Administratie

În doar doi ani de mandat, Mihai Pătru a promovat investiţii de milioane de euro la Ocnele Mari

Recent, pe un post naţional de televiziune, a fost publicat un reportaj în care oraşul Ocnele Mari era prezentat într-o lumină proastă. Primarul din localitate, Mihai Pătru, a ţinut să precizeze că Ocnele Mari se prezintă astăzi într-o cu totul altă situaţie. „Reportajul de pe Kanal D a fost vechi. Filmările au fost făcute la puţin timp după ce eu am preluat funcţia de primar. Oricum, până în luna noiembrie a anului 2016. Ele au fost publicate acum, la aproape doi ani distanţă. Au încercat să ne denigreze, comparându-ne cu o localitate dezvoltată din Ungaria. Informaţiile erau eronate. Nu mai corespund cu realitatea de azi. Munca în administraţie este grea, dar am făcut eforturi foarte mari şi într-un an şi zece luni am reuşit să promovez multe proiecte. Şi nu mi se pare normal să fie astfel denigrată o localitate în care se fac eforturi intense pentru dezvoltarea ei. Mănăstirea «Maicii Domnului» este prinsă într-un program european, pentru reabilitare. Primăria a sprijinit parohia cu 50 mii, ca să nu piardă finanţarea. În perioada 2016-2018 am introdus reţeaua de apă pe strada Pinilor, pe strada Nucilor. De asemenea, ulterior acelei filmări, am modernizat centrul civic, la care se lucrează şi în prezent”, a spus Mihai Pătru.

Parcuri de joacă, străzi asfaltate, centru civic modernizat şi o nouă bază sportivă, în staţiune

Edilul din Ocnele Mari a promovat, în cei doi ani de mandat, o serie de investiţii, menite să ducă localitatea la un alt nivel. Unele dintre acestea au fost deja finalizate, iar altele urmează să fie implementate, astfel: „Proiectele de investiţii pe care le-am promovat ating majoritatea domeniilor de dezvoltare. Sunt de mare anvergură şi denotă faptul că oraşul Ocnele Mari a început să meargă pe o cale mult mai bună din punct de vedere economic şi turistic. În primul rând, ne-am preocupat pentru a începe asfaltarea drumurilor foarte greu accesibile. Avem un proiect de modernizare a străzilor prin PNDL, prin care se vor asfalta 6,42 kilometri. Vor intra în procesul de reabilitare străzile Buda, Valea cu Pruni, Poieniţa, Florilor, Nucilor, Aviatorilor, Şcolii, Goruniş, Luncă. Mai avem reabilitarea podurilor şi podeţelor, tot printr-un program pe PNDL, care se ridică la aproximativ 1,82 milioane lei. Vizează reabilitarea traversărilor Pârâului Sărat, respectiv podurile Cosota, podeţ Mătăsaru, Aviatorului, punte pietonală în spate la blocul L2 şi podul de la decantor. Sunt poduri care au fost greu încercate, sunt avariate şi singura soluţie e o construcţie nouă. Tot astfel, mai avem un proiect, care se află la faza achiziţiei pentru executarea lucrărilor, prin care vor fi amenajate două locuri de joacă ultra-moderne în parcurile Ocnele Mari şi Ocniţa. De asemenea, am făcut eforturi ca ştrandurile să arate din ce în ce mai bine şi toate obiectivele turistice. Avem cea mai mare bogăţie, sarea, apa sărată, un medicament pentru turiştii care vin să se trateze de boli reumatismale, genitale şi altele, puncte de atracţie turistică, precum Fântâna Buridava, Lacul Doamnei, Evantaiul Fagul Miului, Salina Ocnele Mari şi trebuie să le exploatăm cum trebuie. Ne-am îndreptat atenţia şi către centrul localităţii. Avem proiecte care se ridică la 7 milioane lei pentru amenajarea peisagistică, în zona Casei de Cultură, a Primăriei, precum şi amenajarea trotuarelor, pe strada 1 Decembrie, strada Ştrandului şi strada A.I. Cuza, de la Salină până la Decantor şi către ştrand. Sunt în execuţie aceste lucrări. După multe demersuri, canalizarea e şi ea pe ultima sută de metri. După finalizarea lucrărilor, vom turna un covor nou de asfalt de la intrarea în Ocnele Mari până în zona podului, aproape de primărie. Pentru tinerii din Ocnele Mari am făcut şi un teren de fotbal sintetic în curtea Şcolii «Costea Marinoiu», care este prevăzut cu instalaţie nocturnă”.

