Economie

Combinatul chimic de la Râmnicu Vâlcea continuă procesul de integrare

Oltchim a achiziţionat instalaţia de Oxigen-Azot de pe platforma petrochimică Arpechim Piteşti

Oltchim SA a finalizat pe 9 mai negocierile cu reprezentanţii OMV Petrom pentru achiziţia activelor aferente Instalaţiei de oxigen-azot de pe platforma petrochimică Arpechim Piteşti. Potrivit unui comunicat transmis de biroul de presă al companiei, instalaţia asigură necesarul de azot, oxigen şi aer comprimat pentru petrochimie, iar achiziţionarea sa va asigura independenţa furnizării de utilităţi în cadrul Diviziei Petrochimice Bradu.
În urma semnării contractului de vânzare-cumpărare, Oltchim a achiziţionat Instalaţia de producţie oxigen-azot şi terenul aferent acesteia, valoarea tranzacţiei ridicându-se la 1,6 milioane lei. Tranzacţia încheiată vizează transferul instalaţiei de oxigen-azot cu 3 linii de fabricaţie LINDE pe o suprafaţă construită de aproximativ 5.000 mp şi a terenului intravilan în suprafaţă totală de 21.000 mp. „Achiziţia instalaţiei de oxigen-azot face parte din procesul de integrare a Oltchim cu petrochimia de pe platforma de la Piteşti. Instalaţia va asigura independenţa furnizării de utilităţi în cadrul Diviziei Petrochimice Oltchim, în condiţii de preţ mai avantajoase, care vor duce la optimizarea costurilor de producţie”, a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim.

Trend ascendent pentru combinatul chimic

Tot de la Oltchim, mai aflăm că rezultatele pozitive înregistrate în primul trimestru din 2011 de companie deschid perspectiva unei privatizări de succes a societăţii. Aceste rezultate au fost posibile chiar şi în condiţiile în care societatea a continuat să funcţioneze la capacitate redusă, din cauza lipsei principalelor materii prime (etilenă şi propilenă). Managementul societăţii a reuşit să găsească surse alternative de aprovizionare, ceea ce a făcut ca societatea să funcţioneze în primul trimestru din 2011 la 57% din capacitatea de producţie, în creştere faţă de anii 2009 şi 2010, când combinatul a funcţionat la doar 35% din capacitate. Funcţionarea combinatului la întreaga capacitate, integrat cu fabrica de la Arpechim, ar permite revenirea pe profit chiar în anul acesta, în vederea privatizării.

Cifra de afaceri a companiei, în creştere cu 224,761 mil. lei

În primul trimestru din acest an, SC Oltchim SA a înregistrat o cifră de afaceri de 464,691 milioane lei, în creştere cu 224,761 mil. lei, respectiv cu 94%, faţă de nivelul înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut, de 239,930 mil. lei. De asemenea, comparativ cu primul trimestru din 2010, vânzările la export au crescut cu 42,193 mil. euro, respectiv cu 96%, de la 44,062 mil. euro la 86,255 mil. euro. Creşterea semnificativă a cifrei de afaceri a făcut ca pierderile înregistrate de combinatul chimic să se diminueze cu 50,143 milioane lei, de la 52,791 mil. lei în primul trimestru din 2010 la 2,648 mil. lei în acelaşi trimestru din 2011, ceea ce echivalează cu o reducere a pierderilor de la 22% la 0,57% din cifra de afaceri. „Salutăm decizia Guvernului de a menţine Oltchim pe lista de privatizare şi sperăm ca acest proces să aibă un câştigător puternic, care să ţină cont de importanţa strategică a Oltchim pe piaţa produselor petrochimice şi, de asemenea, care să acţioneze în interesul angajaţilor companiei. În acest sens, am întreprins deja primii paşi de susţinere a demersului Guvernului, fiind conştienţi că întreg procesul trebuie să se bazeze pe experienţa acumulată de-a lungul timpului”, a mai declarat Constantin Roibu.

Rezultate pozitive, în ciuda piedicilor puse de PCC

Rezultatele pozitive înregistrate de Oltchim, lider de piaţă în zonă la o serie de produse precum plastifianţii sau poliolii, au fost obţinute în ciuda eforturilor susţinute ale PCC SE, acţionar minoritar ostil în cadrul Oltchim SA, de paralizare a activităţii societăţii prin atacarea în instanţă a oricărei măsuri vizând creşterea rentabilităţii combinatului şi prin tergiversarea procedurală a proceselor astfel intentate. „Aceste eforturi se înscriu în strategia generală a PCC SE de a încerca prin orice mijloace scăderea valorii de piaţă a Oltchim SA în vederea unei preluări facile şi ieftine a combinatului în momentul privatizării, inclusiv prin campanii publicitare agresive şi mincinoase, susţinute de bugete impozante”, a completat Constantin Roibu.

ÎCCJ, CAB şi CAP au dat câştig de cauză Oltchim-ului

Din fericire, în ultima perioadă, instanţele din România au respins ca nefondate, în repetate rânduri, atât cererile cât şi recursurile formulate de PCC SE. Astfel, în data de 13 octombrie 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus respingerea recursului formulat de PCC SE împotriva hotărârii judecătoreşti a Curţii de Apel Bucureşti, din data de 10 noiembrie 2009, prin care se respingea cererea formulată de PCC SE de suspendare a aprobării emiterii unei garanţii în numele şi în contul statului, în valoare de 49,6 mil. euro, garanţie care ar urma să fie emisă de Eximbank SA în favoarea Oltchim SA în vederea achiziţiei şi repornirii petrochimiei Arpechim – Piteşti. De asemenea, în data de 4 mai 2011, Curtea de Apel Piteşti a respins definitiv şi irevocabil recursul formulat de acelaşi acţionar minoritar împotriva hotărârii judecătoreşti a Tribunalului Vâlcea prin care se respingea cererea formulată de PCC SE de constatare a nulităţii Hotărârii AGEA din 27 septembrie 2010 în ceea ce priveşte contractarea de către Oltchim SA a unei finanţări în valoare de 100 mil. euro. Oltchim SA salută deciziile justiţiei şi îşi reafirmă disponibilitatea de a face toate eforturile necesare pentru a creşte activitatea şi rentabilitatea combinatului chimic.

Articole Similare

One Comment

  1. Credeam ca toata lumea este convinsa ca Domnul Roibu face o treaba extraordinara, dar se para ca unii dintre noi inca ne mai lasam dusi de nas de catre ziaristi gen Parnau, care nu fac decat sa denigreze pe oricine contra unei sume de bani. In trecut, Romania a avut 42 de combinate chimice, dintre care 41 au disparut fara ca cineva sa fie gasit raspunzator. Nu faceti din Oltchim cel de-al 42-lea combinat care sa fie lichidat din cauza incompetentei conducerii si incapacitatii de a redresa compania. Multumim Domnule Roibu pentru ca ne sustineti orasul!!

Lasă un răspuns

Back to top button