Editorial

ANTRENORUL ŞI JUCĂTORII

Relaţia antrenor-jucători se bazează pe: respect reciproc, asumarea responsabilităţilor, acceptul indicaţiilor, comunicare de ambele părţi, exprimarea doleanţelor, cunoaşterea sarcinilor de joc, un pic pedagogie, un pic psihologie…Într-o frază, ar suna cam aşa: Un om se naşte, asimilează cunoştinţe, se cizelează, acumulează experienţa….Într-un cuvânt, devine mai mult sau mai puţin UN OM de o certă VALOARE. Antrenamentul presupune un efort de voinţă mare pentru renunţarea la multe plăceri, pentru depăşirea unor greutăţi si, mai ales, pentru depăşirea limitei psihologice şi fiziologice, de efort. Antrenamentul nu poate rămâne la nivelul mediu. Perfecţionarea nu se poate obţine numai de frica antrenorului şi a mustrărilor lui. Cei care au vrut să fie mari jucători, au putut să se antreneze şi au reuşit să se stăpânească. Tocmai din aceasta reiese sensul de perfecţionare a fotbalului, căruia i se impun multe eforturi şi multe renunţări, ca să se poată obţine acea perfecţionare, care nu se poate realiza numai pe baza unui singur factor, influenţa antrenorului. Antrenorul creează mijloacele, ambianţa, totalitatea formelor prin care jucătorul este îndemnat, convins si atras spre realizarea performanţei. De multe ori apar jucători care au toate calităţile de a deveni mari fotbalişti. Le lipseşte numai voinţa de a se abţine de la o serie de tentaţii. Aceşti jucători decad, se prăbuşesc, dispar cu tot regretul celor care credeau în ei. Aşadar, în cadrul antrenamentului, instruirea şi educaţia servesc afirmării marilor personalităţi fotbalistice. Cele două persoane mari ale fotbalului, cele două figuri centrale, jucătorul şi antrenorul, trebuie să găsească un mod de înţelegere comun.
Succesul unui antrenor nu înseamnă doar victoria în competiţii şi nu este obţinut doar printr-o aplicare a tehnicilor şi metodelor de pregătire. Antrenorul desfăşoară o activitate deosebit de complexă de formare şi dezvoltare a personalităţii sportivului şi este evident faptul că de multe ori personalitatea antrenorului este cea care modelează filosofia de pregătire şi favorizează performanţa sportivilor.
Daca antrenorul e valoros, dacă ştie meserie, respectul vine de la sine. Dacă nu are o valoare deosebită se poate impune prin caracter, prin calităţile pedagogice . Dacă nu are niciuna dintre cele două pierde vestiarul. Când unul sau câţiva jucători se întorc împotriva ta poate fi vina lor, dar când ai pierdut echipa atunci singurul vinovat e antrenorul. Rezultatul acestei relaţii antrenor jucător, trebuie să fie tot timpul VICTORIA.

Mădălin DOBRE

Articole Similare

Lasă un răspuns

Back to top button