Marți, 1 martie și miercuri, 2 martie, președintele FRF, Răzvan Burleanu, s-a aflat în vizită de lucru la Vâlcea. A fost însoțit și de alți oficiali ai Federației, printre care și directorul tehnic Mihai Stoichiță, dar și secretarul general adjunct, Gabriel Bodescu. Burleanu s-a întâlnit cu reprezentanții echipelor de Liga a III-a din județul nostru, cu Costi Rădulescu, președintele CJ Vâlcea, Mircia Gutău, primarul Râmnicului, primarii din Horezu și Dăești, dar și cu oficialii AJF Vâlcea, președintele Adrian Comănescu, cu reprezentanții SCM, Marius Țuca, Florin Verigeanu, Jean Turmacu, cu Narcis Enăchescu, antrenorul Flacărei, Lucian Munteanu, vicepreședintele AJF, Marian Deaconescu, repezentantul echipelor de copii și juniori, Lucian Briceag, Tavi Mîțoc, referent zonal, Florin Lupu, Grigore Tomoiagă și alți oficiali. Concluzia acestuia după dialogurile purtate a fost că fotbalul vâlcean este pe un trend ascendent. Șeful FRF, care în aprilie va candida pentru obținerea celui de-al treilea mandat în fruntea fotbalului românesc, a mai oferit și alte vești vâlcenilor, pe care le puteți regăsi în cele ce urmează.
Ați avut întâlniri cu reprezentanții autorităților județene, locale, din Rm. Vâlcea, Horezu, Dăești, cu o parte din membrii afiliați la FRF, de la Vâlcea. Care sunt impresiile și care este mesajul Federației către Vâlcea?
Am rămas foarte plăcut impresionat de discuțiile pe care le-am avut în prima parte a zilei de miercuri cu primarul municipiului Rm. Vâlcea, Mircia Gutău și președintele Consiliului Județean, Constantin Rădulescu, în ceea ce privește abordarea fotbalului ca și fenomen social. I-am regăsit 100% implicați în dezvoltarea fotbalului, fie că vorbim despre susținerea competițiilor la nivel de copii și juniori, din mediul rural, fie ca proiecte în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii. Acest lucru se aliniază și cu strategia noastră, a Federației Române de Fotbal și chiar am discutat cum putem să ne unim eforturile, astfel încât să ne putem asuma un obiectiv comun, să inspirăm un număr cât mai mare de copii care să joace fotbal, atât băieți, cât și fete, dar și în privința dezvoltării infrastructurii. Și nu mai puțin important, ca toate persoanele care sunt implicate în fenomenul fotbalistic, să beneficieze de diferite programe de educație, pe care începând de anul trecut, ca și Federație, le avem în implementare, sub umbrela Academiei Naționale de Fotbal.
Punctual, ce-și doresc de la dumneavoastră, cum îi puteți ajuta? După cum știți, sunt perspective pentru o echipă de Liga a II-a în Vâlcea.
Am fost marți și la Horezu, la Dăești, am regăsit și acolo doi reprezentanți ai autorităților locale foarte concentrați și determinați în ceea ce privește susținerea fotbalului. Cred că acolo unde ne putem implica cel mai mult este în zona asta de transfer de cunoaștere, prin toate programele de educație pe care le avem. Avem în derulare acum mai multe proiecte în zona Academiei Naționale de Fotbal, diferite cursuri. Cele mai importante… în primul rând avem primul MBA pe care îl organizăm în România, de management sportiv, împreună cu cea mai importantă școală de business, ASEBUSS, dar și cu UEFA, astfel că timp de 9 luni, cei 25 de participanți au posibilitatea să se conecteze la toate modelele de bună practică din Europa. Tot în perioada aceasta organizăm un curs pentru cei mai buni 20 de manageri de academii, unde avem doar experți din străinătate, astfel încât în următoarele 9 luni și cei care conduc academiile de fotbal din România să poată să se conecteze la toată această cunoaștere și la fotbalul occcidental. Bineînțeles, continuă toate cursurile în zona de antrenori. Avem o nouă perspectivă, ca să avem antrenori pregătiți pe fiecare categorie de vârstă, mă refer la zona de copii și juniori, dar și componenta de pregătire fizică, care e una extrem de importantă pentru dezvoltarea unui jucător.
Aveați niște proiecte promovate la nivel de FRF pentru dezvoltarea infrastructurii, realizarea unor baze sportive moderne. Vâlcea era pe lista dumneavoastră. Care sunt noutățile în această direcție?
Avem două sau trei baze de tip I, la Vâlcea, care se află într-un stadiu avansat. Mă refer la baze sportive cu gazon artificial, instalație nocturnă, tribune cu 500 locuri, vestiare, spațiu de parcare, realizate prin intermediul Companiei Naționale de Investiții. Fiecare proiect reprezintă o investiție de peste 1,5 milioane de euro. Avem la Rm. Vâlcea, Călimănești și Olănești, dacă nu greșesc, în județul Vâlcea, ceea ce înseamnă că la finalul acestui an, cel puțin două dintre ele vor trebui să fie finalizate. Durata de construcție nu cred că depășește 9 luni.
Vă așteptați la mai mult în următorii ani de la Vâlcea fotbalistică? Cum se vede mai sus, de la București, de la nivelul Federației?
În ultimii ani am văzut o schimbare de abordare la nivelul întregului județ în ceea ce privește investițiile în centrele de copii și juniori. Mi se pare o abordare sănătoasă, pentru că doar așa poți să dezvolți sustenabil fotbalul la nivelul județului și municipiului Râmnicu Vâlcea. Pentru că altfel, probabil cu bani mult mai mulți, puteți să transferați jucători de top și pur și simplu să încercați o promovare foarte rapidă. Dar ceea ce vedem în momentul de față ne dă încredere că fotbalul în județul Vâlcea se poate dezvolta într-un mod sustenabil în următorii ani. Când spun acest lucru, ce contează foarte mult e dezvoltarea infrastructurii, atât la nivel de copii și juniori, mă refer la terenuri de antrenament, cât și în următorii ani, să avem un stadion modern. Fotbal, astăzi, fără infrastructură modernă, nu se poate face. Ceea ce ne dă încredere e numărul de copii pe care îi vedem pe terenurile de fotbal și numărul de echipe din județul Vâlcea, ceea ce înseamnă că fotbalul este pe un trend ascendent la nivelul județului Vâlcea.
Veți continua să sprijiniți și fotbalul amator? Care sunt proiectele pentru acest sector?
Chiar în momentul de față avem în derulare un proiect extrem de important pentru care am alocat 2,5 milioane de euro, doar pentru acest an și doar pentru cluburile afiliate la FRF și Asociațiilor Județene de Fotbal, pentru implementarea strategiei tehnice a FRF. În afară de acest fond de sprijin care merge bine, focusat pe zona de educație, de competiții de copii și juniori, continuă toate celelalte proiecte pe care le cunoaștem, Cupa Satelor, Turneul Speranțelor, care până acum a fost organizat la o singură categorie de vârstă, Under 14 și care, începând din acest an, va mai acoperi alte trei categorii de vârstă, Under 13, Under 12 și Under 11. Turneul Speranțelor presupune crearea unor selecționate județene, iar din rândul lor să putem să identificăm cei mai buni copii, pe care să-i orientăm apoi spre înalta performanță.