Alte sporturi

„Tenisul are ceva special, nu degeaba i se spune sportul nobil”

Avram Daniel (1)• interviu cu Daniel Avram, antrenor şi fondator al Tenis Club Capela Rm. Vâlcea

A descoperit că este foarte atras de tenisul de câmp mergând la antrenamentele fiicei sale. În scurt timp a devenit instructor sportiv, iar apoi a urmat Şcoala Naţională de antrenori din Bucureşti. Este vorba despre Daniel Avram, fondator al Tenis Club Capela Rm. Vâlcea, o asociaţie sportivă care se ocupă în principal de copii şi juniori. În interviul următor, printre altele, antrenorul ne vorbeşte despre tenismenii pe care îi antrenează, rezultatele acestora şi despre sportul alb în general.

De cât timp jucaţi tenis de câmp şi cum aţi ajuns să practicaţi acest sport?
Joc tenis de aproximativ 10-12 ani. Fiica mea a practicat tenisul de câmp încă de mică, iar eu stăteam pe margine, la fel ca majoritatea părinţilor. În timp, a început să îmi placă foarte mult şi astfel, am ajuns mai întâi să mă antrenez la zid, iar apoi să intru în teren, alături de copii. După o perioadă am început chiar să joc împotriva celor mai avansaţi dintre micii tenismeni. Apoi, am devenit instructor sportiv şi după o vreme am urmat Şcoala Naţională de Antrenori din Bucureşti, cu specializare în tenis de câmp.

La ce competiţii aţi participat până în prezent?
Am jucat şi am câştigat ani la rând Cupa Jandarmeriei la tenis de câmp, o competiţie organizată de Ministerul de Interne şi care este destinată tuturor cadrelor militare de pe raza judeţului Vâlcea.

Cum vă simţiţi pe teren, atunci când îi pregătiţi pe micuţii sportivi?
Munca pe care o fac alături de aceşti copii este relaxantă şi frumoasă. Dacă îi iubeşti cu adevărat, copiii îşi dau seama de acest lucru şi încearcă să te răsplătească, dând tot ce au mai bun pe teren.

Are tenisul de câmp ceva special, care îl face să fie unic, printre celelalte sporturi?
Da, cu siguranţă tenisul are ceva special. Nu degeaba i se spune „sportul nobil”. După cum am putut observa cu toţii, pe teren se află numai lume bună. Nu auzim înjurături, huiduieli sau alte lucruri de acest gen. Din punctul meu de vedere, tenisul este în primul rând un sport frumos, care te face să iei decizii într-un timp foarte scurt şi care te modelează pentru viaţă. Din păcate, infrastructura la noi nu este tocmai favorabilă. Problemele cele mai mari le avem iarna, atunci când trebuie să găsim săli de sport, în care să ne continuăm pregătirile pe perioada sezonului rece. Din păcate, sunt destul de puţine săli şi astfel, iarna suntem obligaţi să stagnăm. Apoi, primăvara, ca să recuperăm, trebuie să tragem tare, pentru ca vara să fim în formă maximă şi să participăm la cât mai multe turnee. De menţionat este că, de când a fost înfiinţat Tenis Club Capela, am colaborat numai cu SC Oltchim SA, societate de la care am închiriat două terenuri pe care sportivii noştri îşi desfăşoară activitatea.

De ce condiţiile în care se practică tenisul sunt mai bune în străinătate decât în România?
În primul rând, în afară, sistemul competiţional este foarte bine pus la punct. Până la vârsta de 12 ani, toţi copiii joacă pur şi simplu de plăcere, fără nici un interes în ceea ce priveşte rezultatele. La noi, deja de la 8-10 ani, părinţii pun presiune pe copii şi le cer performanţe. În afară, abia la 12 ani se încep antrenamentele mai intense şi astfel tinerii tenismeni prind vârful formei sportive de la 17-18 ani în sus. Noi, făcând antrenamente intense mult mai devreme, prindem vârful carierei sportive în perioada de juniorat. Din acest motiv suntem şi cei mai buni din Europa la nivel de juniori.

Spuneţi-ne mai multe despre Tenis Club Capela Rm. Vâlcea.
Am pus bazele acestui club acum doi ani, iar în momentul de faţă avem 16 sportivi legitimaţi. Eu sunt antrenorul clubului, iar fiica mea, Bianca Avram este instructor sportiv. Am creat Tenis Club Capela în ideea de a nu legitima copiii la cluburi din alte oraşe, aşa cum se practică. Înainte, făceam antrenamente pur şi simplu, dar întâmpinam dificultăţi în momentele în care doream să participăm la diferite competiţii. Nefiind legitimaţi la niciun club afiliat la Federaţia Română de Tenis, sportivii nu puteau să concureze la întrecerile oficiale. După înfiinţarea Tenis Clubului Capela şi afilierea la FRT, toate aceste probleme au dispărut.

Ce performanţe a realizat fiica dumneavoastră de-a lungul carierei sale?
Bianca a participat şi s-a remarcat de-a lungul timpului la mai multe competiţii de nivel naţional. Câteva exemple în acest sens ar fi turneele de la Petroşani şi Alba Iulia, unde s-a clasat prima poziţie şi cele de la Piteşti şi Bucureşti, unde a ocupat locul 2. După cum v-am spus, acum, fiica mea este instructor sportiv, mă ajută foarte mult la pregătirea copiilor şi îmi ţine locul atunci când sunt plecat la diferite competiţii.

Care sunt cei mai reprezentativi sportivi legitimaţi la Tenis Club Capela?
Sunt aproximativ şase copii care au participat la diferite competiţii importante şi au obţinut rezultate notabile la nivel naţional. Toţi aceşti sportivi practică un tenis deosebit şi spectaculos. Dintre băieţi, s-au remarcat Andrei Ilie, Bogdan Boadă şi Tudor Danalache, iar la fete, cele mai mari performanţe au fost realizate de Teodora Radu, Floriana Mutu şi Denisa Popescu. Sunt şi alţi tenismeni, care au evoluat în cadrul mai multor întreceri, însă nu au ocupat locuri fruntaşe. Eu totuşi consider că şi eu au câştigat ceva, şi anume experienţă de viaţă, au învăţat să piardă, iar acesta este principalul lucru pe care îl înveţi practicând un anumit sport. Înveţi să accepţi să pierzi.

Care este vârsta la care le recomandaţi părinţilor să îşi dea copiii la tenis de câmp?
Vârsta ideală la care copiii ar trebui să înceapă să joace tenis este de şase ani.

Ce este mai important, talentul sau plăcerea cu care micii jucători practică tenisul de câmp?
Din punctul meu de vedere, este mult mai important să le placă, decât să fie talentaţi. În ziua de azi nu mai e ca pe vremuri, când toţi spuneau că trebuie să ai înclinaţie către un anumit sport ca să îl practici. Acum, sunt mult mai importante plăcerea şi munca. Eu, personal, decât să am un sportiv talentat şi mai puţin dispus la efort, mai bine prefer un sportiv fără talent, dar care vrea să muncească şi prezintă interes. Dacă îi place, cu siguranţă va învăţa repede, chiar dacă nu e foarte talentat.
Ovidiu DULĂCIOIU

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button