Acasă Opinii MONDIAL

MONDIAL

190
0

Regalul fotbalistic, turneul final al Campionatului Mondial, îşi aşteaptă fluierul de start pe stadionul Soccer City din Johannesburg, Africa de Sud.
Câteva cifre sugestive ne duc la concluzia că, de la ediţie la ediţie, amploarea unui asemenea eveniment nu cunoaşte limite.
S-au cheltuit, pentru această ediţie, nu mai puţin de 12,5 miliarde euro, dintre care 8 miliarde pentru infrastructură. Suma de 2,5 miliarde de euro s-a investit în renovarea a cinci stadioane şi construcţia altor cinci noi.
FIFA va încasa aproximativ 3 miliarde euro din drepturile de televiziune şi a anunţat că bugetul alocat premiilor destinate echipelor participante a crescut faţă de ediţia din Germania din 2006, cu 60 %!
Au fost puse în vânzare 3 milioane de bilete, cu preţuri între 20 şi 1000 de euro, la mijlocul lunii mai fiind epuizate 2,5 milioane, nemaiexistând niciun bilet disponibil la meciul de debut (Africa de Sud-Mexic), la partida Brazilia-Portugalia din grupe, la cele două semifinale şi la finală.
Peste 65.000 de locuri de cazare în hoteluri au fost blocate încă din luna februarie.
Este primul turneu final găzduit de continentul african şi se întâmplă prima oară în ultimii 50 de ani când participă toate fostele campioane mondiale. Interesant este şi faptul că este primul Mondial la care sunt prezente ambele naţionale din Coreea, de Nord şi de Sud.
Deşi sporim amărăciunea necalificării României la acest turneu final, să amintim şi că sumele oferite de FIFA echipelor de club care dau jucători la echipele naţionale au fost mărite la 1600 de dolari pe zi pentru fiecare jucător!
De menţionat, în plus, că stadionul Soccer City, construit în 1987 şi renovat în anii 2007-2009, are o capacitate de 95.000 de locuri, înălţimea de 60 metri şi lungimea de 300 de metri!

Iulian VERNESCU