Marius Badea a fost inclus în programul Centrului de Excelenţă în arbitraj al UEFA

marius badea arbitru valcea* acesta este dedicat arbitrilor tineri, care au potenţial să devină în câţiva ani arbitri internaţionali

În acest moment, judeţul Vâlcea mai are doar 14 arbitri în lotul naţional. Dintre aceştia, patru ar urma ca la finele acestui an sau al sezonului competiţional să îndeplinească criteriile Regulamentului de Organizare a Activităţii Arbitrilor de Fotbal pentru a părăsi loturile naţionale. În aceste condiţii, ipotetic vorbind, în lot ar mai rămâne doar zece arbitri vâlceni. Printre ei se regăseşte şi Marius Badea, un tânăr serios, ambiţios şi foarte dedicat activităţii pe care o desfăşoară. Acesta a urmat cursurile şcolii de arbitri în 2004, la Vâlcea. În 2005 a arbitrat primele meciuri la nivelul judeţului nostru. După trei ani, în care a urmat toţi paşii necesari şi a obţinut categoria I, a reuşit să promoveze în lotul Ligii a III-a ca arbitru asistent. A debutat la acest nivel la meciul dintre Building Vânju Mare şi FC Cisnădie, echipe care nu se mai regăsesc acum în niciunul dintre primele trei eşaloane. A avut evoluţii bune la acest nivel, rezultate pozitive la testările periodice susţinute de Comisia Centrală a Arbitrilor şi astfel, după trei ani de Liga a III-a, a promovat în Liga a II-a. S-a întâmplat acest lucru în 2011, atunci când a oficiat şi primul meci din eşalonul secund, partidă în care s-au întâlnit FC Snagov şi Gloria Buzău.

Vâlceanul a arbitrat trei dintre cele mai galonate echipe din fotbalul românesc: Steaua, Dinamo şi Rapid
* primul meci în Liga I a fost cel dintre Pandurii Tg. Jiu şi Corona Braşov

În cazul lui Marius Badea, Liga a II-a nu a fost „o căciulă prea mare”, ci din contră! Prestaţiile pe care le-a avut, seriozitatea şi conduita morală ireproşabilă pe care a afişat-o l-au ajutat să intre din nou în atenţia oficialilor CCA, cei care au avut încredere în arbitrul vâlcean şi i-au dat pe mână, în luna mai a acestui an, un meci de Liga I. Marius s-a aflat la una dintre linii la meciul dintre Pandurii Tg. Jiu şi Corona Braşov. A confirmat aşteptările, astfel că a avut în continuare meciuri la cel mai înalt nivel, în România. De atunci şi până în prezent a mai arbitrat în Liga I: FC Botoşani – Dinamo Bucureşti, Oţelul Galaţi – Pandurii Tg Jiu, FC Braşov- Concordia Chiajna, Concordia Chiajna – Rapid Bucureşti şi Rapid  Bucureşti – Ceahlăul Piatra Neamţ. De asemenea, a fost delegat în Cupa Ligii, la meciul dintre Viitorul Constanţa şi FC Botoşani, dar şi în Cupa României, la Steaua – Avântul Bârsana şi Oţelul Galaţi – Pandurii Tg. Jiu. Practic, până în prezent acesta a avut ocazia să arbitreze toate cele trei echipe de legendă din Capitală, care au scris istorie în fotbalul românesc în anii trecuţi: Steaua Bucureşti, Rapid Bucureşti şi Dinamo Bucureşti.

