Social

O nouă șansă pentru copiii cu autism din Vâlcea! S-au pus bazele înființării Centrului Terapeutic ”Prietenii Anastasiei”

Anastasia Ioana Tomoiagă este o fetiță specială, care în luna august va împlini 8 ani. Pasionată de pictură, ea are deja un prim vernisaj. Oamenii i-au putut admira talentul în luna decembrie a anului trecut. Anastasia este fiica fostului arbitru de fotbal Claudiu Tomoiagă și nepoata profesorilor Grigore și Rodica Tomoiagă. Până la un an, Anastasia a fost un copil normal. S-a dezvoltat ca orice alt copil, a avut o evoluție absolut firească.

”La un an și trei luni am constatat că Anastasia, în loc să asimileze cuvinte noi în vocabular, le folosea din ce în ce mai rar și pe cele pe care le știa până când nu a mai spus nimic. Ni s-a părut că ceva nu e în regulă. Pediatrul ne-a spus, inițial, să nu ne facem probleme, că va începe să vorbească după vârsta de doi ani. A trecut timpul, dar nu s-a schimbat nimic. Am mers la psiholog, iar după câteva ședințe ni s-a transmis că ar fi bine să mergem la un specialist, fiind bănuită de elemente autiste. Ulterior am ajuns la București, Deva, Vâlcea, Tg. Mureș și toți specialiștii ne-au confirmat diagnosticul. Anastastia a fost diagnosticată cu TSA (Tulburări de Spectru Autist). Autismul nu se vindecă niciodată, dar se poate ameliora. Cum? Prin foarte multe terapii! Cu cât copilul lucrează mai mult și este diagnosticat la o vârstă mai mică, cu atât are șanse să se recupereze mai bine. Până la 7-8 ani, creierul absoarbe totul, ca un burete. După această vârstă nu mai absoarbe la fel informațiile pe care le primește”, a povestit Angela Tomoiagă, mama Anastasiei.

În Vâlcea există peste 100 de copii diagnosticați cu autism, dar nu și metode avansate care să-i ajute să se dezvolte, să se recupereze și să fie mai ușor integrați în societate. Astfel, pentru copiii cu TSA din Vâlcea, familia Anastasiei, Asociația Anastasia Ioana și Colegiul Pacienților, în parteneriat cu Sanmed-Affidea, Cofetăria Doux, Florăria Celeste Flori de Poveste, Gena Clinique, Fit Academy, Meraki, L`Atelier, au pus bazele înființării Centrului Terapeutic ”Prietenii Anastasiei”.

”Pentru Anastasia și mulți alți copii, terapiile clasice nu mai au efect. Au nevoie de mai mult! Au nevoie și se recomandă terapii de grup și terapii inovative. În Vâlcea nu există așa ceva. În urmă cu trei ani am participat pentru prima dată la Ultramaratonul «Alerg 24 de ore-Autism-Marea Neagră». Atunci am descoperit Centrul Psihologic Marea Neagră. Am mers cu Anastasia în acest centru în luna ianuarie a acestui an, iar ea a beneficiat timp de o săptămână de aceste terapii inovative și de grup. Este total altceva! Dar pentru ca rezultatele să fie cele dorite, e nevoie de consecvență. Nu avem posibilitatea să mergem constant la Constanța, iar pentru Anastasia și ceilalți copii din Vâlcea diagnosticați cu autism am decis că trebuie să facem tot ce ne stă în putință pentru a avea la noi în județ un centru terapeutic în adevăratul sens al cuvântului. Pentru a avea succes, proiectul are nevoie de multă susținere, așa că suntem deschiși la orice fel de parteneriate care ar putea ajuta la înființarea unui centru terapeutic performant. Îi așteptăm alături de noi pe toți cei care doresc și au posibilitatea să sprijine acest demers”, a mai transmis Angela Tomoiagă, președintele Asociației ”Anastasia Ioana”.

