Liga NationalaHandbal

Liga Naţională, în pericol să rămână cu doar 12 echipe

* dacă CSM Cetate Deva se retrage din campionat, nu va mai retrograda direct în Divizia A nicio echipă

În week-end-ul trecut ar mai fi trebuit să se dispute şi meciul dintre CSM Cetate Deva şi SCM Craiova. Nici acesta nu a mai avut loc, dar nu din cauza vremii, precum în alte situaţii. Echipa gazdă, CSM Cetate Deva, a anunţat Federaţia Română de Handbal că nu va putea găzdui această confruntare „din cauza unor probleme interne”. Situaţia este mai gravă decât atât, întrucât există posibilitatea ca gruparea din Deva să se retragă din campionat din cauza lipsei banilor.

Din câte se pare, managerul echipei, Marian Muntean, a primit la începutul sezonului promisiuni că va fi sprijinit de autorităţile locale pentru ca echipa din Deva să joace în Liga Naţională, ca urmare a invitaţiei venită din partea FRH, după ce HM Buzău a renunţat la dreptul de a evolua în primul eşalon. Primăria şi Consiliul Judeţean nu l-au ajutat din punct de vedere financiar, astfel că CSM Cetate Deva se vede nevoită să declare forfait competiţiei. În aceste condiţii, în care nu se vor găsi soluţii la Deva pentru continuarea activităţii, Liga Naţională va merge înainte cu doar 12 echipe. După cum se cunoaşte, s-a mai retras din campionat şi CSM Ploieşti, tot din lipsa banilor. În cazul în care CSM Cetate nu se va salva de la „pieire”, conformaţia clasamentului Ligii Naţionale nu se va schimba, întrucât echipa din Deva a pierdut, oricum, toate cele zece meciuri de până acum.

Ocupantele locurilor 11 şi 12 din primul eşalon vor participa la un baraj pentru menţinerea în „Elită”

Dacă vor rămâne 12 echipe, nu va mai retrograda nimeni direct, la finalul sezonului. În subsolul clasamentului, lupta se va da doar pentru evitarea locurilor 11 şi 12, care duc la baraj. Pe aceste locuri se află acum Danubius Galaţi şi CSM Unirea Slobozia. Echipa de handbal vâlceană nu se situează la o distanţă prea mare faţă de locul 11, având un avantaj minim, de doar două puncte, faţă de Danubius Galaţi. Oricare dintre echipele care vor ocupa locurile 11 sau 12 la finalul sezonului, au de ce se teme în privinţa retrogradării. La baraj este foarte posibil să participe şi Dinamo Bucureşti, echipă care şi-a consolidat lotul în această iarnă şi care are planuri mari de viitor. Conform informaţiilor apărute în presa centrală, pe lista de transferuri a formaţiei dinamoviste s-ar afla jucătoare de talie mondială, precum Mayssa Pessoa, Ana Paula Rodrigues, campioanele europene Marit Jacobsen şi Silje Waade, dar şi „tricolorele” Aneta Pîrvuţ Udriştoiu, Mădălina Zamfirescu, Gabriella Szucs, Gabriela Perianu, Eliza Buceschi şi alte câteva jucătoare care acum evoluează pentru Dunărea Brăila. De asemenea, la Dinamo ar urma să ajungă şi un antrenor cu nume, printre cei vizaţi pentru acest post regăsindu-se fostul antrenor secund al naţionalei feminine, Costică Buceschi, dar şi daneza Mette Klit, care, în România, s-a mai ocupat de pregătirea formaţiilor Oltchim Rm. Vâlcea şi CSM Bucureşti. Până când toate acestea se vor concretiza, deocamdată, pentru promovarea în primul eşalon se luptă, printre altele, Alina Horjea Branişte, Ramona Farcău, Alla Sheiko, Irina Shutska şi alte câteva handbaliste cunoscute pe plan intern. Acestea sunt pregătite de către Nicoleta Gîscă Alexandrescu. Dinamo speră la promovarea directă, însă diferenţa ce o desparte de primul loc (ocupat de Rapid Bucureşti, care are 10 victorii din tot atâtea meciuri disputate) este destul de mare pentru acest nivel, de şase puncte. Pe locul 3 în această serie se află HM Buzău, echipă care anul trecut a refuzat să participe în Liga Naţională. (S.S.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button