Diverse

Dan Săraru: „Pe perioada mandatului meu de vicepreşedinte nu vreau să mai aud discuţii cu privire la existenţa arbitrilor corupţi”

Încă din copilărie, Dan Săraru a avut viciu. Acesta s-a numit fotbal, un fenomen de care nu a reuşit să scape nici până astăzi. A fost jucător, antrenor, delegat, preşedinte de club, suporter înfocat, a trecut prin toate etapele, iar meritul de a fi iubit sportul-rege, căruia i s-a dedicat în totalitate şi i-a oferit totul, a fost apreciat de majoritatea iubitorilor fotbalului din judeţ, care la sfârşitul anului trecut l-au desemnat pe primarul din Şirineasa să-i reprezinte în Biroul Executiv al AJF din postura de vicepreşedinte. Dan Săraru încearcă să supervizeze acum tot ce se întâmplă în fotbalul judeţean, inclusiv sectorul arbitrilor, un capitol care a ridicat întotdeauna probleme, reale sau „fabricate” de anumiţi conducători. Iar pentru că a promis transparenţă în relaţia cu presa şi o cât mai bună comunicare cu oamenii de fotbal din judeţ, a acceptat să-şi facă cunoscute concluziile după patru etape în fotbalul judeţean, disputate în retur.

La Liga a V-a, impresionat de Conexin Runcu şi AS 2009 Popeşti

Vicepreşedintele AJF a urmărit în ultimele săptămâni meciuri în judeţ de la toate nivelurile şi şi-a putut crea o impresie despre fiecare eşalon valoric. La „Onoare” au existat două echipe care l-au impresionat, Conexin Runcu şi AS 2009 Popeşti, formaţii pe care le vede rezistând în Liga a IV-a, în cazul în care acestea vor promova. „La Liga a IV-a există o echipă care probabil că s-a detaşat decisiv în fruntea clasamentului, Damila Măciuca. De asemenea, foarte puternic a plecat şi echipa de pe locul 2, Posada Perişani, ambele formaţii amintite având maxim de puncte în retur. Vor urma trei meciuri interesante între ele, două în semifinalele Cupei României (faza judeţeană) şi una în campionat, în care se va vedea care este echipa mai bună în această primăvară fotbalistică. La retrogradare, se pare că două echipe au cam pierdut contactul cu plutonul, Unirea Păuşeşti Măglaşi şi Olteţul Alunu, pentru celălalt sau celelalte locuri retrogradabile luptându-se mai multe echipe. Ar putea retrograda doar trei echipe, dacă Damila promovează şi Ghecon nu retrogradează din Liga a III-a, dar ar putea retrograda chiar cinci echipe dacă Ghecon retrogradează şi Damila nu câştigă barajul. În Liga a V-a, este o luptă interesantă în seria I, acolo unde patru echipe au şanse de promovare, favorită fiind Conexin Runcu, după victoria concludentă de sâmbătă după-amiaza, cu Stejarul Vlădeşti. Şi în seria a II-a sunt tot patru echipe angrenate la promovare, Dinamo Şuşani, AS Creţeni, Alma Lex Drăgăşani şi CS Guşoeni, pe când în seriile a III-a şi a IV-a lupta se dă doar între două echipe, AS 2009 Popeşti şi Flacăra 2005 Horezu, în seria a III-a, Experti Popeşti şi Progresul Măldăreşti, în seria a IV-a. Am vizionat câteva dintre meciurile din Liga a V-a, din fiecare serie şi până acum echipele care m-au impresionat sunt Conexin Runcu şi AS 2009 Popeşti”, a spus Dan Săraru.

Fotbalul din Liga a V-a, la un nivel scăzut

Primarul din Şirineasa s-a obişnuit cu noul statut, a luat pulsul fotbalului judeţean şi a răspuns şi solicitărilor venite din partea conducătorilor de echipe. Dan Săraru a mărturisit, însă, că în primele patru etape nu au fost semnalate prea multe probleme. „Am avut discuţii cu foarte mulţi conducători, de cele mai multe ori legate de transferări, de anumite delegări de arbitri sau observatori şi legate de campionatele de juniori. Dar nu mi s-au semnalat lucruri grave întâmplate”, spune vicepreşedintele AJF, care a vorbit şi despre fotbalul din Liga a V-a, care se desfăşoară la un nivel scăzut, în opinia sa. „Fotbalul din Liga a V-a mi s-a părut de un nivel scăzut în majoritatea meciurilor pe care le-am urmărit. Sâmbătă după-amiază am văzut însă un meci care s-a ridicat peste ceea ce văzusem până acum la acest nivel: Conexin Runcu – Stejarul Vlădeşti. Dintre echipele favorite la promovare pe care le-am urmărit, consider că AS 2009 Popeşti, Conexin Runcu, Experti Popeşti şi Stejarul Vlădeşti, cu anumite transferuri făcute în perioada de vară, ar putea face faţă rigorilor Ligii a IV-a. Precizez că nu am urmărit echipele fruntaşe din seria a II-a (Drăgăşani), acolo unde am vizionat un singur meci, Oltul Ioneşti – Luceafărul Pesceana, echipe mai slab clasate”, a mai consemnat Dan Săraru.

