorilor de a promova tinerii jucători de perspectivă, fără a ţine cont de interese, vor veni să susţină echipa în mod necondiţionat.
7) Dacă se spunea că accederea într-o fază superioară a Cupei României nu este prioritară, iată că prezenţa conducerii clubului CSM Rm. Vâlcea la Mioveni (în frunte cu preşedintele Alin Trandafir) i-a mobilizat pe copii şi ne îndreptăţeşte să zicem încă o dată acea vorbă bătrânească: unde dai şi unde crapă!
În încheiere, merită să amintim numele celor 10 juniori prezenţi la meciul din Cupa României de la Mioveni, toţi aceştia meritând din plin felicitările noastre: Laurenţiu Brănescu şi Cristi Ilie – portari, Dorian Eremia, Alexandru Călinescu, Răzvan Mosor, Leonard Săraru, Claudiu Popa, Stoian, Eduard Popa, Plătărescu. Aproape toţi (excepţia numindu-se Plătărescu) fiind pregătiţi la grupa de juniori-republicani B de antrenorul Cristi Lazăr.

N.R.: Între timp, am mai consemnat o ispravă de proporţii a „municipalilor” în aceeaşi competiţie knock-out şi plină mereu de surprize, Cupa României. Aşa cum se cunoaşte, săptămâna trecută, o trupă vâlceană, formată din rezerve şi mai mulţi tineri jucători, a fost aproape de a elimina Gaz Metan Mediaş din cursă, chiar în deplasare. „Mânjii” de la CSM au rezistat 120 de minute pe un teren de unde nici măcar mult mai galonaţii jucători de la Dinamo Bucureşti nu au reuşit să smulgă vreun punct. Până la urmă, din păcate, loteria penaltiurilor a fost fatală „municipalilor”.

P.S.: Am văzut la Mioveni o bază sportivă cu adevărat frumoasă, cochetă şi îngrijită. O curăţenie desăvârşită, condiţii foarte bune de joc (gazon de calitate), nocturnă şi o stare de spirit civilizată în tribună (femei şi copii care nu au auzit numai înjurături şi vorba ocară la adresa „actorilor” din teren). Dacă toate meciurile s-ar desfăşura în aceste condiţii de fairplay ar fi minunat!
Ca oaspeţi, ca suporteri, ne-am putut manifesta liniştiţi în tribună, fără să fim bruscaţi sau înjuraţi (cum se întâmplă de regulă pe majoritatea stadioanelor din ţară cu suporterii echipelor vizitatoare). Aşadar, o lecţie de învăţat şi pentru suporterii vâlceni care trebuie să înţeleagă că de fapt vin la un spectacol sportiv, unde întotdeauna trebuie să existe un învingător şi un învins.

Dănuţ OMEAG

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button