Diverse

EDITORIAL / Messi sau Modric? Mbappe sau Hakimi?

Acestea sunt întrebările acestor zile în fotbalul mondial.
Marţi şi miercuri vom afla răspunsul la ele şi vom şti cine va juca finala pe „Lusail” duminica viitoare.
Optimile care nu se terminaseră la ultima noastră întâlnire pe teme de campionat mondial au propus o primă mare surpriză: Marocul trimitea marţi acasă Spania lui Luis Enrique după un joc de 120 de minute fără gol şi cu un neverosimil 3-0 la penalty-uri datorat execuţiilor cu picioarele tremurânde ale spaniolilor şi paradele excepţionalului Bono.
Miercuri şi joi au fost zile de pauză înaintea sferturilor de finală. Sferturi care au mai detonat două „bombe”: „expulzarea” brazilienilor şi portughezilor ale căror echipe erau mari favorite la casele de pariuri pentru semifinale şi finală. Vineri după amiază spre seara selecţionata „auri-verde” a plătit tribut marilor ratări şi unui moment de rătăcire în prelungiri, a fost egalată şi învinsă la loviturile de departajare de o Croaţie nemuritoare cu Modric „zeu” la…37 de ani! Croaţie care a avut şi un portar- Livakovic- senzaţional pe tot parcursul jocului, dar mai ales la penalty-uri, la fel ca şi în meciul din optimi cu Japonia.
Seara de vineri a propus super confruntarea dintre Argentina şi Olanda, reeditare a finalei din 1978 şi a semifinalei din 2014. A câştigat şi acum ca şi atunci echipa sud- americană după acelaşi dramatism al penaltiurilor cu Messi în rol de „primadonă” (pasă de gol genială, gol de la punctul cu var şi primul penalty transformat, cel care a dat atâta încredere portarului argentinian şi celorlalţi executanţi).
Sâmbătă nu am mai avut prelungiri şi lovituri de departajare ci două meciuri echilibrate în care, în primul, s-a consemnat o nouă mare surpriză, eliminarea Portugaliei lui Cristiano Ronaldo de către senzaţionalul Maroc al lui Hakimi, Ziyech şi En-Nesyri.
Maurii, după o mie de ani au mai cucerit odată Peninsula Iberică doar în patru zile, eliminând pe rând Spania şi Portugalia!
Sâmbătă seara a avut loc meciul vedetă al sferturilor, „meciul secolului”, războiul de…100 de minute (nu de 100 de ani!) dintre Franţa şi Anglia. Istoria a fost rescrisă şi, de data aceasta, francezii au ieşit învingători! Meritat, căci au fost mai buni şi s-a demonstrat că dacă Mbappe are o zi mai slabă, echipa este puternică şi câştigă şi fără aportul său principal.
Marţi seară, Argentina încearcă să ajungă în a şasea sa finală de campionat mondial, după cele din 1930, 1978, 1986, 1990 şi 2014. Au triumfat în ’78 şi în ’86, au pierdut în celelalte trei, iar acum speră să egaleze scorul la trei, să devină din nou campionii planetei şi Messi să fie cu adevărat noul „El Rey” al fotbalului mondial (actualul „El Rey”, marele Pele se luptă cu boala pe un pat de spital din Rio de Janeiro). Se vor lupta însă cu o Croaţiei care nu se predă nici moartă şi care doreşte şi ea mai mult decât titlul actual de vicecampioană mondială.
Miercuri seară maurii marocani vor încerca „să treacă Pirineii” şi să supună şi regatul Franţei aşa cum au făcut cu întreaga Peninsulă Iberică săptămâna trecută. Va fi greu, dar nu imposibil având în vedere că sunt singura echipă cu un singur gol primit în cinci meciuri şi acela din penalty în meciul câştigat cu 2-1 în grupă, cu Canada!
Franţa este însă o nucă foarte tare, are din nou o echipă de vis şi doreşte şi ea al treilea titlu mondial şi al doilea consecutiv şi „înscăunarea” lui Mbappe ca nou rege al fotbalului pentru mulţi ani de aici încolo căci nu are decât 23 de ani şi 11 luni.
Avem şi câteva premiere: pentru prima dată în istoria fotbalului o echipă din Africa (Maroc) ajunge în semifinalele campionatului mondial şi un club din Franţa (PSG) dă trei din patru fotbalişti reprezentativi în semifinalele mondiale: Messi (pentru Argentina), Mbappe (pentru Franţa) şi Hakimi (pentru Maroc); la Croaţia, Modric vine de la campioana cluburilor europene, Real Madrid.
Vă încumetaţi la pronosticuri?
Să vă aud!
Aveţi grijă de voi!
• Dan- Cătălin Săraru

Articole Similare

Back to top button