Cetăţenii de pe străzile Valea Bradului şi Nicolae Bălcescu vor avea acces la gaze naturale la iarnă

„Suntem într-un program european pentru introducerea reţelei Wi Fi, dar şi într-unul care vizează extinderea şi modernizarea iluminatului stradal, cu lămpi LED, care ar diminua consumul şi implicit costurile. Mai avem pe POR, Axa 13, un proiect de 2,5 milioane de euro, prin care vom construi un bloc de locuinţe sociale în Ocniţa, vom reabilita Grădiniţa Ocniţa, vom amenaja trotuare şi vom moderniza străzile Şcolii, Goruniş, Valea Grădinilor, Lacurilor, 22 Decembrie şi legătura între trotuarele Ocniţa şi Ocnele Mari. Am mai fost într-un program de extindere a reţelei de gaze (proiect de 280 mii lei). Lucrările au fost executate, iar cetăţenii de pe străzile Valea Bradului şi Nicolae Bălcescu vor avea acces la gaze naturale în această iarnă. O altă investiţie se referă la reabilitarea şi extinderea reţelei de alimentare cu apă şi apă uzată în punctul Buda, Ştrandul Ocnele Mari. Mai avem în plan montarea unor camere de supraveghere video în oraş, pentru siguranţă. Tot astfel, suntem în stadiul elaborării planului urbanistic zonal, fiindcă în localitate lipsea PUZ-ul şi avem în vizor ca măcar centrul să fie pe un PUZ actualizat. Cu bani din bugetul local, aproximativ 380 mii lei, am făcut şi drumul către Buda, Vlădeşti, Olăneşti, pe o lungime de 3 kilometri, realizându-se, astfel, legătura între staţiuni”, a mai precizat edilul din Ocnele Mari.

În această vară, la Ocnele Mari se vor desfăşura două evenimente majore: Memorialul „Vasile Militaru” şi Festivalul Centenar Buridava

Reprezentanţii administraţiei publice locale şi-au îndreptat atenţia şi către sectorul cultural-educaţional. Pentru a pune în valoare patrimoniul local vor menţine tradiţia şi vor organiza şi în acest an două evenimente majore. Este vorba despre Memorialul „Vasile Militaru”, care va avea loc pe 9 iulie şi despre Festivalul Centenar Buridava, programat în perioada 3-5 august. „Festivalul Buridava a luat fiinţă în anul 2016. Acesta este menit să atragă investitori, turişti în zonă şi să promoveze valorile oraşului. Am avut invitaţi artişti de renume încă din start, solişti consacraţi. Vom păstra tradiţia. În august vom organiza cea de-a treia ediţie. Se numeşte Festivalul Centenar Buridava, pentru că e normal să ne legăm şi de istoria României, de sărbătorirea a 100 de ani de la Marea Unire. Festivalul va avea loc în zilele de 3, 4 şi 5 august. Şi Societatea de Exploatare a Sării sponsorizează acest eveniment. Intrarea în salină va fi gratuită. Vom avea invitate multe personalităţi, nume sonore, printre care şi actorul şi regizorul Dan Puric. De această parte culturală se va ocupa Aura Popescu, reprezentanta Casei de Cultură «Mircea Demetriade”. În afara festivalului, mai avem şi Memorialul «Vasile Militaru», prilej cu care îl vom omagia pe poetul nostru Vasile Militaru şi pe toţi cei care au avut ghinionul să stea în puşcăriile comuniste din Ocniţa. Deşi au fost asupriţi, nu au uitat niciodată pentru ce luptă şi este şi obligaţia noastră morală să realizăm aceste evenimente”, a făcut cunoscut Mihai Pătru. „Suntem deosebit de bucuroşi să avem ca partener anul acesta Compania Naţională a Sării în realizarea evenimentului centenar Buridava. Vom merge mai departe cu această denumire pentru că ţinem în mod deosebit să aducem în memoria colectivă Cetatea Dacică Buridava. Este o zonă pe care dorim să o exploatăm din punct de vedere ştiinţific, cultural-istoric şi ulterior, economic. De asemenea, ne bucurăm să avem în acest sens şi sprijinul domnului primar. Festivalul va debuta pe 3 august, la ora 10.00, la Casa de Cultură, cu un eveniment deosebit de important, o expoziţie de artă fotografică, cu portrete ale bărbatului dac, iconografia europeană a domnului profesor Leonard Velcescu, membru al Academiei Române, profesor la Sorbona, care va susţine şi o conferinţă. În fiecare zi, în Salină vor fi conferinţe legate de acest subiect, de unire şi evenimente culturale pentru copii şi tineri. Am stabilit, în principiu, şi programul artistic. Mai avem nevoie de unele confirmări. Lista finală cu artiştii care vor urca pe scena festivalului o vom avea în jurul datei de 15 iulie”, a completat Aura Popescu, directorul Casei de Cultură din Ocnele Mari. (S.S.)

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button