Pe Licitații Civico Vâlcea, Roxana Moise a scos la licitație adidașii care au ajutat-o să aibă succes la Exatlon. Sanmed oferă servicii și tratament stomatologic

La Constanța, se practică terapia Tomatis, terapia prin Artă, terapia cu roboței Nao și Zora și multe alte metode inovative. Centrul Terapeutic ”Prietenii Anastasiei” va încerca să le implementeze și la Vâlcea. Fără un buget adecvat nu va fi posibil. Pentru cei care vor să sprijine proiectul, persoane fizice sau juridice, a fost lansată o pagină de facebook: Licitații Civico Vâlcea. Pe această pagină partenerii din proiect scot la licitație diverse produse și servicii. Sub deviza ”Luna MAI binelui”, sunt deja disponibile anumite servicii și produse. Sanmed scoate la licitație consultații și tratamente stomatologice, Celeste Flori de Poveste pune ”în joc” o instalație florală și trei aranjamente florale, Roxana Moise, de la Fit Academy, și-a scos la licitație adidașii pe care i-au purtat în celebrul concurs de tip reality Exatlon, Claudiu Tomoiagă speră să strângă bani pentru proiect de pe tricoul pe care l-a purtat la Ultramaratonul ”Alerg 24 de ore Autism-COVID 19”, Cofetăria Doux oferă spre licitare platouri cu prăjituri. Sunt doar câteva exemple.

”Roboțelul Nao, creat de americani pentru a lucra cu copiii cu autism, costă 10.000 de euro, iar programul în limba română, încă 5000 de euro. Pentru Terapia Tomatis trebuie să mergi în Franța, la cursuri, iar la final ți se oferă un device electronic, care emite în căști sunete, muzica lui Mozart și cântece gregoriene filtrate. Copilul, în timp ce ascultă această muzică, lucrează cu terapeutul și învață să aibă atenție distributivă. Cursul costă 5000 de euro. Nu avem la Vâlcea nici măcar o camera senzorială! Toate acestea presupun, cum am exemplificat, un efort financiar susținut și tocmai de aceea am cerut sprijin. Pentru Dog Terapy, ne-am interesat, am găsit într-un final un Golden Retriever, un câine special, pe care îl vom duce la București, la centrul canin, pentru a fi antrenat să lucreze cu copiii cu nevoi speciale. În acest centru ne dorim să poată fi urmate atât terapii individuale, cât și terapii de grup, terapii inovative, de integrare și socializare. Vrem să organizăm diverse cursuri, ateliere (de pictură, olărit și multe altele), atât pentru copiii cu nevoi speciale, cât pentru copiii tipici, astfel încât să-i ajutăm să învețe lucruri noi, să se integreze, să socializeze”, a detaliat mama Anastasiei.

”Este nevoie de implicare societății civile și a autorităților locale pentru dezvoltarea acestui centru social”

Reprezentanta Colegiului Pacienților a transmis, de asemenea, un mesaj, subliniind faptul că, pentru ca acest proiect să aibă succes, este nevoie de implicarea tuturor, a societății civile și a autorităților locale. ”La nivelul județului Vâlcea, aceste servicii de terapie lipsesc, perspectivele de recuperare și integrare ale copiilor diagnosticați cu autism fiind îngrijorătoare. Susținem acest demers și credem că este nevoie de implicarea societății civile și a autorităților locale pentru dezvoltarea acestui centru social de recuperare de care copiii au mare nevoie”, a declarat Andreea Lobonțiu, președintele Asociației ”Colegiul Pacienților”, Sucursala Vâlcea.

”Acești copii vor deveni adulți. Dacă nu sunt ajutați acum să se integreze, mai târziu tuturor ne va fi greu”

”Trebuie să înțelegem că nu mai putem ignora realitatea și adevărul. Acești copii există! Vor deveni adulți și vor fi niște produse ale societății. Dacă nu sunt ajutați acum să se integreze, mai târziu ne va fi tuturor greu, vor deveni o mare problemă socială. Noi, ca părinți, trebuie să conștientizăm acest lucru și să facem mai mult. Nu mă adresez doar părinților de copii cu autism. Eu sunt și mama Petrei, un copil tipic. Nu poți să zici, eu nu am copil cu autism, nu mă afectează, nu mă interesează! Copilul tău tipic va crește, va deveni și el adult și va trebui să muncească pentru ca o parte din impozitele pe care le va plăti să ajungă la Anastasia și alți copii cu dizabilități. Copilul tău va trebui să știe să trăiască lângă un copil cu nevoi speciale. Eu, ca și părinte de copil cu nevoi speciale, nu-mi doresc ca el să fie un întreținut de statul roman toată viața! Nu-mi doresc ca al meu copil să aibă un certificat de handicap toată viață! Îmi doresc să devină un adult funcțional. Că nu o să fie niciodată recuperat în proporție de 100%, că nu o să fie niciodată un adult tipic, asta știu, dar e datoria  noastră, ca adulți, să facem tot ce ne stă în puteri pentru ca generației viitoare să-i fie ușor”, este mesajul unui părinte atât de copil cu nevoi speciale, cât și al unei fetițe fără probleme de sănătate.

Articole Similare

Back to top button