Instruit de italianul Roberto Rosseti şi neamţul Felix Brich

Pentru Marius Badea anul 2014 a fost unul de vârf în activitatea profesională. Pe lângă faptul că a arbitrat în Liga I, acesta a fost selectat de CCA pentru a participa la cursul organizat de comisia de arbitri din cadrul Federaţiei Europene de Fotbal (condusă de renumitul Pierluigi Collina), pentru arbitrii tineri, de perspectivă. Mai exact, a fost inclus în programul CORE (Centrul de Excelenţă al Arbitrilor), lansat de englezul David Elleray în anul 2010, care a drept scop formarea şi promovarea tinerilor care au demonstrat că au potenţial pentru a ajunge în viitor arbitri internaţionali, purtători ai ecusonului FIFA. Din România doar trei arbitri au avut acest privilegiu. A fost formată o brigadă completă, din care mai fac parte, alături de Marius Badea, bistriţeanul Mihai Marica (arbitru asistent) şi Marian Barbu (central), din Făgăraş. După ce au fost testaţi în ţară de către Comisia Centrală a Arbitrilor, fizic, teoretic şi practic, iar apoi li s-au verificat cunoştinţele la limba engleză, cei trei au mers la sediul UEFA de la Nyon, din Elveţia, unde au luat parte la cursurile CORE, care s-au desfăşurat pe durata a zece zile. S-a întâmplat acest lucru în luna octombrie a acestui an. În Elveţia, la acest curs au fost aleşi să participe 24 de arbitri tineri din opt ţări. În această perioadă, au primit sfaturi din partea unora dintre foştii arbitri renumiţi pe plan internaţional. În afară de David Elleray, la cursul de la Nyon printre lectori s-a regăsit şi italianul Roberto Rosetti, un fost arbitru cu o carte de vizită bogată, care a oficiat la Campionatele Mondiale din 2006 şi 2010, a condus finala Campionatului European din 2008, dintre Germania şi Spania, dar şi multe meciuri importante din Liga Campionilor. A fost purtător al ecusonului FIFA timp de opt ani, din 2002 până în 2010. De asemenea, arbitrul finalei Europa League din sezonul trecut, dintre Benfica şi Sevilla, neamţul Felix Brych, a fost invitat de către Comisia Europeană a Arbitrilor să împărtăşească tinerilor care aspiră la un loc pe lista FIFA o parte din experienţele sale, cele mai multe, de la Campionatul Mondial din Brazilia, din acest an.

Marius Badea, împreună cu alţi doi colegi români de-ai săi, delegaţi să oficieze meciuri din Liga a IV-a din Franţa

Pe lângă testele fizice, teoretice şi altele la care au fost supuşi, Marius Badea şi ceilalţi doi colegi ai săi au fost delegaţi să oficieze şi un meci din Liga a IV-a din Franţa, de undeva de lângă Lyon. Cei trei arbitri români s-au prezentat foarte bine la toate probele, inclusiv la cea practică. Printre altele, aceştia au primit şi un program de pregătire, pe care să-l urmeze până la următorul curs. Aceştia ţin legătura cu specialiştii din cadrul Comisiei Europene a Arbitrilor, cărora trebuie să le transmită periodic nivelul fizic la care se află, programul strict pe care-l urmează şi orice problemă care apare. Dacă primul a fost un curs introductiv, cel care va urma va fi unul de consolidare. Marian Barbu, Marius Badea şi Mihai Marica se vor întoarce la Nyon anul viitor, pentru un alt curs intensiv dedicat arbitrilor care au potenţial pentru a deveni în câţiva ani arbitri internaţionali. CORE nu garantează participanţilor includerea automată a acestora pe lista FIFA, însă cei care ajuns aici pot spune că au făcut un pas important pentru a deveni arbitri internaţionali. Mai mult de jumătate dintre cei care au luat parte la aceste cursuri în ultimii ani (aproximativ 55 la sută), au ajuns ulterior pe lista FIFA. Avem exemple în acest sens chiar din România. Radu Petrescu, Valentin Avram şi Andrei Constantinescu au participat la cursul CORE în anii trecuţi, iar acum doi dintre ei, Petrescu şi Avram, se află pe lista FIFA. De asemenea, anul trecut, CCA i-a selectat pe Horaţiu Feşnic, Mircea Grigoriu şi Alexandru Cerei. Dintre aceştia, Mircea Grigoriu a primit deja ecusonul FIFA în acest an, luându-i locul lui Aurel Oniţa, care a ajuns la limita de vârstă. Cu alte cuvinte sunt şanse ca şi Marius Badea să ajungă la un moment dat în această postură. Ultimul arbitru internaţional pe care l-a avut judeţul nostru a fost Augustus Constantin, retras din activitate, care se regăseşte în prezent în cadrul Comisiei Centrale a Arbitrilor. (S.S.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button