„Voi încerca o cât mai echitabilă repartizare a arbitrilor”

Obişnuit să stea de cealaltă parte a baricadei, Dan Săraru a încercat să se pună acum şi în pielea arbitrilor, nu doar a conducătorilor de club şi a concluzionat că „arbitrajul este o problemă mai delicată, pentru că sunt mai mulţi factori care contribuie la desfăşurarea, în condiţii normale, a unui meci de fotbal din acest punct de vedere: valoarea arbitrilor, comportamentul jucătorilor, comportamentul conducătorilor, comportamentul spectatorilor, precum şi condiţiile de joc existente (suprafaţă de joc, marcaj corespunzător sau necorespunzător, anexe administrative – vestiare, duşuri, toaletă etc)”. „În general arbitrajele, în aceste prime patru etape, au fost bune. La CJA am fost plăcut surprins de modul în care se desfăşoară şedinţele, iar în privinţa delegărilor am încercat să corectez anumite deficienţe semnalate (delegări repetate la centru ale unor arbitri la trei meciuri la sfârşitul de săptămână sau la delegările unor arbitri la două meciuri la centru în aceeaşi zi). Etapa a IV-a din retur a consemnat, sper, pentru ultima oară, astfel de delegări, care s-au dovedit păguboase întrucât este destul de greu ca un arbitru să ducă la bun sfârşit două meciuri la centru în aceeaşi zi. Voi încerca, la delegări, o cât mai echitabilă repartizare a arbitrilor, în primul rând în funcţie de valoare şi apoi de alţi factori”, a promis vicepreşedintele AJF.

„La sfârşitul turui au fost meciuri cu incidente şi pentru că au existat mari restanţe financiare la brigăzile de arbitri”

Primarul din Şirineasa este de părere că unele incidente din tur s-au datorat şi lipsei banilor. Arbitrii nu au fost plătiţi, iar acest lucru le-ar fi distras atenţia. „Cred că arbitrajele au fost bune în acest retur, evitându-se incidentele grave. O importantă contribuţie au avut şi observaţiile făcute cu privire la arbitraj de reprezentanţii echipelor de Liga a V-a, de Liga a IV-a şi de copii şi juniori în cadrul Biroului Executiv, în urma cărora s-au luat anumite măsuri. Consider că la sfârşitul turului au fost meciuri cu incidente şi datorită faptului că au existat mari restanţe financiare la brigăzile de arbitri, cauzate de recesiunea economică prin care trece ţara. Datorită acestora şi prestaţia arbitrilor a fost una mai slabă. Însă, la ultima şedinţă a Comisiei Judeţene a Arbitrilor, s-au plătit şi ultimele restanţe din anul 2010, iar începând cu acest retur, măsura luată de BEX, ca meciurile să nu înceapă dacă echipa gazdă nu face dovada plăţii baremurilor de arbitraj, a fost una bună”, consideră vicepreşedintele AJF. De asemenea, Dan Săraru a promis că „voi continua supervizarea arbitrajelor şi a comportamentului spectatorilor şi a oficialilor, pentru că astăzi (n.r. – duminică, 3 aprilie) am fost la un meci de Liga a V-a în care am fost profund dezamăgit de modul în care era obligat să oficieze, la una dintre linii, un asistent. Meciul în cauză este Rapid Stoeneşti – AS 2009 Popeşti şi mi-am dat seama că în condiţiile actuale ale terenului de la Stoeneşti, un arbitru asistent (de pe partea cu băncile de rezerve) nu va putea niciodată să se concentreze şi să arbitreze corespunzător, aflându-se, pe întreaga durată a partidei, sub presiunea spectatorilor aflaţi la câţiva centimetri de el, întrucât pe acea parte nu există gard împrejmuitor”. „Aş dori ca pe perioada mandatului meu de vicepreşedinte să nu mai aud discuţii cu privire la existenţa arbitrilor corupţi. Consider că, uşor-uşor, în ultima vreme, cei suspectaţi de astfel de fapte, au ieşit din arbitrajul vâlcean”, a conchis vicepreşedintele AJF.

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button