Administratie

Guvernul a făcut „varză” ghidul de finanţare pentru introducerea gazelor cu bani europeni. Dezastru naţional: nici 5 localităţi nu se mai încadrează!

  • Vlădulescu, de la Budeşti, nu renunţă la investiţie şi o face din bugetul local şi contribuţia concesionarului, Premier Energy

Primarul Ion Vlădulescu, de la Budeşti, a răspuns întrebărilor puse atât direct de către locuitorii din comună, cât şi pe reţelele de socializare, în legătură cu proiectul privind introducerea gaze. Alesul PNL a făcut cunoscut că, în momentul de faţă, investiţia este în faza de proiectare, iar studiul de fezabilitate este realizat pentru o reţea de 25 de kilometri.

Proiectul pentru Budeşti va fi gata în câteva luni

„Aşadar, începem proiectarea pentru primii 25 de kilometri, urmând ca, ulterior, să facem extinderi. Licitaţia care a vizat inclusiv concesiunea pe toată comuna şi execuţia este încheiată. Firma câştigătoare este Premier Energy, un concern internaţional, al 3-lea ca forţă prezent pe piaţa românească. De aceea, eu consider că este o treabă serioasă şi că ceea ce am aşteptat cu toţii atâţia ani se va întâmpla curând. Care sunt următorii paşi concreţi? Cred că proiectarea se va încheia în 2 luni. Între timp, trebuie să atragem finanţare şi să începem efectiv lucrările. Proiectul nu va mai fi realizat cu fonduri europene, cum doream, din cauză că cei care gestionează aceste programe de finanţare le-au ameţit până le-au făcut varză. Au făcut mai multe modificări şi atât de „bune” încât s-ar putea ca nicio localitate din Vâlcea să nu se încadreze în noile condiţii”, a declarat Ion Vlădulescu. Dezvoltând subiectul, primarul de la Budeşti a atras atenţia, potrivit informaţiilor sale, din cele peste 200 de proiecte depuse până acum la nivel naţional, nici 5 să nu fie finanţate.

Primii 25 de kilometri, în Racoviţa, Linia, Budeşti, Barza, Bârseşti şi Ruda

„Ghidurile au fost făcute foarte prost. În loc să simplifice lucrurile şi să ajute la atragerea de fonduri europene, le-au complicat şi mai mult. Vă dau şi un exemplu de condiţie absurdă, dacă vreţi: primăriilor care am făcut concesiunile nu ni se permite să depunem documentaţii. Acum 2 ani, au dat lege prin care ne-au permis şi chiar ne-au grăbit să facem concesiunile. Noi am percutat, ne-am mişcat repede, iar pentru asta suntem taxaţi. În ce ţară se mai întâmplă aşa ceva? Este şocant! În aceste condiţii, n-am mai cheltuit 2 miliarde de lei vechi pentru a depune documentaţia pentru finanţare europeană. Voi folosi banii pentru a băga concret conductă de gaze, atât cât mă încadrez de aceşti bani, pe care altfel i-am fi pierdut”, a subliniat primarul de la Budeşti. Întrebat cum va continua investiţia privind introducerea gazelor, Vlădulescu ne-a comunicat faptul că lucrările se vor realiza cu banii firmei Premier Energy, ai primăriei, de la bugetul de stat şi din credite bancare. „Îi asigur pe locuitorii din Budeşti că, în primă fază, cel puţin pe cei 25 de kilometri despre care vorbeam, vom introduce gaze, indiferent de varianta de finanţare a proiectului. Asta înseamnă Racoviţa, Linia, Budeşti, Barza, Bârseşti şi Ruda. Investiţia, cu tot cu staţia de reglare a presiunii, se ridică la 100 de miliarde de lei vechi, din care concesionarul trebuie să asigure 18 mld. şi noi restul. Cu sprijin, fără sprijin, voi duce acest la bun sfârşit. Eu sper însă ca Guvernul să lanseze PNDL-ul pentru gaze pe care l-a promis şi să ne ajute. Aşa ar fi normal! O variantă ar fi şi simplificarea ghidului şi să revenim la finanţarea pe fonduri europene. Dacă nu se întâmplă nici una, nici alta, noi, Budeştiul, tot ne vom mai descurca, dar sute de alte localităţi vor avea probleme”, a concluzionat primarul Ion Vlădulescu. Pentru ca sistemul de alimentare cu gaze să acopere întreaga comună, în următorul deceniu, pe lângă cei 25 de kilometri de reţea prevăzuţi în faza I, ar mai trebui introduşi încă 45.

Articole Similare

Back to top button